-
Η Πολιτική Κατάσταση (Ευρώπη – Ελλάδα)
Ενώ ανοίγει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη με τις επερχόμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως Ιταλία, οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται αβέβαιες, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της (25/3). Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μπορεί να προκύψει το καλύτερο δυνατό σενάριο με την ενίσχυση του κεντροαριστερού/σοσιαλδημοκρατικού χώρου (εκλογή E. Macron στη Γαλλία και M. Schultz/SPD στη Γερμανία), αλλά και το χειρότερο δυνατό (εκλογή M. Lepen/FN στη Γαλλία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποσύνθεση της ΕΕ). Ανεξάρτητα όμως από το οποιοδήποτε σενάριο (έστω και με το καλό), το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με την εκλογή Τραμπ, θα είναι πολλαπλώς δυσμενέστερο για την Ελλάδα.
Απέναντι σ’ αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι προοπτικές της χώρας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθίστανται ολοένα και πλέον δυσοίωνες. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει (θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Φεβρ. 2016) με ζημιογόνες συνέπειες για την οικονομία και νέες απειλές για Grexit, με τις εμμονές συντηρητικών κύκλων και με την κυβέρνηση να ακολουθεί λάθος “διαπραγματευτική” στάση και να υπερασπίζεται κεκτημένα, χωρίς μεταρρυθμιστικά και χωρίς κοινωνικά κριτήρια, στρέφοντας διαρκώς την πολιτική επικαιρότητα σε λάθος πίστα. Η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί λογικές και πρακτικές αλλοίωσης των βάσεων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας και συνεχιζόμενης ενοχοποίησης της Ευρώπης. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού γίνεται, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με τρόπο που εγείρει ερωτηματικά ως προς τις επιδιωκόμενες στοχεύσεις. Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, το άνοιγμα ξανά θέματος επιστροφής στη δραχμή, η τοξική ρητορική του μνημονίου-αντιμνημονίου πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και πρέπει να ηττηθούν ολοκληρωτικά.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε εθνικο-λαϊκιστική κορώνα που προσπαθεί να ποντάρει στον διάχυτο ευρωσκεπτικισμό, το σύγχρονο βαθύτατα αντιδραστικό ρεύμα. Ιδίως για τα δεδομένα της χώρας μας, με τα χαρακτηριστικά της οικονομίας μας και τη γεωγραφική της θέση, ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός είναι πολιτικές, αντίθετες στο ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, οι Κινήσεις Πολιτών εκτιμούν ότι περιθώρια, στη σημερινή συγκυρία, για οποιαδήποτε συνεργασία (σύμπραξη ή ανοχή προς την κυβέρνηση ή σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχουν. Η οποιαδήποτε συνεργασία είναι αδύνατη, απαράδεκτη, ανεπιθύμητη για λόγους αισθητικούς, ηθικούς, πολιτικούς.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ και η πολιτική πρόταση που παρουσιάζει σήμερα, απέχει πολύ από τις πολιτικές ενός σύχρονου κόμματος με ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ασκεί μια επιφανειακή κριτική με συνεχή εκλογολογία, ξεπερασμένη μονοκομματική λογική, μονοδιάστατη οικονομική προσέγγιση με μονομερές κοινωνικό κόστος και χωρίς αντιστοίχηση των θέσεων της με τις μακροπρόθεσμες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Πόσο μάλλον που δεν έχει απαλλαγεί, ως κόμμα, από τις παθογένειες του συντηρητισμού, του λαϊκισμού και του κρατισμού.
Μπροστά στα αδιέξοδα της ετερόκλιτης συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, καταγράφεται ήδη μια σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Η νέα κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με τη συμμετοχή των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων του ευρωπαϊκού-δημοκρατικού τόξου. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν πρέπει να μπει στην περιπέπεια της ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών .
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρεία τόσο κοινοβουλευτική, όσο και κοινωνική πλειοψηφία και να υπηρετήσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Η δυνατότητα συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά τις επόμενες εκλογές και την προγραμματική συμφωνία των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Γι’αυτό και κάθε συζήτηση για μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα στην παρούσα φάση είναι άσκοπη, πρόωρη και διχαστική. Εξ’άλλου σε όλη την Ευρώπη τα δημοκρατικά κόμματα αποφασίζουν με ποιους θα συνεργαστούν μετά και όχι πριν τις εκλογές.
-
Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Οι Κινήσεις Πολιτών εργάζονται για την ενίσχυση και διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της ενότητας της Δημοκρατικής Παράταξης με σταθερό προσανατολισμό προς τις πάγιες αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας χωρίς ετεροκαθορισμούς, κοιτάζοντας ακλόνητα προς το μέλλον και την Ευρώπη. Στόχος, η εμβάθυνση και ανάδειξη της πολιτικής, ιδεολογικής, προγραμματικής ταυτότητας της παράταξης, ως του κατ’ εξοχήν φορέα των αξιών, ιδεών, στόχων της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με νέο προγραμματικό λόγο και πρακτικές που θα σηματοδοτούν την οριστική ρήξη με παλαιοκομματικές λογικές και παλιές παθογένειες στείρας αντιδεξιάς ρητορικής, λαϊκισμού και κρατισμού.
Οι Κινήσεις Πολιτών θεωρούν, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να στοχεύει στη δημιουργία του ενιαίου, ισχυρού, προοδευτικού πόλου της κεντροαριστεράς/ σοσιαλδημοκρατίας και στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με ενίσχυση της προοδευτικού κέντρου/μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, προκειμένου να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, μέσω ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών, με ένα πρόγραμμα ελληνικής γραφής και ιδιοκτησίας και παράλληλης υλοποίησης των δεσμεύσεων μας έναντι των εταίρων μας.
Ένας από τους βασικούς στόχους των Κινήσεων Πολιτών είναι η συμβολή τους στη μετατροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό κεντρικά, περιφερειακά και τομεακά και η καθιέρωση του ονόματος της σε όλες τις προς τα έξω εμφανίσεις, έναντι των ονομάτων και της δράσης των συνιστωσών της. Αυτό έχει αρχίσει μόλις πρόσφατα να υλοποιείται σταδιακά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Μετά την τελευταία διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η λειτουργία των οργάνων και των επιτροπών της θα πρέπει να αποκτήσει πια μια κανονικότητα, με σεβαστές από όλους συλλογικές διαδικασίες και τήρηση κανόνων δημοκρατίας, διαφάνειας, προγραμματισμού, απολογισμού, οικονομικής διαχείρισης και ελέγχου.
Σήμερα, είναι επίσης άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν Τομείς Πολιτικής στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα συντονίζουν την παραγωγή πολιτικών με τεκμηρίωση, επεξεργασία, διαβούλευση (εντός και εκτός) και σύνθεση απόψεων για τη διατύπωση σύγχρονου και αξιόπιστου προγραμματικού λόγου. Κάθε Τομέας Πολιτικής θα πρέπει να συντονίζεται από μια μικρή Ομάδα εκπροσώπων των συνιστωσών που θα διασφαλίζουν και τη συνεχή επαφή και σύνδεση με αντίστοιχες ομάδες και επιτροπές των συμμετεχόντων φορέων.
-
Οι Κινήσεις Πολιτών για την προγραμματική ενότητα και ανανέωση της κεντροαριστεράς
Οι Κινήσεις Πολιτών παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο στόχο της ενότητας και ανανέωσης των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου/ σοσιαλδημοκρατίας/μεταρρυθμιστικού κέντρου/πολιτικής οικολογίας, με ενθάρρυνση της σύμπραξης όλων των δυνάμεων, οντοτήτων, προσωπικοτήτων του χώρου και με αποφυγή οποιονδήποτε ενεργειών «αντι-ενωτικής λογικής».
Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, οι τρείς εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχείς συναντήσεις και επαφές με κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες. Δυστυχώς, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις, η πορεία ενοποίησης δυσχεραίνεται και η εικόνα πολυδιάσπασης και συνολικής αποδυνάμωσης του χώρου διαιωνίζεται.
Όμως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι Κινήσεις Πολιτών πιστεύουν ότι υπάρχει έδαφος για τη συνέχιση των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών. Θα πρέπει καταρχήν να εγκαταλειφθούν άμεσα οι λογικές κομματικών περιχαρακώσεων και χωριστικών ενεργειών και να αποφεύγονται αναφορές με προσβλητικό προσωπικό χαρακτήρα. Δεν διευκολύνουν την προσέγγιση και, επιπλέον, δεν έχουν σχέση και με πραγματικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων. Η άποψη μας είναι ότι με βάση τις γραπτές προτάσεις που έχουν δημόσια κατατεθεί, οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι, η πρόσφατη πρόταση του «Ποταμιού» με τα τρία σημεία σε ότι αφορά στο πρόγραμμα, τη συμμετοχή πολιτών και τις ανοικτές διαδικασίες, αλλά και τα 7 σημεία της πρότασης των «3» της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων», δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ενσωματώνει και τη δική μας πρόταση, για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης με την οργάνωση ενός «ανοικτού, μαζικού, δημοκρατικού συνεδρίου» τον Ιούνιο 2017 και εκλογή νέας ηγεσίας από την κοινωνική βάση της παράταξης.
Αυτό βέβαια που προέχει και ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες είναι η ανάδειξη της πολιτικής, ιδεολογικής και προγραμματικής ταυτότητας του σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Το τι σημαίνει δηλαδή σύγχρονη σοσιαλιστική και δημοκρατική αριστερά σήμερα στην Ελλάδα και πώς αυτή αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα του πολιτικού συστήματος, του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνικής κρίσης, της αναδιανομής, του περιβάλλοντος, των ατομικών δικαιωμάτων/υποχρεώσεων και της ποιότητας ζωής. Η αναβίωση των παλιών συνθημάτων δεξιάς-αντιδεξιάς με παλαιοκομματικούς όρους και λογικές, σε αντικατάσταση του ξεπερασμένου «μνημονίου-αντιμνημονίου» είναι πολιτικός λόγος του χθες που δεν δίνει προοπτική στην ανανέωση, την ενότητα και την ανάκαμψη της κεντροαριστεράς.
Σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την συσσώρευση κοινωνικής δυσαρέσκειας, παραπληροφόρησης, συντηρητισμού και απαξίωσης της παραδοσιακής πολιτικής λειτουργίας απαιτούνται νέες προτάσεις. Επιδιώκουμε τον πραγματικό θεσμικό-διοικητικό-λειτουργικό-αναπτυξιακό-οικονομικό-πολιτισμικό εξευρωπαϊσμό της χώρας. Στη κατεύθυνση αυτή, οι ΚΠ έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία Πολιτικών Εργαστηρίων παραγωγής πολιτικών προτάσεων με συμμετοχικές διαδικασίες, εφαρμογή μεθόδων δομημένου διαλόγου, συλλογικής λήψης αποφάσεων και παραγωγής συναινέσεων για μια νέα κοινωνική συμφωνία, για ένα «Σχέδιο Ελλάδα» του αύριο και θα δίνει απαντήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγή πλούτου με τη λειτουργία της αγοράς με κανόνες, αλλά και ένα καλλίτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, το θεσμό της αξιολόγησης και λογοδοσίας παντού, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα συστήματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ποιότητα ζωής στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
-
Οδικός Χάρτης που προτείνουν οι Κινήσεις Πολιτών για το νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης
Οι Κινήσεις Πολιτών κάνουν έκκληση σε όλους να εργαστούμε από κοινού για ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο με τη συμμετοχή και συναπόφαση επί των οργανωτικών λεπτομερειών, όλων των δυνάμεων του χώρου, τα κόμματα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», το «Ποτάμι», την πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων», τους «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς», τη «Δημοκρατική Ευθύνη». Συνέδριο που, με τη συμμετοχή όλων, θα λειτουργήσει ως Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, και θα οδηγήσει στην ενοποίηση του χώρου υπό ένα πολυτασικό, σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό.
Ειδικότερα, οι Κινήσεις Πολιτών προτείνουν:
- Η Οργάνωση συνεδρίου τον Ιούνιο του 2017 να αποτελέσει τον ενωτικό πόλο των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.
- Ο νέος φορέας μετά το συνέδριο να είναι ενιαίος πολυτασικός κομματικός οργανισμός, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.
- Το συνέδριο να αποφασίσει, για τον τίτλο, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό του νέου φορέα και να εκλέξει Κεντρικό Πολιτικό Όργανο με 180 μέλη το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει Πολιτική Γραμματεία με 25 μέλη.
- Στο συνέδριο να είναι αντιπροσωπευτικό, δηλαδή να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιμέρους πολιτικών οντοτήτων με αναλογίες που θα απηχούν τους υφιστάμενους συσχετισμούς, χωρίς κανένα κόμμα να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ να εκπροσωπηθούν και ανένταχτα στελέχη, κοινής αποδοχής.
- Οι ίδιες ποσοστώσεις να ισχύουν και για το Κεντρικό Πολιτικό Όργανο και την Πολιτική Γραμματεία.
- Κάθε πολιτική οντότητα καθορίζει τον τρόπο επιλογής ή εκλογής των εκπροσώπων της στο συνέδριο, στο Κεντρικό Πολιτικό Όργανο και στην Πολιτική Γραμματεία. Εναλλακτικά, να μπουν κάλπες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ξεχωριστή εμφάνιση των υποψηφίων συνέδρων κάθε πολιτικής οντότητας.
- Μετά το συνέδριο να γίνει νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταλήξει άμεσα στα παραπάνω ζητήματα (μέχρι τέλος Φλεβάρη) και στη συνέχεια να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου και της νέας εκλογής ηγεσίας, ώστε το συνέδριο, από συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να γίνει συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
- Ο προσυνεδριακός διάλογος να πραγματοποιηθεί Απρίλιο- Μάϊο.
- Να λειτουργήσουν άμεσα δύο εισηγητικές ομάδες (προγράμματος και καταστατικού).
Οι Κινήσεις Πολιτών θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να επικρατήσουν απόψεις σύνεσης και ομοψυχίας για τον κοινά διακηρυγμένο από όλους στόχο, δεν θα ευνοήσουν και δεν θα συμμετάσχουν στη δημιουργία νέων σχημάτων που θα επιτείνουν τον κατακερματισμό και παραμένουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο μέτρο που ικανοποιούνται οι βασικές αρχές και στόχοι τους που είναι και ιδρυτικοί στόχοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα το κρίνουν αυτό, με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των τριών άλλων συνιστωσών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ολα καλά να ξεκινήσει κατι νέο !! Αλλά οταν λέμε νέο θα πει με νέους Αφθαρτους αμθρώπους που δε συμμετείχαν καθιουδήποτε τρόπο στην πολιτική μέχρι Τώρα !! Θα χρειαστούν νέοι τροποι επικοι/νιας με το λαό Ενα λαό που για δεκαετίες εχει εθιστεί στις πελατειακές Σχέσεις !!! Οψομεθα!!!!!