Η ομιλία του Ρ. Εδιάρογλου, στη χθεσινή εκδήλωση της Δημοκρ. Συμπαράταξης στη ΔΕΘ

%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85“Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύντροφοι

Εκ μέρους των Κινήσεων πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης και ως Θεσσαλονικιός καλωσορίζω στην πόλη μας την Πρόεδρο της κ. Φώφη Γεννηματά και τον Θ. Θεοχαρόπουλο.
Είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα , μία μόλις ημέρα μετά την παρουσία του κ. Πρωθυπουργού εδώ στην 81η ΔΕΘ να αποκαλύψουμε και να απομυθοποιήσουμε την πολιτική που έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο το λαό μας και τον τόπο. Να θυμίσουμε το 2014 και 79η ΔΕΘ, το ψευδές πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα έχει γίνει φανερό ότι δεν είναι βιώσιμος, ούτε κοινωνικά αποδεκτός ο τύπος της ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εκτεταμένη και διάχυτη φοροδιαφυγή, στο χαμηλό κόστος εργασίας, στον κρατισμό και στην προνομιακή σχέση με το κράτος, στην περιφρόνηση των οικολογικών περιορισμών, στη μικρή συνεισφορά της γνώσης και της τεχνολογίας στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα.
Εμείς καλούμαστε να αναδείξουμε τη νέα πρόταση για τους Έλληνες , τη νέα πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από το αδιέξοδο με μια συνεπή Ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική , αναπτυξιακή πορεία χωρίς πισωγυρίσματα και λαϊκισμούς. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση . Βασικοί πυλώνες της Συμφωνίας πρέπει να είναι ο νέος ρόλος του κράτους, η συμμετοχή και η συνεχής διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες, η προώθηση διασυνοριακών και διεθνών συνεργασιών και δικτυώσεων και η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα μας βγάλει από την ύφεση και τη στασιμότητα, θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε μια ποιοτική τροχιά ανάπτυξης, θα ενδυναμώσει την παραγωγή, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα διασφαλίζει την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι και η βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Για να προωθηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί . Πρέπει να δυναμώσει η Δημοκρατική παράταξη , η σοσιαλδημοκρατία , το μεταρρυθμιστικό κέντρο, οι προοδευτικές δυνάμεις. Προϋπόθεση για αυτό είναι να συνεχίσουμε , παρά τις δυσχέρειες και τις ανησυχίες μας να προωθούμε τη διαδικασία ενότητας /ανανέωσης /ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας, Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, προοδευτικών δυνάμεων, σ’ ένα ενιαίο πολιτικό φορέα μέσα από ανοιχτές, διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες.
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιβραδύνουμε ή ακόμη και να εγκαταλείψουμε το δύσκολο εγχείρημα. Για να μην εξυπηρετήσουμε τους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ Γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Και θέλω να μοιραστείτε μαζί μου 3 διαπιστώσεις που πιστεύω είναι κοινές σε όλους 1) Όλοι συμφωνούμε για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του χώρου 2) Το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου κατέληξε σε κοινό κείμενο πρωτότυπο, φιλόδοξο, προωθημένο. Άρα προγραμματικά συμφωνούμε σε τεράστιο βαθμό. 3) Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μην καταστραφεί η χώρα και ο λαός μας.
Άρα υπάρχει η θεμελιακή, αφετηριακή προγραμματική βάση για την οικοδόμηση του ενιαίου πολιτικού φορέα ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης μακριά από το συντηρητισμό της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα υπηρετεί το στόχο της εθνικής συνεννόησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας και επιστροφής της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ως ισχυρό ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υπόλοιπα λύνονται, οι μετεκλογικές συνεργασίες και συμμαχίες θα απαντηθούν όταν η ζωή θέσει το ερώτημα, πάντως εμείς ως παράταξη ποτέ δεν αφήσαμε τη χώρα ακυβέρνητη
Οι Κινήσεις Πολιτών θα επιμείνουν αταλάντευτα στη λογική της ενότητας και της επίτευξης του τελικού στόχου αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, ευκαιρίες, διαύλους επικοινωνίας για το σκοπό αυτό. Η ενότητα του χώρου μας αφορά όλους , Ο διάλογος και η διαδικασία συνεχίζονται….
Κλείνοντας … Πιστεύω και ελπίζω ότι η εκδήλωση αυτή είναι η καλύτερη αφορμή για να γίνει η παρουσία της Δημοκρατικής παράταξης στη Θεσσαλονίκη πιο συγκροτημένη, πιο οργανωμένη, πιο έντονη. Σας ευχαριστώ πολύ. Συνεχίζουμε”

Ο Ρ. Εδιάρογλου, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια