«Θολό Τηλεοπτικό Τοπίο»

μαύρο στα κανάλια

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θεωρούν ότι η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας παραβιάζει βάναυσα βασικές αρχές της δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ατομικών δικαιωμάτων, κανόνων οικονομικού ανταγωνισμού, ελευθερίας έκφρασης και πλουραλισμού.

Το τηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται οπωσδήποτε ρύθμιση και οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αποτυχία τους να θεσπίσουν ένα σύγχρονο πλαίσιο είναι τεράστιες. Αλλά η ρύθμιση της αγοράς ενημέρωσης θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες και επιταγές και να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ – www.esr.gr ), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείο(ΕΕΤΤ – http://www.eett.gr ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού( www.epant.gr ) και όχι αυθαίρετα από την κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Θα πρέπει να οριστούν πρότυπα διαφάνειας ως προς τη κεφαλαιακή και μετοχική σύνθεση των καναλιών και να αποκλείονται ρητά μέτοχοι οι οποίοι πραγματοποιούν οικονομικές δοσοληψίες με το δημόσιο. Ενώ πρότυπα διαφάνειας είναι απαραίτητο να υπάρχουν και κατά τη λειτουργία των καναλιών. Τέλος θα πρέπει να διασφαλίζεται σαφώς το θεσμικό πλαίσιο πολυφωνίας και πλουραλισμού.  Ωστόσο αντί για κάτι τέτοιο έχουμε δει υποψήφιους “καναλάρχες” με πολλές παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες να καταβάλουν τεράστια ποσά για άδειες σε ένα υπό δημιουργία ολιγοπώλιο ενημέρωσης χωρίς να υπάρχει περίπτωση να αποσβέσουν αυτά τα ποσά, κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τη κυβέρνηση.

Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει κάποια πρόβλεψη για τα κανάλια που δούλευαν πολλά χρόνια με προσωρινή άδεια έστω, καθώς είναι λάθος υπό συνθήκες κρίσης να κλείσουν επιχειρήσεις χωρίς να δοθεί μια ευκαιρία προσαρμογής υπό το νέο καθεστώς.

Γραφείο Τύπου

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια