Ομιλία Νίκου Διακουλάκη στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Φίλες και φίλοι

 
Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση, εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
 
Κινήσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα, που δυναμώσουν προγραμματικά και οργανωτικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε μια πορεία δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα που έχει ανάγκη η χώρα.
 
Οι Κινήσεις Πολιτών είμαστε εδώ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, σταθεροί σύμμαχοι, και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενεργοποιώντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας και άλλους να συστρατευθούν μαζί μας, με ίσους όρους, στο δρόμο της ενότητας και της ανανέωσης που αρχίσαμε με την ΕΛΙΑ και την Δημοκρατική Παράταξη και συνεχίζουμε ως ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
Σήμερα, είναι πια φανερό πως οι δικοί μας στόχοι, είναι πια μια αδήριτη και επείγουσα ανάγκη για τη χώρα, μπροστά στα αδιέξοδα μιας ανήμπορης συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
 
Κυβέρνηση που ευαγγελίσθηκε το νέο και άφθαρτο και εφαρμόζει το πιο παλιό, το πιο φθαρμένο, γυρίζοντας μας πολλά χρόνια πίσω.
 
Ως αντιπολίτευση, μετέτρεψαν την πολιτική κριτική σε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος εισάγοντας και νομιμοποιώντας τον πολιτικό πολιτισμό της πλατείας και του γιουχαΐσματος.
 
Και σήμερα, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα, δεν αναζητούν πραγματικές συναινέσεις, αλλά κρύβουν την αδυναμία τους να κυβερνήσουν πίσω από διχαστική ρητορική και μικροκομματικές πρακτικές, με κύριο στόχο, όχι την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων, αλλά πρώτιστα την άλωση του κράτους για την εδραίωση της εξουσίας τους.
 
Προβάλλουν, ταυτόχρονα, ένα ρηχό εθνολαϊκιστικό life-style που δεν έχει καμία σχέση με το ύφος και το ήθος που εμείς απαιτούμε.
 
Ισχυρίζονται δε ότι κληρονόμησαν τα προβλήματα, αλλά είναι οι ίδιοι που τα όξυναν και τα πολλαπλασίασαν, ενώ παρέλαβαν, πριν ένα χρόνο, μια χώρα που άρχιζε να βλέπει φως στο τούνελ. Είναι 100% δικά τους «δημιουργήματα»: η αναζωπύρωση της ύφεσης, η τραπεζική κρίση και τα capital controls μέσα στον πανικό και την ανασφάλεια που έσπειρε το αχρείαστο δημοψήφισμα του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.
 
Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να απαντήσουμε σήμερα. Σε μία κατάσταση που ξορκίζει ισοπεδωτικά όλη τη μεταπολίτευση και ακυρώνει κάθε μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια που χρειάζεται αυτή η χώρα. Ακόμη και όσες έχουν γίνει, κυρίως από αυτήν την παράταξη που όλοι εμείς εκπροσωπούμε εδώ σήμερα.
 
Όμως, η αντοχή και η ανοχή των πολιτών εξαντλήθηκε.
Η «ελπίδα» για το νέο που επενδύθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μετατρέπεται σε αυξανόμενη απογοήτευση και αναχωρητισμό.
Για αυτό, οι δικές μας ευθύνες μεγαλώνουν.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και μια κυβέρνηση ευρείας δημοκρατικής πλειοψηφίας, για τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ομαλότητα, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής μας πορείας. Και όχι βέβαια με ατομικές ή συλλογικές ευκαιριακές και αποσπασματικές συμπλεύσεις σε μια αδιέξοδη και αντιφατική κυβερνητική πολιτική.
 
Χρειάζονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με σχέδιο, με ενημερωμένη την κοινωνία για να είναι συμμέτοχος, με δίκαιη κατανομή των βαρών, με αποκατάσταση των αδικιών ενός παλιού στρεβλού λαϊκίστικού-πελατειακού συστήματος, και αυτό θα είναι η καλύτερη συγνώμη για όσες στρεβλώσεις προκαλέσαμε ή ανεχθήκαμε.
 
Ένα δικό μας συνολικό σχέδιο ρήξεων, αλλαγών και πρωτοβουλιών για την Ελλάδα του αύριο, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
 
Πρωταρχική όμως είναι η ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και πρώτα από όλα του πολιτικού της συστήματος. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να λειτουργήσουν με διαφάνεια, εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και λογοδοσία, χωρίς δημαγωγία, γιατί έτσι μόνο θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, και ειδικά των νέων. Με ανοιχτό δημόσιο διάλογο με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά με τεκμηριωμένες προτάσεις.
 
Ας αναδείξουμε και ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τις εμπειρίες, το θετικό έργο και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και από τις τρεις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για να εμπλουτίσουμε το καινούργιο μας σχέδιο. Για να συνεχίσουμε αφήνοντας οριστικά πίσω τα αρνητικά.
 
Το στοίχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως η απαρχή μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Με περισσότερες δικές μας πρωτοβουλίες στην υπόθεση της ενότητας και ανανέωσης του χώρου μας.
 
Να απευθυνθούμε στο νέο κόσμο. Να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί παλιοί μας συναγωνιστές έχουν απομακρυνθεί, ενώ αποτελούν μέρος των θετικών πεπραγμένων της προηγούμενης κοινής μας πορείας.
Χρειάζονται υπερβάσεις από όλους αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, όλοι μαζί, την κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου.
 
Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

[…] Ομιλία Νίκου Διακουλάκη […]