ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ! του  Κωστή Παυλίδη*

Η εκλογή και ανακήρυξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. που θα προκύψει στις πέντε ή δώδεκα Δεκεμβρίου, αποτελεί αποτύπωση της θέλησης της πλειοψηφίας των μελών και των φίλων για δυναμικότερη εξέλιξη και ενδυνάμωση της μαζικότητας του κινήματος.

Μια υποχρεωτική και αναγκαία δημοκρατική διαδικασία που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κόμματος – κινήματος και δομεί περαιτέρω την θεμελιωμένη ύπαρξη της ίδιας της δημοκρατίας σ’ όλα τα επίπεδα. Συνέβαινε όμως αυτό όταν στους πολιτικούς σχηματισμούς ηγούνταν πολιτικά ιστορικές προσωπικότητες; Ποιος αμφισβήτησε δημοκρατικά την ηγεσία Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Νέα Δημοκρατία; Ποιος την προεδρία του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ ; Ποιος την Γενική Γραμματεία του Χαρίλαου Φλωράκη στο ΚΚΕ ; Βλέπετε ότι όταν ο ηγέτης εμπνέει τις λαϊκές μάζες , οι αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες είναι κενό γράμμα στα καταστατικά των κομμάτων. Χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής σε παγκόσμια κλίμακα είναι η “έλλειψη” σημαντικών προσωπικοτήτων που γεννάει μεγάλα ερωτήματα για την ύπαρξη τους ή όχι .

Ιδιαίτερα μετά την μονοκρατορία του καπιταλισμού και την κατάρρευση παγκόσμιων ισορροπιών, εξέλιπαν και οι ηγέτες. Σύμπτωση; Η βαρβαρότητα του παγκόσμιου πλούτου σήμερα, που οδηγεί ανενόχλητα τις εξελίξεις , δεν επηρεάζεται από την τυπική ύπαρξη πολιτικών κομμάτων, αφού αυτά δεν μπορούν να γεννήσουν διεθνή κινήματα αντίστασης και οργάνωσης αποφασιστικών μετώπων ενάντια στις σκληρές και αντιλαϊκές εφαρμογές στον πλανήτη ολόκληρο. Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα στις εκλογές για νέα ηγεσία στο ΚΙΝ.ΑΛ. ;

Το ΠΑΣΟΚ κάποτε πρέσβευε έναν σοσιαλισμό με δημοκρατικές διαδικασίες , συμμετέχοντας σε μια σπουδαία διεθνή πρωτοβουλία , αυτή των “έξι χώρων “, γνωστή ως πρωτοβουλία των έξι. Κατηγορούσε τη σοσιαλδημοκρατία ως “φερετζέ” του καπιταλισμού στην σύγκριση του με τις κοινωνίες των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η “πρωτοβουλία των έξι” δολοφονήθηκε λίγο πριν “δολοφονηθεί” και ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Η κίνηση των αδέσμευτων καταστράφηκε και η Γιουγκοσλαβία διαμελίσθηκε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό η σοσιαλδημοκρατία να μην έχει πια ρόλο να διαδραματίσει και να σταματήσει να υφίσταται. Σε ποια χώρα του κόσμου σήμερα υπάρχει σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς; Ποια παγκόσμια κινητικότητα υφίσταται στον δρόμο μιας ανεξάρτητης ύπαρξης χωρών- κρατών; Πουθενά. Γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι σήμερα μια μικρή πολιτική δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο; Πως αντί να τεθεί η δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, κινδυνεύουμε εμείς;

Η ανάγκη προσαρμογής των θεμελιωδών αρχών του κινήματος στις σημερινές άγριες συνθήκες είναι επιτακτικώς αναγκαία. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το δυναμικότερο λαϊκό κίνημα του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα. Ενέπνευσε τον ελληνικό λαό και τον οδήγησε στο κέντρο των εξελίξεων. Σημαντικά λάθη και απρόσμενες διεθνείς εξελίξεις πίεσαν το κίνημα και του αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του.

Οι εποχές όμως σήμερα είναι πολύ σκληρές για τα λαϊκά συμφέροντα . Η ανάγκη ύπαρξης ειλικρινούς και σαφούς πολιτικού λόγου είναι απαραίτητη. Η αντιδεξιά σαφώς τοποθέτηση πρέπει να πείσει τους μη προνομιούχους Έλληνες. Η αυτο-οργάνωση του λαού στο κίνημα είναι απαραίτητη. Ο κινηματικός χαρακτήρας πρέπει να είναι ο αποκλειστικός στόχος και αυτό επιβάλλει αποβολή όλων των κομματικών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο λαός πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του σε ένα νέο σοσιαλιστικό κίνημα. ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ  της μεταπολίτευσης. Οι συνθήκες σιγά – σιγά, της κοινωνικής καταπίεσης επιστρέφουν εκεί . Τα σημάδια των πολιτικών εξελίξεων είναι μαύρα. Ακροδεξιά, λαϊκίστικη αριστερά, εξαγορές πολιτικών, αναβίωση εθνικού διχασμού, οδηγούν στην απόλυτη ανάγκη δημιουργίας λαϊκού μετώπου που να διασφαλίζει θεμελιώδεις  αρχές της δημοκρατίας , που φαίνεται ότι κι αυτή κινδυνεύει. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν στέκεται στο ύψος των σοβαρών ζητημάτων . Η εθνική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται ούτε απ’ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η κινδυνολογία τίθεται στην διάθεση όλων των κακόβουλων πολιτικών παραγόντων .

Το ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι όχι μόνον στους φίλους και στα μέλη του, αλλά σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να πούμε την αλήθεια , η οποία είναι πικρή και ” μαλώτρα”.

Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από την εσωκομματική διαδικασία έχει επείγοντα σοβαρό λόγο να ενώσει , να δυναμώσει και να κυριαρχήσει στο ελληνικό εθνικό χώρο.

Ενότητα, δράση και αγώνας αποτελεσματικός. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό.

* Ο Κωστής Παυλίδης είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής & μέλος της Ε.Ε. των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια