Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία: Συμπληρώνοντας έξι χρόνια πολιτικής παρουσίας σε μια κρίσιμη καμπή για την κεντροαριστερά.

Έξι χρόνια προσπάθειας για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς

Την 4η Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ίδρυση των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” με τη συμμετοχή στελεχών πολιτικών κινήσεων και ανένταχτων της κεντροαριστεράς. Στόχος μας ήταν και παραμένει το να προωθήσουμε τα αιτήματα για ενότητα και ανανέωση και να συμβάλλουμε στην  δημιουργία ενός νέου, ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας . Για τον λόγο αυτό οι Κινήσεις Πολιτών επέλεξαν να αποτελέσουν ένα μεταβατικό πολιτικό οργανισμό, που δεν προσέλαβε χαρακτηριστικά κόμματος μέχρι σήμερα, αλλά βασίζεται στην εθελοντική πολιτική αυτοοργάνωση εκατοντάδων πολιτών από όλη τη χώρα, που μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, και αξιοποιώντας πρωτίστως τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, επιχειρούν να συμβάλουν στην παραγωγή νέων ιδεών και προτάσεων προοδευτικής πολιτικής.

Ως “Κινήσεις Πολιτών” υπήρξαμε ιδρυτική συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στην συνέχεια δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά από σκληρές μάχες για την στήριξη του κοινού μας εγχειρήματος, του Κινήματος Αλλαγής.

Συνεχίζουμε με πείσμα  και ευθύνη γιατί το οφείλουμε στην ιστορική διαδρομή του χώρου, στην προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και στους αγώνες των στελεχών του.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διαλόγου για βαθύτερη και τολμηρότερη σύγκλιση και ανασυγκρότηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας ώστε να μετεξελιχθούμε στον σύγχρονο και ισχυρό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η  μέχρι σήμερα πορεία του εγχειρήματος δεν μας ικανοποιεί.

Επιλέγοντας μια τακτική αρχηγισμού και συγκεντρωτισμού από την μία και αναμένοντας από την άλλη να καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμο φρούτο και να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι, η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής οδηγήθηκε στην άσκοπη σπατάλη της δυναμικής που έδωσαν οι πάνω από 210.000 ενεργοί πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς το 2017.  Το Κίνημα Αλλαγής δεν κρίθηκε μόνο από τις προγραμματικές του παρεμβάσεις αλλά και από τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, και, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής σε κρίσιμη καμπή

Η τρέχουσα συγκυρία είναι κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Για την εκλογή προέδρου που θα διενεργηθεί φέτος θα πρέπει κοινός στόχος όλων των πλευρών  να είναι μια διαδικασία που όχι μόνο θα εγγυηθεί την ομαλή έκφραση της βούλησης των μελών αλλά και θα προσφέρει μια ελκυστική εικόνα προς τα έξω, ειδικά σε όσους αναζητούν στο Κίνημα Αλλαγής μια εναλλακτική στον λειψό δικομματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό.

Στην πορεία προς την εκλογή αρχηγού αναγκαία η εσωκομματική ομαλότητα

Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους υποψηφίους και εν δυνάμει υποψηφίους πως η δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων μας για την ηγεσία κινδυνεύει να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο μέσω αλληλοκατηγοριών ότι οι άλλοι συνυποψήφιοι είναι περίπου “πέμπτη φάλαγγα” ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων ένθεν κακείθεν, χάνουμε την αξιοπιστία μας προς τους ψηφοφόρος που λογικό είναι να άρουν την εμπιστοσύνη τους σε μία παραταξιακή ηγεσία η οποία δεν διαθέτει στο εσωτερικό της καμιά συνείδηση κοινού πολιτικού σκοπού και στόχων.

Η πολιτική μας πρέπει να κοιτά το μέλλον, όχι το παρελθόν.

Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως παλαιότερα η Ένωση Κέντρου, η ΕΔΑ και άλλες δυνάμεις της κεντρο-αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι να του δωθεί ένα προεκλογικό φιλί της ζωής με στόχο την συναισθηματική ψήφο, κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών και μελών. Αυτό που θα κρατήσει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ ζωντανή είναι να μελετηθεί, να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η πολιτική του κληρονομιά, με τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία της ώστε να αποτελέσουν τις βάσεις για την νέα προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Μόνο έτσι η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει στην διεύρυνση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα και στην  Ευρώπη.

Μια επιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής να εγγυηθεί τις διαδικασίες εκλογικής και μετεκλογικής ομαλότητας στο Κίνημα.

Σύμφωνα με το καταστατικό μας τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) όπου κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων. Προτείνουμε οι εκλογές να διοργανωθούν από μία διευρυμένη ΕΔΕΚΑΠ με πρόσωπα κοινής αποδοχής, αναγνωρισμένου κύρους που αποδεδειγμένα θέλουν την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και υπό την προεδρία εγνωσμένου κύρους Πανεπιστημιακού, όπως το 2017 ήταν ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Λαμβάνονται υπόψη τα διδάγματα από την λειτουργία εκείνης της επιτροπής και προχωράμε με λιγότερους τριγμούς.  Από την προτεινόμενη επιτροπή δεν μπορεί να λείπει ο γραμματέας του κόμματος και ο γενικός διευθυντής του. Ευθύνη του γραμματέα είναι να διαφυλάξει τις δημοκρατικές διαδικασίες ώστε η παράταξη μακριά από μικρό-κομματικές μεθοδεύσεις να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο, στην συγκρότηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι εχέγγυο εσωκομματικής δημοκρατίας και γι’ αυτό πρέπει να είναι αυτονόητη για τις εκλογές μας.

Η νέα εποχή προϋποθέτει και ένα πραγματικά νέο κόμμα, σύγχρονο θεσμό, ψηφιακό, δικτυωμένο παντού. Θεωρούμε πλέον αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο για τη συμμετοχή μας ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες θα διεξαχθούν τουλάχιστον με υβριδική μορφή  δηλαδή τόσο με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία με κλειστό μητρώο όσο και με φυσική παρουσία με διαπίστευση σε πραγματικό χρόνο (online) με βάση τον εκλογικό κατάλογο που διασφαλίζει την εγκυρότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν γενικότερα τα οριζόμενα στο καταστατικό και με διασφαλισμένη την αξιοπιστία του συνόλου των διαδικασιών. Η Επιτροπή Προσωπικοτήτων που προτείνουμε  μπορεί  και πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπιστία αυτή.

Το Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει στην νέα μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική Παράταξη.

Εάν παραμένει ισχυρή επιθυμία όλων μας το Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει ως δύναμη ευθύνης, στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης, στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα οφείλουμε:

  • Να χτίσουμε από την αρχή τις σχέσεις μας με την κοινωνία, να απευθυνθούμε σε νέα ακροατήρια, στις νέες ηλικίες. Τα εργαλεία μας πρέπει να είναι οι σύγχρονες ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, τα νέα κινήματα, η κοινωνία των πολιτών, τα δυναμικά στρώματα.
  • Να εμβαθύνουμε και να εξειδικεύσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα με συστηματικό και συμμετοχικό τρόπο, με την ματιά μας όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον, αναλύοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και προσφέροντας λύσεις για την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία αντιμετωπίζοντας τις νέες ανισότητες και αναπτύσσοντας πολιτικές στήριξης για τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που ωθούνται στο περιθώριο από ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης
  • Να οργανώσουμε μια αντιπολίτευση απαλλαγμένη από τις παθογένειες της στείρας αντιπαράθεσης και του λαϊκισμού. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και θα χρειαστούν επίπονες και επίμονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οξύτατων και πολυσύνθετων προβλημάτων που χρονίζουν και καθηλώνουν την κοινωνία και τη χώρα.
  • Να συμφωνήσουμε ότι οι αποκλεισμοί, οι βυζαντινισμοί και η δαιμονοποίηση της κάθε διαφορετικής άποψης,  δεν χωράνε στην παράταξη μας  και δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την λειτουργία μας. Πρέπει την δημοκρατική λειτουργία που ευαγγελιζόμαστε για το κράτος και την κοινωνία μας να την εφαρμόσουμε καταρχήν στο κόμμα μας. Δια του παραδείγματος εξάλλου πείθουμε. Ή θα αλλάξουμε ριζικά, λόγο, στρατηγική, πρόσωπα και μοντέλο λειτουργίας ή θα οδηγηθούμε σταδιακά στην συρρίκνωση και την μετατροπή μας σε μουσειακό έκθεμα.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια