ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Διαχείριση απορριμμάτων και Κυκλική Οικονομία: Υπάρχει Χρυσή Τομή;»

Οι “Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία”  διοργάνωσαν εσπερίδα  τη  Δευτέρα  9  Ιουλίου,  στον ξενώνα WELCOMMON Hostel,  με θέμα:

«Διαχείριση απορριμμάτων και Κυκλική Οικονομία: Υπάρχει Χρυσή Τομή;»

Την εσπερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γραμματέας των “Κινήσεων”, Μιχάλης Χάλαρης, λέγοντας:  … «Οδηγηθήκαμε στη διοργάνωση μιας εξειδικευμένης εκδήλωσης, διότι υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα: ποιος ο λόγος που για δεκαετίες κυβερνήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια βιώσιμη λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών ανάλογη χώρας μέλους της ευρωζώνης.

Ο εύκολος δρόμος θα ήταν να κατανείμουμε τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αττική και Κέρκυρα.

Εθνική συνεννόηση όμως, σημαίνει ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε και σχεδιάζουμε για ένα εθνικό πρόβλημα σε κλίμα διακομματικής συναίνεσης, αλλά και πολιτικών πρωτοβουλιών με τόλμη.

Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και εν γένει των αποβλήτων πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία», θέλουμε να αναδείξουμε ένα βασικό ζήτημα που συνδέεται  με την παρούσα εκδήλωση και είναι αυτό για την ανάγκη μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα αποσαφηνίζει τον ρόλο και την αρμοδιότητα σε κάθε πολιτικό-διοικητική βαθμίδα (Κράτος Περιφέρεια, Δήμος).

Επιτακτική θεωρείται, η καθιέρωση και η ανάληψη από το κράτος του  επιτελικού εκείνου ρόλου για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, και η ουσιαστική και υπεύθυνη αυτοδιοίκηση με σαφώς οριοθετημένες αρμοδιότητες στη διαχείριση και κυρίως τον έλεγχο του περιβάλλοντος, ενσωματώνοντας τη συμμετοχή των πολιτών.

Τόσο το συζητούμενο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο όσο και ο «Κλεισθένης» δεν ασχολούνται επαρκώς με τα παραπάνω, με ορατό τον κίνδυνο για την αναπαραγωγή των γνωστών διοικητικών παθογενειών και διάχυση ευθυνών, βασική αιτία της προβληματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, που -επί πλέον- δεν ευνοεί την τόσο αναγκαία ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην περιφρούρηση του περιβάλλοντος.

Ως «Κινήσεις» συνεχίζουμε τη συμμετοχής μας στο Κίνημα Αλλαγής με ρόλο ενεργό, αυτόνομο, θεσμικά διακριτό, ως συλλογικότητα και ως φορέας μιας νέας πολιτικής κουλτούρας απέναντι στα φαινόμενα που συνεχίζουν να αναπαράγουν τις εσωκομματικές παθογένειες και πρακτικές.

Συμβολή στη διαμόρφωση, μαζί με άλλους,  με κριτικό και θετικό τρόπο και όχι με στείρα εσωκομματική  αντιπολίτευση, την ιδεολογική και προγραμματική πλατφόρμα της σύγχρονης ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας, για να προσελκύσουμε όσους αναζητούν την πολιτική αυτονομία και καινοτομία εντός και εκτός Κινήματος Αλλαγής».

Η συζήτηση συντονίστηκε από την Τάνια Γεωργιοπούλου, δημοσιογράφο της Καθημερινής.

Οι ακόλουθοι συμμετείχαν, ως ομιλητές, στην εσπερίδα:

-Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ για το Περιβάλλον,

-Γεώργιος Ηλιόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Σύμβουλος Περιβάλλοντος,

Ανδρέας Λουκάτος, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων” αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ και γραμματέας του ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων).

-Νίκος Χρυσόγελος, Συμπρόεδρος «Πράσινοι –Αλληλεγγύη».

-O Μιχάλης Ζουλουφός, Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων”, εξήγαγε τα εξής συμπεράσματα από τη συζήτηση:

  1. Προσεγγίζουμε θετικά την στροφή των χωρών της Ε.Ε. από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δημιουργεί, ταυτόχρονα, τόσο ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξη όσο και απασχόλησης. Κυκλική οικονομία δεν είναι απλά ανακύκλωση. Είναι ένα άλλο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο. Μια άλλη φιλοσοφία ανάπτυξης με την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και διαγενεακής αλληλεγγύης μαζί.
  2. Οι δημόσιες πολιτικές είναι απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί η Εθνική Συνεννόηση και οφείλουμε να τις σχεδιάζουμε προσεκτικά με στόχους και επιχειρησιακά σχέδια εφαρμογής και όχι ως προεκλογικά συνθήματα με στόχο το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.
  3. Οι κορεσμένες, από αστικά απόβλητα, περιοχές πρέπει να αποκτήσουν άμεσα σχέδια έκτακτης αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού.
  4. Οι πολίτες/δημότες οφείλουν να ενεργοποιηθούν μέσω συστημάτων επιβράβευσης και χρέωσης ανάλογα με τις ποσότητες υλικών που διαχειρίζονται.
  5. Ο εκπαιδευτικός παράγοντας στα σχολεία είναι σημαντικός για τη διαρκή ενημέρωση του κοινού.
  6. Τέλος, είναι κρίσιμη η εκπόνηση δράσεων κυκλικής οικονομίας με βιομηχανική συμβίωση και ενεργειακή αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.

Πιστεύουμε ότι η οργάνωση μιας πρότασης για την ήπια μετάβαση στο νέο, μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθίσταται επιτεύξιμη μέσω δράσεων και προτάσεων ειδικά στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων και της ορθολογικής αξιοποίησης όλων των πόρων.

Πλήθος συμμετεχόντων Πολιτών των «Κινήσεων» και ενεργών  πολιτών παραβρέθηκαν  στη εσπερίδα. Η εκδήλωση έκλεισε με ζωηρή συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια