Παρέμβαση του Τάκη Ανστόπουλου, στο συνέδριο της ΔΗΣΥ

Mετά από πολλές προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2014 με την Ελιά και συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο του 2015 με τη Δημοκρατική Παράταξη και τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη φτάσαμε σήμερα επιτέλους στο τριήμερο προγραμματικό και οργανωτικό Συνεδρίου της ΔΗΣΥ που είναι το μεταβατικό στάδιο πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου και ενιαίου φορέα που θα εκφράσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Σχετικά με το προγραμματικό σκέλος, στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και τώρα σε παράλληλα με το Συνέδριο workshops/εργαστήρια ακούσαμε τους εκπροσώπους των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών πριν προχωρήσουμε αύριο με το κλείσιμο των εργασιών στην έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκαθαρίζει τους όρους με τους οποίους θα επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το σφικτό οικονομικό πλαίσιο, θα κινητοποιηθούν όλα τα ταλέντα και οι δεξιότητες και θα δωθεί διέξοδος σε όλες δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους. Είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός που εξακτινώνεται στην περιφέρεια, ένα πραγματικά αποκεντρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Το ζητούμενο από αυτή τη διαδικασία ήταν να βγουν προτάσεις συγκεκριμένες. Να εστιάσουμε δηλαδή σε πρακτικές λύσεις, χειροπιαστές, κατανοητές και προσιτές στους πολίτες. Όχι επί παντός του επιστητού! Χρειάζονται μερικές στρατηγικές προτάσεις, σαν να επρόκειτο αύριο κιόλας να κληθούμε να κυβερνήσουμε. Να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών. Το οποίο για να αλλάξει το κλίμα θα πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Με χρονοδιάγραμμα, πηγές χρηματοδότησης, αξιολόγηση, πολιτική ευθύνη και λογοδοσία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιά τύχη περιμένει τα προγράμματα που δεν πιάνουν το σφιγμό της κοινωνίας και που δεν είναι ρεαλιστικά. Αν δεν λαβαίνουν υπόψη τους τα πραγματικά δεδομένα και όχι τα φαντασιακά μυθεύματα πάνε στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. Το είδαμε στο παρελθόν με τα Ζάππεια 1 και 2 του κυρίου Σαμαρά και με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του κυρίου Τσίπρα. Στο ενδιάμεσο τα σπασμένα τα πληρώνει η χώρα και ο λαός.

Για να επιτύχει όμως το Πρόγραμμα Ελλάδα πρέπει να συντρέχουν τρείς όροι: νέες ιδέες, νέα νοοτροπία, νέα πρόσωπα. Το Πρόγραμμα μας έχει ανανεωμένο λόγο. Έχει προτάσεις που στοχεύουν στο μέλλον του τόπου και όχι στην επιστροφή στο παρελθόν. Δεν θα προχωρήσει όμως εάν δεν υπάρξει ανανέωση στα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα, και επίσης αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις δομές του κράτους και στις νοοτροπίες.

Ο δεύτερος στόχος του Συνεδρίου είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου. Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαδημοκρατία από την αρχή υποστηρίξαμε ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2017. Επικροτούμε την πρόταση του οδικού χάρτη που έκανε χθες η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά που συμπίπτει με τη δική μας πρόταση. Εκλογή Αρχηγού από τη βάση με νέο μητρώο μελών και ιδρυτικό συνέδριο μέχρι τον Δεκέμβρη 2017. Τα επιμέρους βήματα θα τα συμφωνήσουμε την αμέσως επόμενη περίοδο.

Επιδιώκουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Δεν μας αρκεί και δεν μας αξίζει το περιθώριο στο οποίο μας κατατάσσουν τα μονοψήφια δημοσκοπικά ευρήματα. Και αυτό θα γίνει μόνο αν καταφέρουμε να συνενώσουμε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης που παλεύουν μαζί μας για να απαλλαγούμε από τα άχρηστα μνημόνια που μας φόρτωσε η ασυνάρτητη δήθεν διαπραμάτευση του κυρίου Τσίπρα και για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όταν λέμε ενώνουμε, αλλάζουμε, προχωράμε, το εννοούμε. Οσοι διατηρούσαν κάποιες επιφυλάξεις απέναντι στο εγχείρημα της συνένωσης του χώρου φοβούμενοι ένα δήθεν ηγεμονισμό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μέχρι σήμερα η ΔΗΣΥ έχει συμπεριφερθεί με καλή πίστη. Το ότι προχωράμε σε ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο και σε εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι η επιβεβαίωση της ειλικρίνειας των προθέσεων μας. Ακόμα και επιτροπή δεοντολογίας με τον Καθηγητή Αλιβιζάτο για να εγγυηθεί τις διαδικασίες ανακοίνωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά.

Η επόμενη μέρα για τη χώρα, μας θέλει όλους ενωμένους. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε πειστικοί ως δύναμη που θα επιβάλει την αλλαγή των συσχετισμών και θα προωθήσει την Εθνική Συνεννόηση που είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την ανυποληψία στην οποία βρίσκεται σήμερα. Και αυτό αφορά και στο πολιτικό προσωπικό. Το λέω με όλο την εκτίμηση και τη φιλία μου με τα πρόσωπα που με τους αγώνες και την παρουσία τους έχουν τιμήσει την παράταξη, αλλάτο λέω όπως μου το μεταφέρουν οι φίλοι μας παντού όπου πάω στην Ελλάδα: δεν διεκδικείς την ανανέωση με φθαρμένο πρόσωπο. Ήρθε η ώρα πολλοί από εμάς να πάρουν τη γενναία απόφαση να μείνουν στο πλάι για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος στους νέους. Οι πολίτες δεν επιθυμούν επιστροφή στο παρελθόν, ούτε και διαιώνιση της κατάστασης όπως έχει σήμερα.

Η συνέχιση της αφασίας τρέφει τον εθνολαϊκισμό των Συριζανέλ και τρέφεται από αυτόν. Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν υποκατάστατο γραφείου ευρέσεως εργασίας. Κάπου εδώ όμως τελειώνει η εποχή που τα κόμματα έφτιαχναν κομματικούς στρατούς. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα διορισμένων οπαδών, θέλουμε τα μέλη μας να είναι ενεργοί πολίτες.

Στις εκλογές το πιθανώτερο είναι να δούμε το ποσοστό των αναποφάσιστων που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις να παραμείνει ως το τέλος υψηλό και να έχουμε ένα νέο ρεκόρ αποχής. Μεγάλο μέρος από αυτό θα προέρχεται από τους millennials, τους νέους δηλαή που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 και θα έχουν δικαλιωμα ψήφου για πρώτη φορά. Αυτό όμως αποβαίνει σε βάρος της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης που θα προκύψει και ανοίγει το δρόμο στη αφύπνιση τεράτων. Ο ενιαίος φορέας πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί κάθε μέρα την έκπληξη. Η δυναμική και μαζική παρουσία στο συνέδριο έχει ήδη εκπλήξει πολλούς. Σήμερα δημιουργούμε εδώ ένα νέο μομέντουμ, ένα νέο χρονικό ορόσημο. Πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Από εδώ και εμπρός θα πρέπει να τρέξουμε, θα πρέπει γρήγορα να βγούμε στην κοινωνία. Για να ξαναπροσεγγίσουμε τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη τη δική μας ισχυρή παρουσία, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους αγρότες και να φέρουμε και πάλι τους νέους κοντά μας. Να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε, όχι τις ιδέες γενικά, αλλά τις προτάσεις του Προγράμματος Ελλάδα για να ξαναδώσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση στους Έλληνες.

ΣΕΦ, 30-6/2-7/2017

Ο Τάκης Αναστόπουλος είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια