ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των “ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” & των “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”, για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ & ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

                                                  

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση διαλόγου για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη που συνδιοργανώσαμε, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και η πολιτική κίνηση «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» συνοψίζουμε σήμερα τις κοινές μας διαπιστώσεις και προτάσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα και την ανάγκη συγκρότησης της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

  1. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει στις αρχές του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τεράστιο κόστος για την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, ο αντιευρωπαϊσμός τα κρούσματα αλλοίωσης των ερεισμάτων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή.
  1. Σήμερα, πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική στρατηγική και ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που οι ενωμένες δυνάμεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πρέπει να διαμορφώσουν και να υπηρετήσουν ανταποκρινόμενοι στο πιεστικό αίτημα των προοδευτικών πολιτών για ενότητα, ανανέωση και σύγχρονο πολιτικό λόγο που θα δίνει απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.
  1. Μετά από μια μακρά περίοδο συζητήσεων, κατάθεσης απόψεων, διαφοροποιήσεων, αλλά και παράλληλης όσμωσης μεταξύ όλων των δυνάμεων, οντοτήτων, προσωπικοτήτων του χώρου, ήρθε η ώρα της σύνθεσης.
  1. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα λαμβάνοντας υπόψη το διακηρυγμένο από όλους στόχο για ενότητα, αλλά και τα κοινά στοιχεία όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα και είναι:

-Σύγκλιση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Ιούνιο 2017, με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας. Χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά με ένα συμφωνημένο πλαίσιο συνύπαρξης όλων και μια προγραμματική και οργανωτική διαδικασία για την περαιτέρω όσμωση και σύνθεση. Με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων.

Εκλογή του επικεφαλής από την βάση της Παράταξης μετά το Συνέδριο, διαδικασία που θα κινητοποιήσει την κοινωνία και θα σφραγίσει την ενωτική πορεία.

  1. Η μορφή του νέου φορέα θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, με συμφωνία όλων των μερών. Μέχρι τότε, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο αρχών λειτουργίας και συντονισμού όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετάσχουν στο νέο, ενιαίο φορέα της παράταξης.
  2. Οι προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα θα διαμορφωθούν στην πορεία προς το Συνέδριο σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους. Στη διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθούν οι επεξεργασίες και οι προτάσεις όλων των κομμάτων και κινήσεων, των συνεδρίων και των συνδιασκέψεων τους, καθώς και το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, το καλοκαίρι του 2016.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται σήμερα μια υπέρβαση από όλους.

Γιατί άλλος χρόνος δεν υπάρχει.

Δεν μας τον δίνουν οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας.

 

 

 

 

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια