Παρέμβαση του Τ. Αναστόπουλου στην εκδήλωση “Ώρα Αποφάσεων”, Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ, 15/1/2017

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Παρευρίσκομαι στη σημερινή σας συνάντηση σαν μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των ΚΠΣ, ενός από τους εταίρους της ΔηΣυ. Θα μου επιτρέψετε να συμβάλω με τη σειρά μου στη συζήτηση σχετικά με το πρώτο σκέλος του προβληματισμού που αναπτύξατε, δηλαδή για το Νέο, ενωμένο, μεγάλο, προοδευτικό Κίνημα. Παρακολουθούμε την πρωτοβουλία σας με ενδιαφέρον. Τιμούμε και σεβόμαστε την προσωπική σας πορεία. Η παρουσία μου εδώ, όπως και πολλών άλλων φίλων που βρίσκονται στην αίθουσα, θέλει να υπενθυμίσει ότι οι ΚΠΣ ενίσχυσαν όλες τις προσπάθειες για ενότητα του χώρου της κεντροαριστεράς. Κατά καιρούς συναντιόμαστε, μετά απομακρυνόμαστε αλλά ποτέ δεν χαθήκαμε: από την Πρωτοβουλία των ’58, την Ελιά, τη Δημ. Παράταξη στις εκλογές του Γενάρη του 2015 και τη ΔΗΣΥ το Σεπτέμβρη 2015, καθώς και την επιτροπή Διαλόγου. Εξάλλου, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί εν πολλοίς το πλαίσιο απάντησης στο δεύτερο σκέλος της θεματικής σας: για την Ελλάδα της Δικαιοσύνης και της Παραγωγής.

Όλες αυτές οι προσπάθειες σαν σκοπό είχαν και έχουν την ενότητα και όχι τον κατακερματισμό του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς. Αποτελεί σταθερή επιλογή μας η δημιουργία ενός ενιαίου ισχυρού πολιτικού φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, του φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό είναι το πολιτικό μας πρόταγμα. Και για να το επιτύχουμε προσπαθούμε οι ΚΠΣ να παίζουν ρόλο καταλύτη μέσα στη ΔΗΣΥ, ενώ ταυτόχρονα κρατήσαμε ανοιχτό διάλογο με συλλογικότητες και στελέχη που έχουν διακριτή πορεία στο χώρο. Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα είμαστε χρήσιμοι στην παράταξη και στην υπόθεση της ενότητας.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό πολιτικό ραντεβού. Το καινούργιο, ο νέος ενιαίος φορέας της Παράταξης δεν θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμφωνιών άνωθεν, ούτε προϊόν μηχανισμών. Θα προκύψει μέσα από διαδικασίες ενός ανοιχτού, μαζικού, δημοκρατικού Συνεδρίου που θα γίνει εντός του 2017, το οποίο θα αποφασίσει το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό και στη συνέχεια την εκλογή ηγεσίας από τη βάση του νέου φορέα. Τις προσεχείς εβδομάδες θα καταστρώσουμε τον Οδικό Χάρτη στον οποίο θα ξεκαθαρίζουμε τους όρους υπό τους οποίους θα φτάσουμε στο Συνέδριο. Θα συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων. Με γνώμονα κυρίως το σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεων όσων πάρουν μέρος στο εγχείρημα. Από το εύρος της συμμετοχής των δυνάμεων αυτών θα εξαρτηθεί εάν θα είναι ένα συνέδριο ενότητας και ανανέωσης και όχι ένα συνέδριο κομματικών μηχανισμών. Ως εκ τούτου όλοι έχουμε ιστορική ευθύνη να συμβάλουμε στην μοναδική αυτή δυνατότητα που υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Για αυτό σας καλούμε να είμαστε μαζί στα επόμενα βήματα: να συνδιαμορφώσουμε και τον Οδικό Χάρτη και τις πολιτικές μας. Μαζί να συμβάλουμε στην δημιουργία του νέου που όλοι εκτιμούμε ότι έχει ανάγκη ο χώρος και η χώρα.

– Για να φέρουμε την ανανέωση στις δομές και στον πολιτικό μας λόγο.

– Για να δώσουμε περιεχόμενο στο αίτημα των πολιτών που μας παρακολουθούν αμήχανα και κρατούν σε διψήφια νούμερα τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

– Για να δημιουργήσουμε τον νέο φορέα της Παράταξης που θα μας χωρά όλους, γιατί ο κόσμος μας θέλει όλους και μας θέλει ενωμένους.

(Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και ο Δαρσινός της ΔΗΜΑΡ και ο Καπετανγιάννης των “Μετά”. Η εκδήλωση υπήρξε πολύ επιτυχημένη, άνοιξε με εισαγωγική ομιλία του Δ. Κατσαντώνη εκ μέρους των Σύγχρονων Δημοκρατών, που συμμετέχουν στο εγχείρημα και έκλεισε με τον Γιάννη Δατσέρη. Μίλησαν επίσης ο Μπουτάρης, ο Μεϊμάρογλου, ο Ψαριανός, ο Ν. Ευθυμιάδης (πρώην πρόεδρος των Βιομηχάνων ΒΕ) και ο Αλ. Νικολαΐδης (ολυμπιονίκης ταε κβο ντο) και ο Παύλος Ελευθεριάδης).

Ο Τάκης Αναστόπουλος είναι μέλος της Συντονιστική Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια