ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων”, 13 Ιουλίου 2016

457_kentro_960-628x250H Συντονιστική Επιτροπή των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στη συνεδρίαση της στις 11/7/2016, συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα την πορεία συγκρότησης της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη εικόνα πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης του χώρου που εξακολουθεί να κρατά σε απόσταση τους προοδευτικούς πολίτες οι οποίοι, από την πλευρά τους, έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη θέληση τους για ενότητα και ανανέωση, για ένα νέο ξεκίνημα στηριγμένο σε ρεαλιστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του τόπου. Μακριά από λαϊκισμούς και παλιές αποτυχημένες συνταγές, από συντεχνιακές και πελατειακές λογικές .

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση αποσαφήνισης της ταυτότητας και της νέας ενιαίας φυσιογνωμίας της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πορεία και την προοπτική της. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εμφανίσεις του εκτός ελληνικών συνόρων επιχειρεί να περιενδυθεί τον μανδύα μιας δήθεν σοσιαλδημοκρατικής δύναμης. Και αυτό, παρά το ότι στο εσωτερικό συνεχίζει να συγκυβερνά με ένα εθνολαϊκιστικό κόμμα, με τις πράξεις δε και την πολιτική του (εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, Ρlan Χ, ανεξάρτητες αρχές, διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών κ.α.) να υπονομεύει ευθέως τη δημοκρατική συγκρότηση και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, επιδεινώνοντας, ταυτόχρονα, τις οποιεσδήποτε δυνατότητες εξόδου από την κρίση.

Παρόλα αυτά, ο ζωτικός χώρος για τη συγκρότηση ενός γνήσιου προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι ευρύς. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν μπορούν να καλύψουν το κενό εκπροσώπησης που έχει δημιουργηθεί και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Οι αξίες και οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας μπορούν και σήμερα να εμπνεύσουν και να εγγυηθούν τους νέους θεσμούς και τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα για σύγχρονο κράτος, βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστική οικονομία, κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντική ισορροπία.

Είναι επείγον όμως, και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Κοινής Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, να συμφωνηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα, ένας οδικός χάρτης εξάμηνης διάρκειας, με την εκ των προτέρων δέσμευση όλων, ότι τελικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού θα πρέπει να ανατεθεί  σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο με αντιπροσωπευτική σύνθεση και συμμετοχή σε αυτό των ηγεσιών και των προβεβλημένων στελεχών του χώρου το οποίο θα λειτουργεί συναινετικά και θα είναι ανοικτό σε νέες συμμετοχές, αλλά χωρίς πλειοψηφία κανενός από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς.

Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να συγκληθεί το Σεπτέμβριο, ένα αντιπροσωπευτικό σώμα στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, για να συζητήσουν και να επικυρώσουν το Πόρισμα Θέσεων της Κοινής Επιτροπής και να ορίσουν το Πολιτικό Συμβούλιο.

Το κύριο αντικείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι ο συντονισμός των διαδικασιών διοργάνωσης Ιδρυτικού Συνεδρίου, στο τέλος του εξαμήνου, το οποίο θα αποφασίσει τη μορφή, το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό, θα εκλέξει το συλλογικό όργανο του νέου φορέα και θα καθορίσει τον τρόπο εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα.

Στο διάστημα αυτό και μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα, τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους, μέσα όμως σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη όσμωση και να οικοδομηθεί σταδιακά ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ενότητας. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συμβάλει σε αυτό, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, με την οργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων διαλόγου σε όλη την Ελλάδα και με την προώθηση της συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων των φορέων που θα συμμετάσχουν.

Η επιτυχία του Οδικού αυτού Χάρτη προϋποθέτει ένα πνεύμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης και μια λειτουργία στηριγμένη στο διάλογο και στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

Καιρός για άλλη καθυστέρηση δεν υπάρχει και η ευθύνη όλων απέναντι στην παράταξη και στη χώρα είναι μεγάλη.

Οι Κινήσεις Πολιτών παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο στόχο της ενότητας και ανανέωσης του χώρου και θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των στόχων αυτών

 

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2016

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

12 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια