Χαμένοι στον διάλογο για την Κεντροαριστερά… #kentroaristera

Μία ακόμη απόπειρα προσέγγισης και διαλόγου πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα κόμματα και οι φορείς στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο και σε αυτή τη φάση, η κοινή επιθυμία της κοινωνικής βάσης αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών για κάτι καινούριο και συνθετικό φαίνεται να προσκρούει στις ηγεσίες των υφιστάμενων κομμάτων.

Κι αυτό, διότι τόσο εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και εκ μέρους του Ποταμιού εξακολουθούν να προβάλλουν αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο οργάνωσης της σχετικής συζήτησης σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πολύ πιθανόν οι διαβουλεύσεις να μείνουν ξανά στα ευχολόγια και τελικά να ναυαγήσουν και πάλι, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη αναπροσαρμογή στοχεύσεων για τον κάθε ένα από τους εμπλεκόμενους «παίχτες».

Τις ζυμώσεις με στόχο έναν νέο φορέα που θα ενοποιήσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναθέρμανε η πρόταση που κατέθεσε στο συνέδριο του Ποταμιού την περασμένη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου», που αφορά την οργάνωση της συζήτησης με επίκεντρο τις πολιτικές κινήσεις και τα think tank του χώρου και χωρίς τη συμμετοχή -τουλάχιστον στην αρχή- των κομματικών ηγεσιών.

Προτάσεις και αντιπροτάσεις

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επεξεργάστηκαν την προαναφερθείσα πρόταση, καταλήγοντας να αντιπροτείνουν στο Ποτάμι τη συγκρότηση μιας διμερούς επιτροπής, στην οποία όμως θα λαμβάνουν μέρος κομματικά στελέχη και επιπλέον σκοπεύουν να επαναφέρουν την ιδέα της ενοποίησης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Όπως τονίστηκε από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το διμερές αυτό όργανο θα έχει συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα δράσης και θα αποτελέσει τη «μαγιά» για τη διεύρυνση των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, με ορίζοντα να προκύψει ένα ενισχυμένο πολιτικό σχήμα.

Αντιθέτως, αρνητική είναι η υποδοχή της ιδέας για το μοντέλο που εισηγήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι τα κόμματα και οι βασικοί τους εκφραστές δε γίνεται να αποκλειστούν από τον διάλογο.

Ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως δεσμεύτηκαν να παίξουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που έχουν προσβάσεις στο Ποτάμι, το οποίο πάντως δεν καλοβλέπει το μοντέλο συνεργασίας που προκρίνει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του Ποταμιού, οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά στη λογική του «Κοινοβουλίου του Κέντρου».

Να αμβλύνει τις αντιθέσεις επιχειρεί από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και ο αρχηγός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που συμμετέχουν ως εταίρος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων και να δημιουργηθεί άμεσα ο ισχυρός προοδευτικός πόλος. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες», υπογράμμιζαν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς».

Για τις εξελίξεις στον «μεσαίο χώρο», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «ο μεσαίος χώρος πρέπει να ενωθεί, να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει ένα ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό, γιατί η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί υπό τις παρούσες συνθήκες» (Ρ/Σ ΣΚΑΙ), ενώ υπενθύμισε πως είχε εισηγηθεί σε συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ότι «στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσουμε με κοινές πρωτοβουλίες με το Ποτάμι, οι οποίες να δείχνουν ότι υπάρχει ένα συντονισμός και παράγεται ένα ισχυρότερο πολιτικό αποτέλεσμα».

Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ 

Στο ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση προς το Ποτάμι για διάλογο, αλλά και μια σειρά σημαντικών πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.

Ειδικότερα, θα επικυρωθεί ο προγραμματισμός δράσεων μέχρι τη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα προταθεί να διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου και όχι τον Μάρτιο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ορισμένα στελέχη θα επιθυμούσαν τη διεξαγωγή της νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση πριν το συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα γεγονός ως «πολιτικό αντίβαρο» με έναν αντίπαλο χώρο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ. Συν.» η συνδιάσκεψη θα είναι μόνο πολιτικού και προγραμματικού χαρακτήρα.

Δεύτερον, θα εγκριθεί η εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών οργάνων στο ΠΑΣΟΚ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα στον κομματικό μηχανισμό ακόμη και για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Τέλος, εφόσον ναυαγήσει το σχέδιο συμπόρευσης με το Ποτάμι, δε θα υπάρξει διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το κοινό σχήμα θα συνεχίσει με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, η στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να προχωρήσει η σύμπραξη με όρους αυτονομίας.

Ανακοίνωσε όργανα το ΚΙΔΗΣΟ 

Να σημειωθεί ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων “με πολιτικούς όρους” και ανακοίνωσε τη σύσταση προσωρινών οργάνων που θα οδηγήσουν στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Στην προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην Επιτροπή Εκλογικού Σχεδιασμού και Ετοιμότητας οι Χρήστος Αηδόνης Χρήστος, Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Καστανίδης, Γρηγόρης Νιώτης, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Θανάσης Παπαγεωργίου και Φίλιππος Πετσάλνικος.

Συντονιστής Πολιτικής Λειτουργίας και Δράσης παραμένει ο Γιώργος Ελενόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου ο Γιώργος Πεταλωτής.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια