Project name:

Το Κίνημα Αλλαγής

Project description:

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την εθνική συνεννόηση, την πολιτική σταθερότητα, την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Σε αυτόν το δρόμο, καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και το δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, δηλαδή ακριβώς οι παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την περιεκτική δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση, με την ανεργία, τη συρρίκνωση της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, και στα συνακόλουθα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε την κοινωνία με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να διασφαλίσουμε την επαναφορά της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισχυρό, ισότιμο, ενεργό κράτος μέλος και να συμβάλλουμε έτσι στην προσπάθεια να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο μείγμα μακροοικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές και στον ευρωσκεπτικισμό που εκφράζεται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά κόμματα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια.

Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και ανένταχτων δυνάμεων και στελεχών του ευρύτερου χώρου και η αύξηση των εκλογικών ποσοστών τους στις πρόσφατες εκλογές, αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για τη συσπείρωση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Η πρόσφατη συγκρότηση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής συμπαράταξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», αποτέλεσε ένα δεύτερο σημαντικό βήμα για να ακολουθήσουν και άλλα σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο για την συγκρότηση Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων, την ενίσχυση της κοινής παρουσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τη δημιουργία επιμέρους ομάδων εργασίας του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου και κυρίως για την οργάνωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της προγραμματικής μας συνοχής και ταυτότητας, στην προοπτική βαθύτερης ενοποίησης του χώρου με τα αναγκαία θεσμικά βήματα, με στόχο την ανάδειξη ενός σύγχρονου φορέα της Σοσιαλδημοκρατιας, σύμφωνα και  με την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναφέρεται στη δημιουργία του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η αδιέξοδη πορεία της χώρας καθιστά περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ τη συγκρότηση μιας ενιαίας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου που βρίσκεται επίσης, σε αναζήτηση προγραμματικών απαντήσεων στα μεγάλα σημερινά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.