Πρόσκληση σε Εκδήλωση: Ποια Ευρώπη θέλουμε; Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

 

Οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση και εργάζονται για μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη, με ηγετικό ρόλο στην διεθνή κοινότητα, ικανή να προαγάγει τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες της, ως παράγοντας σταθερότητας σε έναν κόσμο ταραγμένο και αβέβαιο.

Εβδομήντα χρόνια μετά την Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης έχει ίσως γίνει περισσότερο συγκεκριμένο αλλά απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Παρόλες τις κοινές πολιτικές σε αρκετούς τομείς και την ενισχυμένη συνεργασία σε άλλους το κέντρο βάρους εξακολουθεί να βρίσκεται στα κράτη- μέλη και όχι στην Ένωση. Οι οικονομίες παραμένουν κυρίαρχα εθνικές και συχνά ανταγωνιστικές, το κοινό ευρωπαϊκό πνεύμα υπολείπεται των εθνοκεντρισμών, η πολιτική ενοποίηση καθυστερεί σημαντικά. Η πολύπλοκη και αργή διαχείριση της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης από την Ένωση σε σύγκριση με την ταχύτερη αντίδραση των ΗΠΑ ανέδειξε τα προβλήματα συντονισμού των ασκούμενων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Με κοινή τους δήλωση για την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών, να αντιμετωπίσει τις ανισότητες , να διασφαλίσει μια δίκαιη, βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική οικονομία που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο και να εδραιώσει την δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος . Κάλεσαν δε τους νέους Ευρωπαίους και τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις γωνιές της Ένωσης να συμμετάσχουν σε έναν νέο χώρο συζήτησης όπου θα εξετάζονται οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για την συμμετοχική συνδιαμόρφωση της πορείας ευρωπαϊκής ολοκήρωσης.

Πηγαίνοντας προς την 4η Συνδιάσκεψή τους και κρίνοντας αναγκαίο τον ευρύτερο δυνατό διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης οι Κινήσεις διοργανώνουν στο πλαίσιο των προσυνεδριακών τους εκδηλώσεων μιά συζήτηση με τους:

  • Διονύση Δημητρακόπουλο, Senior Lecturer, Birkbeck, University of London και κάτοχο Jean Monnet Chair in Parliamentary Democracy and European Integration.

  • Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, Ομότιμο Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Σωτήρη Ντάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών σχέσεων – Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  • Αργύρη Γ. Πασσά, Καθηγητή Κρατικής Διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κάτοχο Jean Monnet Chair in Public Administration & European Integration.

και με θέμα: «Ποια Ευρώπη θέλουμε; Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης»

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος ενώ εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Γραμματέα των Κινήσεων Μιχάλη Χάλαρη.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 19.00 https://www.facebook.com/socialdemoGR/

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια