Πολιτική Απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Η Συντονιστική Γραμματεία(ΣΓ) των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στη συνεδρίαση της που διεξήχθη στις 23 Ιανουαρίου εξ αποστάσεως,  ασχολήθηκε με την αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης και με τον προγραμματισμό των δράσεων της για το 2021 και κατέληξε στα ακόλουθα πολιτικά συμπεράσματα:

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις αρχικές της εκσυγχρονιστικές επαγγελίες, που δημιούργησαν αισιοδοξία σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζει στην πορεία της διακυβέρνησης της ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο: Προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ με σκανδαλώδεις επιδοτήσεις, υπερβολές σε κατασταλτικά μέτρα, αποτυχία του επιτελικού κράτους, ραγδαία αύξηση των κομματικών μετακλητών στην διοίκηση και σωρεία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αυτοσχεδιασμοί, αλλοπρόσαλλες εξαγγελίες και υπαναχωρήσεις σε πολλά πεδία πολιτικής όπως στην εκπαίδευση αλλά και στην διαχείριση της πανδημίας που οδηγούν σε αποτυχία αντιμετώπισης του 2ου κύματος C Επι πλέον η συντηρητική και ακροδεξιά της τάση (που πλειοψηφούν στην κομματική βάση) αντιδρούν στην όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εκδηλώνεται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από εκσυγχρονιστικά κυβερνητικά στελέχη.
  • Παρατηρούμε όμως το παράδοξο φαινόμενο παρά τα προβλήματα αυτά η Κυβέρνηση να μην χάνει ιδιαίτερα σε δημοτικότητα αλλά κυρίως η Αντιπολίτευση συνολικά να μην εισπράττει καθόλου δημοκοπικά οφέλη. Σε κάποιο βαθμό το παράδοξο αυτό ερμηνεύεται από τους φόβους της πανδημίας και την συσπείρωση γύρω από την Κυβέρνηση αλλά κυρίως οφείλεται στην αδυναμία συγκρότησης ενός πειστικού εναλλακτικού αφηγήματος από την Αντιπολίτευση. Οι εποχές αλλάζουν και όσοι επαγγέλλονται μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα με άλλο πνεύμα και να προτείνουν νέες λύσεις.
  • Ο Σύριζα παραμένει αγκυλωμένος και εγκλωβισμένος στον λαϊκισμό του παρελθόντος και ασκεί δομική και απορριπτική αντιπολίτευση δείχνοντας πως αδυνατεί με την σημερινή του ηγεσία αλλά και μεγάλο μέρος της βάσης του να αποτελέσει ουσιαστικά την εναλλακτική μορφή προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης.
  • Η μεγάλη μάζα του προοδευτικού χώρου είναι πολυδιασπασμένη. Ένα μέρος στο Κίνημα Αλλαγής, ένα μέρος στον Σύριζα, ένα μέρος στη ΝΔ (κυρίως για απαλλαγή από τον Σύριζα) ενώ αρκετά και σοβαρά στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί ή αποπεμφθεί. Η  πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών δίνουν την εντύπωση ότι πρωτίστως ενδιαφέρονται να επιλύσουν, με όρους οργανωτικής κυριαρχίας, τις μεταξύ τους αντιθέσεις παρά να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών, που πλήττονται από τις παρενέργειες της πανδημίας και τις επιλογές της κυβέρνησης.
  • Ως «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής διότι θεωρούμε ότι παραμένει ο μόνος φορέας με ξεκάθαρο προσανατολισμό στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας. Απεμπλεκόμενοι όμως από τα δομικά προβλήματα που προκύπτουν από αδυναμίες, εσωστρέφειες, ιδεολογική ή άλλη προσκόλληση σε επιλογές του παρελθόντος και διαμάχες ηγεσίας, είμαστε επικεντρωμένοι στην επεξεργασία ενός μοντέλου ανάπτυξης και ευημερίας που θα ξεπερνά τόσο τον κρατισμό όσο και τον αντίθετό του που δίνει την αποκλειστική πρωτοκαθεδρία στις αγορές. Θα εργαστούμε συμπράττοντας με κάθε ενδιαφερόμενο, πρόσωπο ή συλλογικότητα, για τη δημιουργία της νέας προοδευτικής ταυτότητας και την εκπόνηση πολιτικών για μια παραγωγική Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Μια Ελλάδα που θα δημιουργήσει νέο πλούτο, θα μειώσει τις ανισότητες, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα βελτιώσει την παραγωγική καινοτομία, τα εισοδήματα των εργαζομένων και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μας ενδιαφέρει κυρίως το πως θα υπερασπιστούμε τους μη προνομιούχους στην παραγωγή και στην κοινωνία και δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα με βάση την πρόωρη εκκίνηση των συζητήσεων για επιλογή νέας ηγεσίας. Όταν κριθεί σκόπιμο μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα μας θα εκφράσουμε την άποψη μας. Οι επιλογές μας για την ηγεσία θα εξαρτηθούν όμως από την δημόσια εκφρασμένη ιδεολογική -πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων και όχι την επικοινωνιακή γοητεία, τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και τους συσχετισμούς.
  • Ως «Κινήσεις» συνεχίζουμε την πολιτική μας δράση με ανοιχτό δίαυλο με όλα εκείνα τα πρόσωπα, συλλογικότητες και δίκτυα, με όσους έχουν κάτι να πουν τόσο ως –και εντός – ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και στις οργανωμένες συλλογικότητες εκτός αυτού με στόχο τη διατήρηση ζωντανής της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Συζητάμε πέρα από τα τρέχοντα, για το νέο στίγμα και το νέο όραμα μιας Ανανεωτικής Αριστερής και Οικολογικής Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, στοχεύοντας τη συγκρότηση μιας ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας που θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον να αποτελέσει την βάση ευρύτερων συγκλίσεων στον προοδευτικό χώρο.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια