Σαράντα πέντε χρόνων η … Τρίτη του Σεπτέμβρη, του Κωστή Παυλίδη*

Μεσήλικας πια εκείνη η σπουδαία και αισιόδοξη ημέρα της 3ης του Σεπτέμβρη του ’74. Εμβληματικός και ο ανάδοχος της Ανδρέας Παπανδρέου. Εκείνη την ημέρα στην μεγάλη γιορτή αυτής της Δημοκρατίας, ανταποκρίθηκε με μοναδικό τρόπο, αντανακλώντας τις ανάγκες και τις ελπίδες ενός μεγάλου κομματιού της Ελληνικής κοινωνίας, δημιουργώντας το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Το ΠΑΣΟΚ που έμελλε να καθορίσει την πορεία της χώρας μέχρι σήμερα, αλλά και να εξακοντίσει την αδράνεια του στα χρόνια που έρχονται.
Γεννημένο σε μία πυκνή περίοδο εξελίξεων, αφού την καθόρισε η ”απομάκρυνση” της στρατιωτικής δικτατορίας και η ”απώλεια” της μισής Κύπρου. Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ισορροπημένη μεταξύ ενός καπιταλιστικού κόσμου και ενός σοβιετικού μπλοκ κρατών, που προσυμφώνησαν για την διαίρεση του κόσμου, δικιάς τους επιρροής και ”ιδιοκτησίας”.
Η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας σε βαθιά αμφισβήτηση, η λαϊκή κυριαρχία μέγα ζητούμενο για μια κοινωνία του εμφυλίου, των εξορισμένων και των φακελωμένων. Κοινωνική απελευθέρωση για μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, με έντονη την προσπάθεια των μικρασιατών προσφύγων  να δέσουν την ζωή τους σε ”δέντρο ασφαλές”. Δύο κόσμοι λοιπόν, και οι μεγάλες προσπάθειες κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων να αναπτύξουν σοβαρή εναλλακτική πρόταση για την λύση μεγάλων προβλημάτων, όχι μόνον για τα ίδια τους τα κράτη αλλά και παρέμβασης στον διεθνή χώρο.
Το ΠΑΣΟΚ παλεύει για τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό με δημοκρατικές διαδικασίες, την ψήφο δηλαδή του λαού. Συμμαχεί με κόμματα και κράτη έξω απ’τον εγκλωβισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης( Σοβ. Ένωσης και ΗΠΑ). Παλεύει για την δημιουργία συγκροτημένου κινήματος των προοδευτικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων της Μεσογείου αλλά και του κόσμου ολόκληρου.
Στην Ιταλία γιγαντώνει η ιδέα του ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ κομμουνιστών υπό τον Μπερλινγκουέρ και των Χριστιανοδημοκρατών του Μόρο. Επικίνδυνο βήμα για τα μπλοκ που ισορροπούν στρατιωτικά (ΝΑΤΟ- Σύμφωνο Βαρσοβίας), αποφασίζουν την δολοφονία του Μόρο και σέρνουν την Ιταλία σε μοναδικά αδιέξοδα μέχρι και σήμερα.
Η αντίδραση των δυνάμεων σαν το ΠΑΣΟΚ είναι άμεση. Δημιουργείται μια παγκόσμια πρωτοβουλία, έξω απ’ τους ”ισορροπούντες” γνωστή ως πρωτοβουλία των έξι. Ελλάδα, Ινδία, Σουηδία, Αργεντινή, Μεξικό και Τανζανία με προσωπικότητες όπως αυτές της Ίντιρα Γκάντι, Όλαφ Πάλμε, Παπανδρέου κ.λ.π.
Η μέθοδος των εχθρών όμως αυτών των επικίνδυνων πρωτοβουλιών ήταν ήδη εφαρμοσμένη. Δολοφονούνται η Γκάντι και ο Πάλμε. Η Πρωτοβουλία των έξι είναι πια παρελθόν. Ο μόνος χώρος που μένει σχετικά ζωντανός είναι αυτός των αδεσμεύτων με πρόεδρο τον Γιόζεφ Τίτο της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Τα σχέδια των μεγάλων είναι πια τραγικά αλλά αποφασιστικά! Δεν τολμούν μια δολοφονία του Τίτο, αλλά γνωρίζουν το γρήγορο φυσικό του τέλος. Μετά απ’ αυτό η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται και κατακρεουργείται με τα γνωστά αποτελέσματα. Διαιρούν την Γιουγκοσλαβία ακριβώς πάνω στην γραμμή του σχίσματος των δύο εκκλησιών. Καθολικής και Ορθόδοξης.
Χώρες σαν την Ελλάδα, με ιδεολογικούς χώρους να κυβερνούν σαν το ΠΑΣΟΚ, καταλήγουν “βαρκούλες” στα τεράστια κύματα του Ικάριου πελάγους και βολοδέρνουν. Επίδοξοι εραστές της εξουσίας πλαισιώνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και αλώνουν εκείνον τον σπουδαίο πολιτικό χώρο των πρώτων μεταπολιτευτικών καιρών.
Εξ’ άλλου αυτή η τεράστια διάχυση μελών, φίλων και στελεχών σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους αποδεικνύει και τον τυχοδιωκτισμό που εξυπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ όταν ”έχασε” αντικειμενικά τον προσανατολισμό του. Μέσα σ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό, μη ξεχνάμε πια και την ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας μετά την διάλυση του Σοβιετικού μπλοκ ως αποτέλεσμα μιας πορείας βάναυσης για τα ανθρώπινα βασικά ένστικτα και ίσως μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έπρεπε να αποτελεί εγγυητή της ανεξαρτησίας των Ευρωπαϊκών λαών δένει την πατρίδα μας στα κάτεργα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ανθρώπων του στην Ευρώπη. Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, περνά σε μια δικτατορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, τυραννώντας τον Ελληνικό λαό επί μακρόν. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιδράσει αποτυπώνοντας ρεαλιστικά την σύγχρονη εποχή και το διεθνές περιβάλλον. Θέσφατα δεν υπάρχουν πια. Η Ελληνική κοινωνία ζητάει την ασφάλεια της.
Η ”κακή” συμπεριφορά πολλών ”τζακιών” μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αμαυρώνουν μια σπουδαία πολιτική δύναμη και χαρίζουν αρνητικά επιχειρήματα σε επίδοξους, τυχοδιώκτες και υπονομευτές όλων των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη. Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ειλικρινούς πολιτικού λόγου, διάφανων διαδικασιών και καθαρών βλεμμάτων. Η 3η του Σεπτέμβρη σήμερα είναι ανάγκη να μελετηθεί απ’ την αρχή και βαθιά. Υπάρχει πολύτιμη εμπειρία και θέληση επανίδρυσης ενός υγιούς σοσιαλιστικού κινήματος.
Αποκλείστε τις φράξιες και τα μαγαζάκια απ’ το κίνημα.
Ανοίξτε τις πόρτες ελεύθερες, από σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από προσήλωση στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η περίοδος που ζούμε είναι σκληρής εξάρτησης με δικτατορικές μεθοδεύσεις.
Να σταθούμε όλοι υπεύθυνα απέναντι στο δράμα που εξελίσσεται. Τέρμα σ’ αυτόν τον κατήφορο. Αν μας εμπνέει η 3η του Σεπτέμβρη, καιρός να την επικαιροποιήσουμε. ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ !
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ !
* Ο Κωστής Παυλίδης, είναι μέλος Ν.Ε.Κέρκυρας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ & της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια