Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Η Συντονιστική Γραμματεία (Σ.Γ.) των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» στη συνεδρίαση της για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ενέκρινε το παρακάτω κείμενο.

  1. Το Κίνημα Αλλαγής εξήλθε από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ποσοστά κατώτερα των προσδοκιών μας και με συμπληρωματικό ρόλο απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να παγιώνονται ως οι δύο ισχυρές δυνάμεις ενός νέου διπολισμού. Βέβαια η συντριβή της Χρυσής Αυγής είναι μια  ευχάριστη εξέλιξη και αποτελεί μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και της Δημοκρατίας.

Ο Ελληνικός λαός, ενώ αποδοκίμασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δίνοντας του ένα σχετικά μικρό εκλογικό ποσοστό σε σχέση με αυτό την εκλογών του 2015, ταυτόχρονα επεφύλαξε για εμάς ένα αναιμικό αποτέλεσμα. Παρά το προειδοποιητικό μήνυμα των ευρωεκλογών, στελέχη μας που είχαν την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας και που εκφράζουν την ηγεσία του Κινήματος θεώρησαν ότι στις εθνικές εκλογές αυτόματα θα επέστρεφαν οι πεπλανημένοι παλαιοί ψηφοφόροι μας και έτσι θα αυξάναμε την εκλογική μας επιρροή ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε. Στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες, επέλεξαν πρόταση διακυβέρνησης και η δική μας, δεν υπήρχε καν στις επιλογές τους. Έτσι παρατηρήσαμε το φαινόμενο, οι ίδιοι άνθρωποι που τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να τον ψηφίζουν στις Εθνικές.

Προ των εθνικών εκλογών, η παράταξη μας, έκανε τα πάντα, για να δυσχεράνει την θέση της. Με θολή και ευμετάβλητη στρατηγική, χωρίς ουσιαστικό μήνυμα, με μια αλλοπρόσαλλη επικοινωνιακή εκστρατεία και ασφαλώς με το βαρύ κλίμα εσωστρέφειας που ανατροφοδοτήθηκε, μόλις τρεις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση.  Στην προεκλογική περίοδο δεν καταφέραμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η διαχείριση των συνεπειών της, την σημασία της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας στο πρότυπο της ήπιας ανάπτυξης που προτείνουμε, για τις ανισότητες της ελληνικής κοινωνίας, για τους συμπολίτες μας οι οποίοι υποαμοίβονται ή δουλεύουν  υπό το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας κ.α.. Ενώ όλη την άλλη περίοδο υιοθετήσαμε, αντί της προγραμματικής την δομική αντιπολίτευση απορρίπτοντας και καταγγέλλοντας ακόμα κυβερνητικές πρωτοβουλίες που συμπεριλαμβάνονταν και στο δικό μας πρόγραμμα.

2. Εάν παραμένει ισχυρή επιθυμία όλων μας το Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει ως δύναμη ευθύνης, στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης, στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα οφείλουμε:

  • Να χτίσουμε από την αρχή τις σχέσεις μας με την κοινωνία, να απευθυνθούμε σε νέα ακροατήρια, στις νέες ηλικίες. Τα εργαλεία μας πρέπει να είναι οι σύγχρονες ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, τα νέα κινήματα, η κοινωνία των πολιτών, τα δυναμικά στρώματα.
  • Να εμβαθύνουμε και να εξειδικεύσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα με συστηματικό και συμμετοχικό τρόπο, με την ματιά μας όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον, αναλύοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και προσφέροντας λύσεις για την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία και πολιτικές στήριξης για τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που ωθούνται στο περιθώριο από ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης
  • Να οργανώσουμε μια αντιπολίτευση απαλλαγμένη από τις παθογένειες της στείρας αντιπαράθεσης και του λαϊκισμού. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και θα χρειαστούν επίπονες και επίμονες προσπάθειες για  την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οξύτατων και πολυσύνθετων προβλημάτων που χρονίζουν και καθηλώνουν την κοινωνία και τη χώρα.
  • Να συμφωνήσουμε ότι οι αποκλεισμοί,  οι βυζαντινισμοί και η δαιμονοποίηση της κάθε διαφορετικής άποψης,  δεν χωράνε στην παράταξη μας  και δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την λειτουργία μας.  Πρέπει την δημοκρατική λειτουργία που ευαγγελιζόμαστε για το κράτος και την κοινωνία μας να την εφαρμόσουμε καταρχήν στο κόμμα μας. Δια του παραδείγματος εξάλλου πείθουμε. Ή θα αλλάξουμε ριζικά, λόγο, στρατηγική, πρόσωπα και μοντέλο λειτουργίας ή θα οδηγηθούμε σταδιακά στην συρρίκνωση και την μετατροπή μας σε μουσειακό έκθεμα.

3. Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ιδρυτική συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής, αφού δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά από σκληρές μάχες για την στήριξη του κοινού μας εγχειρήματος, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, θα τολμήσουμε,–γιατί το οφείλουμε στην ιστορική διαδρομή του χώρου, στην προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και στους αγώνες των στελεχών του,–αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες διαλόγου για βαθύτερη και τολμηρότερη σύγκλιση και ανασυγκρότηση των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας ώστε να εκσυγχρονιστούμε, να μετεξελιχθούμε στον ισχυρό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν μας έχουν μείνει ούτε πολλές ευκαιρίες, ούτε πολύς χρόνος.

 

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια