Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΑΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ «ΚΙΝΗΣΕΩΝ» ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες κ Φίλοι,

Σήμερα όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες  στο 2ο συνέδριο που ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η  ενοποίηση των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο πολυτασικό φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας,

Αυτή η ουσιαστική πολιτική ενότητα αποτελεί ένα νέο, σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την ενίσχυση της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης της χώρας.

Η εξέλιξη του συνεδρίου μας, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη διεύρυνση του Κινήματος Αλλαγής με το βλέμμα στραμμένο σταθερά μπροστά, απευθυνόμενο και σε δυνάμεις που ενώ κατανοούν την αναγκαιότητα μιας μεγάλης και ισχυρής Κεντροαριστεράς, κρατούν ακόμα αποστάσεις διατηρώντας επιφυλάξεις.

Το 2019 είναι μια κρίσιμη και καθοριστική χρονιά για τις εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου και οι εθνικές εκλογές, θα επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία Ελλάδας και Ευρώπης.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για πρώτη φορά μία μεγάλη χώρα – μέλος θα αποχωρήσει από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Το Brexit αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη, από την οποία θα επηρεαστεί και η χώρα μας.

Όμως, ο κίνδυνος μιας γενικότερης αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λόγω της ανόδου αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων, δήθεν αντισυστημικών και ακροδεξιών δυνάμεων, είναι προφανής.

Και οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το εάν θα επεκταθεί αυτή η άνοδος ή θα ανατραπεί.

Η οικονομική ανασφάλεια, η δυσπραγία, η ανεργία, η απουσία ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, παγιδεύουν τους πολίτες στα κηρύγματα και τις εύκολες, αλλά ατελέσφορες λύσεις που προβάλλουν οι λαϊκιστικές: απόρριψη της Ευρώπης και της Δημοκρατίας, προστατευτικά τείχη για την οικονομία και τη μετανάστευση. Σε τελευταία ανάλυση, η οικονομία είναι αυτή που αποτελεί το κρίσιμο συστατικό για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία.

Οι λαοί υπερασπίζονται Ευρώπη και Δημοκρατία όταν θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν ευημερία και προοπτική.

Όταν αυτά χαθούν, τότε στρέφονται εναντίον.

Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται σε συνθήκες κρίσης ευνοεί την πόλωση, τη δημαγωγία, την πολιτική βία. Τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ευνοούν το διχαστικό λόγο και συμβάλλουν στην άλωση της εξουσίας από τους λαϊκιστές. Πόλωση και λαϊκισμός αποτελούν έννοιες ταυτόσημες.

Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και πρέπει να ηττηθούν ολοκληρωτικά.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε εθνικο-λαϊκιστική κορώνα που προσπαθεί να ποντάρει στον διάχυτο ευρωσκεπτικισμό, το σύγχρονο βαθύτατα αντιδραστικό ρεύμα.

Ιδίως για τα δεδομένα της χώρας μας, με τα χαρακτηριστικά της οικονομίας μας και τη γεωγραφική της θέση, ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός είναι πολιτικές, αντίθετες στο ευρύτερο εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται ταχύτερα και πιο τολμηρά βήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τώρα περισσότερο αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει ως συλλογικό όραμα έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, που θα δίνει τη μάχη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς της, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα των μεταναστών, του προσφυγικού και της ασφάλειας και θα στοχεύει ξεκάθαρα στην πολιτική της ενοποίηση.

Από την άλλη η χώρα μας κυβερνάται από τη χειρότερη Κυβέρνηση και έχει το χειρότερο Κοινοβούλιο της Μεταπολίτευσης.

Το επικοινωνιακό αφήγημα του “νέου και άφθαρτου”, που θα αντικαταστήσει το “παλαιό και φθαρμένο” πολιτικό προσωπικό , βρήκε την πλήρη διάψεσυη του στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα και της “Ριζοσπαστικής αριστεράς”‘.

Αποδείχθηκαν φορείς όλων των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, με συνέπεια την περαιτέρω καταβύθιση της πολιτικής ζωής στην ανυποληψία.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει μια συνεχώς επιδεινούμενη κρίση, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο, στην κοινωνική συνοχή, στη διεθνή παρουσία και ισχύ της χώρας.

Το μέγεθος των προβλημάτων αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, τα επίπεδα ανεργίας, τα αδιέξοδα στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, την υπερχρέωση όχι μόνο του κράτους, αλλά και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με το ιδιωτικό χρέος να προσεγγίζει το ύψος του δημόσιου, κατά το ήμισυ δε να αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η όξυνση του φαινομένου της φυγής στο εξωτερικό επιχειρήσεων, κεφαλαίων, αλλά και πολύτιμων ανθρώπινων πόρων, ιδιαίτερα της νέας γενιάς συνεχίζεται αμείωτη, ενώ η Ελλάδα έχει καταποντιστεί στις διεθνείς κατατάξεις των παγκόσμιων οργανισμών για την επιχειρηματικότητα/ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί λογικές και πρακτικές αλλοίωσης των βάσεων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας και συνεχιζόμενης ενοχοποίησης της Ευρώπης.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση τους γίνεται, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με τρόπο που εγείρει ερωτηματικά ως προς τις επιδιωκόμενες στοχεύσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της παραμονής τους στην εξουσία.

Η αναγόρευση της διαφθοράς ως της κύριας αιτίας της χρεοκοπίας, όπως επιχειρείται από το αριστερο-δεξιό λαϊκιστικό μόρφωμα που κυβερνά, αποτελεί άλλη μια απόπειρα αμαύρωσης των θετικών έργων της μεταπολίτευσης, του ΠαΣοΚ, αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας, τις κομματικές παθογένειες, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά  και ΣΥΡΙΖΑ -“Προθύμων” μετά συντηρεί και διαιωνίζει

Αρκεί μια απλή σύγκριση του κόστους της διαφθοράς με το κόστος οικοδόμησης του πελατειακού-κομματικού κράτους στην οποία και οι σημερινοί κυβερνώντες συστηματικά επιδίδονται.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ και η πολιτική πρόταση που παρουσιάζει σήμερα,  απέχει πολύ από τις πολιτικές ενός σύγχρονου κόμματος με ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Ασκεί μια επιφανειακή κριτική με συνεχή εκλογολογία, ξεπερασμένη μονοκομματική λογική, μονοδιάστατη οικονομική προσέγγιση με μονομερές κοινωνικό κόστος και χωρίς αντιστοίχηση των θέσεων της με τις μακροπρόθεσμες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Πόσο μάλλον που δεν έχει απαλλαγεί, ως κόμμα, από τις παθογένειες του συντηρητισμού, του λαϊκισμού και του κρατισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μεταρρυθμίσεις αλλά δεν λέει λέξη για την πενταετία εκτροχιασμού του κ. Καραμανλή

Στις αρχές του μήνα ξανακούσαμε για την επέτειο της “νίκης του Καραμανλή”, πραγματικά είναι δύσκολο να αξιολογήσεις το μέγεθος της καταστροφής της διακυβέρνησης του.

Δεν ήταν μόνο το τερατώδες έλλειμμα, η οικονομική αποσάθρωση και η ανατροπή μιας θετικής οικονομικής πορείας το μόνο πρόβλημα της θητείας του.

Ήταν η επιλογή ενός “σεμνού και ταπεινού” αφηγήματος που πραγματικά μετάλλαξε τη κοινωνία μας, τα “πλαστά στοιχεία”, η “απογραφή”, όλα αυτά ήταν επιλογές που είχαν ως σκοπό να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών μας ως έθνος εγκαινιάζοντας παράλληλα τη πολιτική χωρίς όραμα και στόχο, αλλά με αποκλειστικό σκοπό την εσωτερική διαχείριση “ισορροπιών” και πελατειακών ομάδων σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Το πρόβλημα όμως με τη περίοδο Καραμανλή δε σταματάει με τη λήξη της διακυβέρνησης του.

Επιστρατεύτηκαν τεράστιοι επικοινωνιακοί πόροι προς υπεράσπιση του “κεφαλαίου” του οι οποίοι πραγματικά δηλητηρίασαν τη κοινωνία, διαστρέβλωσαν τη πραγματικότητα με συνωμοσίες περί κακών πρακτόρων, “αγωγών” και της ρητορικής πως “δεν ήμασταν έτοιμοι για το Ευρώ”.

Δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σύστημα παραμένει όμηρος αυτού του ολέθριου προσώπου για τη νεότερη ιστορία μας.

Η ιδεολογική ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας, είναι προϋπόθεση της ενότητας και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει όσο παν-ευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας.

Διαφορετικά τα ρήγματα του παρελθόντος (κρατισμός εναντίον οικονομικού φιλελευθερισμού) υποσκάπτουν τον διάλογο και την σύγκλιση και οδηγούν στον πολιτικό ετεροκαθορισμό με αποτέλεσμα να προτάσσονται οι συμμαχίες..

Το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών με βάση το δικό μας  πρόγραμμα διακυβέρνησης, το πρόγραμμα Ελλάδα. Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα καθορίσουμε και τη μετεκλογική μας στάση.

Προσβάλει το λαό, αλλά και το Κίνημα μας , χωρίς να ξέρουμε τι ποσοστό θα πάρουμε, να μας ρωτούν πριν τις εκλογές για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

Το ερώτημα ας τεθεί στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη που είναι εκείνοι που πρέπει να απαντήσουν. Οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό τώρα είναι όχι μόνο πρόωρη αλλά και αυτοκαταστροφική.

Στο Συνέδριό μας επιδιώκουμε να επιταχυνθούν και να εμβαθύνουν τα βήματα ώστε το Κίνημα Αλλαγής να μετατραπεί σε ενιαίο πολυτασικό κομματικό φορέα που θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να στηριχθεί στις καταστατικές εκείνες αρχές του, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και δράση του.

Οφείλει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που εμπλέκονται με αυτό επιβεβαιώνοντας καθημερινά την αντιστοιχία του με τις διακηρυγμένες θέσεις του.

Τα μέλη και οι φίλοι θα πρέπει να συμβάλλουν συνειδητά στην επεξεργασία και προώθηση των σκοπών και της πολιτικής μας.

Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να επανεπεξεργάζεται ρεαλιστικά τα Σοσιαλδημοκρατικά προτάγματα στοχεύοντας σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και  ευημερίας, και σε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης με βάση κοινωνικό διάλογο και συμμετοχική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για να βγούμε από την κρίση με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Η Παράταξη μας έχει κομβικό ρόλο να διαδραματίσει

Ήρθε η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις.

Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας.

Περιθώρια για διαστρέβλωση, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλήμματα δεν υπάρχουν πια.

Πάμε όλοι μαζί με Ενότητα, Ανανέωση, Συσπείρωση μέχρι την τελική Νίκη

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια