ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (4η Σύνοδος της 4ης Σ.Ε.)

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία συμμετείχαν ενεργά τόσο στην ίδρυση και λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και στην δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, επιδιώκοντας σταθερά όλη αυτή την περίοδο να ακολουθηθούν περισσότερα και πιο γρήγορα βήματα, ως προς την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σύγκλισης για την προγραμματική και οργανωτική ανανέωση και ενότητα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής και ευρύτερα στην κεντροαριστερά απέχει από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Οι αστοχίες που έγιναν στην πορεία συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής και έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από τις «Κινήσεις» διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση του χώρους μας.

Από την άλλη η χώρα μας κυβερνάται από τη χειρότερη Κυβέρνηση και έχει το χειρότερο Κοινοβούλιο της Μεταπολίτευσης. Το επικοινωνιακό αφήγημα του «νέου και άφθαρτου», που θα αντικαταστήσει το «παλαιό και φθαρμένο» πολιτικό προσωπικό, βρήκε την πλήρη διάψευσή του στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα και της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Αποδείχθηκαν φορείς όλων των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, με συνέπεια την περαιτέρω καταβύθιση της πολιτικής ζωής στην ανυποληψία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, συνεχίζοντας την αναβίωση όλων των παθογενειών που μας οδήγησαν στην σημερινή κρίση.

Με αυτή την κατάσταση όλοι οι δημοκράτες σοσιαλιστές, οι ανανεωτές της αριστεράς, οι οικολόγοι και οι προοδευτικοί κεντρώοι καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς ηγεμονισμούς και προσωπικές στρατηγικές αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, το λαϊκισμό και τα πελατειακά δίκτυα. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για άλλες αναβολές και καθυστερήσεις. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς.  

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να επιταχυνθούν και να εμβαθύνουν τα βήματα στην κατεύθυνση της ενότητας και της ανανέωσης, με στόχο πάντα το Κίνημα Αλλαγής να μετατραπεί σε ένα ισχυρό φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, ως κόμμα πολυτασικό, με ανοικτές, συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες και σύγχρονη λειτουργία, με χρήση των νέων τεχνολογιών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, τώρα που πλέον έχει και ένα ενημερωμένο μητρώο μελών. Ενός φορέα της αριστεράς του διαφωτισμού, του ορθού λόγου, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, και όχι ενός απονευρωμένου, ιδεολογικά και πολιτικά, κεντρώου σχήματος έστω και αν αυτός χαρακτηρίζεται ως προοδευτικός. Μόνο μέσα από τις γραμμές της σοσιαλδημοκρατίας οι δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου δεν θα περιθωριοποιούνται, όπως συνέβη με την ευρεία συσπείρωση που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Οι «Κινήσεις» από την ίδρυσή τους εργάστηκαν για μια ουσιαστική και ριζική ιδεολογική και προγραμματική ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, οπότε με γνώμονα τις αρχές τους αποφάσισαν στην 4η Σύνοδο της 4ης Σ.Ε. ότι:

Α) μετέχουν ενεργά στην πορεία προς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, διεκδικώντας την αποφυγή αποκλεισμών, την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους στο συνέδριο και στα νέα όργανα και συντονίζοντας τις προσπάθειες τους με άλλες δυνάμεις που έχουν παρόμοιους στόχους και θέσεις, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το καταστατικό του Κινήματος «ρευμάτων ιδεών» ή τάσεων, όπως συνηθίζεται να λέγονται, εργαζόμενοι για την προώθηση των  ανανεωτικών και αριστερών μεταρρυθμιστικών ιδεών και συμβάλλοντας στην δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία του κόμματος.

Β) Παράλληλα παραμένει ο στρατηγικός μας στόχος για την ευρύτερη ενότητα όλων των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας,  ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία, με στόχο την ανανέωση, την ευρύτερη ενότητα της κεντροαριστεράς και την διεύρυνση του Κινήματος Αλλαγής.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια