Η Ζωή δεν είναι προκρούστεια κλίνη! του Κωστή Παυλίδη*

Πολλές φορές η εικόνα της πραγματικότητας είναι διαθλασμένη. Απεικόνιση μίας προβληματικής όρασης που εμποδίζει την αληθινή διαπίστωση του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια η Κέρκυρα βιώνει τα αποτελέσματα λαθεμένων πολιτικών, σημαντικών παραλείψεων και τραγικής αδιαφορίας θεσμών, κράτους και κοινωνίας. Την ίδια στιγμή η ένταξη στο γεωπολιτικό δόγμα της πτώχευσης των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για να καταστούν όλες αυτές οι ζώνες αντικείμενο ανθελληνικών εξελίξεων, μεγεθύνει το μείγμα των προβλημάτων όπως προανέφερα.

Η ανάγκη να δούμε συνολικά και σφαιρικά όλα αυτά τα ζητήματα απαιτεί προσέγγιση βαθιάς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάλυσης. Η υπόθεση του τραγικού ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με το τεράστιο πρόβλημα των υδάτινων πόρων και της κατάστασης των υποδομών του νησιού μας, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ την στρατηγική απαξίωση της Κέρκυρας από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες.

Όλα αυτά αντί να αποτελούν αντικείμενο μιας συνολικής, μαζικής και οργανωμένης αντίδρασης του κερκυραϊκού λαού, με τους επιλεγμένους θεσμικούς της, φορτώνουμε τα προβλήματα στον Καλλικράτη για τον ένα δήμο, ως αφορισμένο θεσμό – μοντέλο. Τώρα που είναι επιτακτικά αναγκαίο να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιδράσουμε ενωμένα, τώρα όλοι οι καιροσκόποι – τυχοδιώκτες θέλουν να φορτώσουν την μιζέρια και την κακομοιριά στον γάιδαρο Καλλικράτη.

Απ’ τη μια οι καταγγελίες της σημερινής δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για να έχουμε ιδεολογική αναφορά, καθαρότητα, κι απ’ την άλλη οι λόγοι οι γεωπολιτικοί που προανέφερα, αποπροσανατολίζουν μικρές τοπικές κοινωνίες οι οποίες με το δίκιο τους ζητούν πίσω τον πρόεδρο τους για να αλλάζει την λάμπα και να σκουπίζει την πλατεία του χωριού. Πόσο αλήθεια τραγικό είναι αυτό!

Αν ο Καλλικράτης είναι η αιτία, ποια είναι η πολιτική ενδοσκόπηση; Τι φταίει; Γιατί σ’ όλη τη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο, δεν είναι ένοχος για ίδια χάλια που παρουσιάζει η Κέρκυρα; Κι αν υποθέσουμε πως πρέπει να αλλάξει, ποια είναι η μελέτη της παραγωγικής και αναπτυξιακής διαίρεσης; Φανταστείτε την διαίρεση του νησιού με τα μείζονα αυτά προβλήματα! Εδώ δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός  σ’ έναν δήμο, θα υπάρξει με τρεις ή τέσσερις; Και μάλιστα υπό το φορτίο αυτού του περιβαλλοντικού που περιγράψαμε ;

Την δύσκολη ώρα οι δυνάμεις συγκεντρώνονται, δεν διαιρούνται. Το νησί απουσιάζει τραγικά απ’ όλες τις πηγές χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η θέση της Κέρκυρας αλλά και άλλων Ιονίων νήσων αναφορικά με την εκμετάλλευση σπουδαίων αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ε.Ε. είναι τραγική. Είναι ανύπαρκτη!

Ο καθένας προσαρμόζει την ανικανότητα του στις κομματικές και ιδεολογικές του θεωρίες. Η ζωή δεν είναι προκρούστεια κλίνη, να κόβουμε και να ράβουμε το μπόι που μας λείπει!

Κόμματα, θεσμοί και πάνω απ’ όλους η κοινωνία πρέπει μαζικά και ενωτικά να αντιδράσει. Η λύση των απορριμμάτων και του νερού είναι γνωστή στρατηγική.

Ένα συνέδριο για την Κέρκυρα είναι επιτακτικά αναγκαίο. Ανοικτό και πολύπλευρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ας καταλάβει επιτέλους ότι έχει την κυβέρνηση. Έχει την ευθύνη αυτής της εικόνας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Οι στιγμές όμως απαιτούν σύγκλιση και συνεύρεση. Τα φθηνά προσωπικά συμφέροντα πρέπει να εξαφανισθούν. Το μεγάλο συμφέρον του νησιού πρέπει να φανεί και να στηριχθεί απ’ όλους. Δεν υπάρχει χρόνος.

Η δέσμευση για την άμεση δρομολόγηση των λύσεων είναι ιερό καθήκον όλων. Η Κέρκυρα είναι προσκύνημα της φύσης!

Όχι άλλα πορνογραφήματα!

Ο Κωστής Παυλίδης, είναι μέλος της Ν.Ε. Κέρκυρας του “Κινήματος Αλλαγής” και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια