Κάλπικη Λίρα

Turkish Lira crashes amid fears of financial stability ..

Σύντομα, και ο Πάστορας θα γυρίσει στη γη της αστερόεσσας. Βλέπεις, η διπλωματία που ασκεί ένα νόμισμα στα όρια της κατάρρευσης δε συγκρίνεται με καμιά άλλη.. οι λεονταρισμοί σταματούν – όταν τα ταμπλό γράψουν 7 και 8 προς 1.  Και, τούτο, δείχνει ότι στις μέρες μας όλα έχουν οικονομική αναφορά.

Πάντα είχαν, αλλά η Παγκοσμιοποίηση θέλοντας και μη έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα κάθε αλλη πολιτική συνιστώσα. Δεν χρείαστηκε καν η τυπική διαδικασία της Δίκης – ήταν πολιτική απόφαση η σύλληψη, πολιτική απόφαση και η απελευθέρωση.. Τα θέσμικα θέματα προκαλούν γέλωτα στο γείτονα – δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.

Σημαντικά τα Διεθνή φόρα, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι κάθε λογής Συμμαχίες, το Διεθνές Δίκαιο.. αλλά φαίνεται ότι η οικονομική σταθερότητα είναι με διαφορά το πρώτο – και καμιά φορά, το μοναδικό – θέμα διαλόγου. Όπερ σημαίνει, ότι η οικονομική ανεξαρτησία ανοίγει το τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Κάνεις δε ξέρει πότε θα σταματούσε αυτό το γαϊτανάκι – αν ο Ερντογάν δεν αισθανόταν την πίεση των αγορών και της πολιτικής απομόνωσης στη Διεθνή σκακιέρα. Καλές οι θεσμικές λύσεις διότι αναδεικνύουν τον πολιτικό πολιτισμό μας – για εκείνους τουλάχιστον που επιθυμούν να τον επικαλούνται – αλλά χωρίς πραγματική οικονομία, χωρίς λεφτά να κουδουνίζουν στις τσέπες.. τα θεσμίκα πάνε περίπατο και οι αβρότητες τελειώνουν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.