Υεμένη: Μαρτύριο δίχως τέλος για χιλιάδες αμάχους

Μόλις ¨χθές¨ ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και, ενώ, αναμφίβολα η ακραία φτώχεια, τις τελευταίες δεκαετίες, μειώνεται στον Τρίτο Κόσμο – το νεό κύμα προσφύγων που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης είναι από τα μεγάλυτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, στη σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία.   

Τούτο δείχνει την αδυναμία – ή την έλλειψη πολιτικής βούλησης – της Παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τους εμφύλιους, καθώς και τις διάφορες εστίες φανατικών και μισαλλόδοξων. Αδυναμία, παρότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η Κοινωνία των Εθνών είναι περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δεν είναι, βέβαια, θέμα γνώσης, τεχνολογίας ή πληροφορίας – αλλά βούλησης και κατανόησης ότι οι θεσμοί που είχε δημιουργήσει η Παγκόσμια κοινότητα από το 1950 και ύστερα, βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Και, τούτο γιατί ο σκοπός τους ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η ασφάλεια, η ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα.

Eμείς οι Δυτικοί – αναζητώντας τη σταθερότητα, μάθαμε, πως όλοι χρειάζονται μια πατρίδα, όλοι έχουν ανάγκη από το αίσθημα του ¨ανήκειν¨ – όλοι έχουν δικαίωμα στη Ζωή..  

Αντώνης Βατούσιος

 

CNN Greece, της Μαρίας Καρχιλάκη

Υεμένη: Μαρτύριο δίχως τέλος για χιλιάδες αμάχους το φλεγόμενο μέτωπο της Χοντέιντα

A girl stands behind a fence at a school to which she and her family have been evacuated from a village near Hodeidah airport amid fighting between government forces and Houthi fighters in Hodeidah, Yemen June 17, 2018. REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη σε αριθμούς

Η ανθρωπιστική κρίση στην ‘Ευδαίμονα Αραβία’ -έτσι έλεγαν οι αρχαίοι την Υεμένη- είναι τρομακτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού22,2 εκατομμύρια -δηλαδή, το 75% του πληθυσμού- επιβιώνουν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η, δε, χολέρα, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από δύο χιλιάδες ανθρώπους.

Ολοκληρο το άρθρο εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.