Υεμένη: Μαρτύριο δίχως τέλος για χιλιάδες αμάχους

Μόλις ¨χθές¨ ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και, ενώ, αναμφίβολα η ακραία φτώχεια, τις τελευταίες δεκαετίες, μειώνεται στον Τρίτο Κόσμο – το νεό κύμα προσφύγων που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης είναι από τα μεγάλυτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, στη σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία.   

Τούτο δείχνει την αδυναμία – ή την έλλειψη πολιτικής βούλησης – της Παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τους εμφύλιους, καθώς και τις διάφορες εστίες φανατικών και μισαλλόδοξων. Αδυναμία, παρότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η Κοινωνία των Εθνών είναι περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δεν είναι, βέβαια, θέμα γνώσης, τεχνολογίας ή πληροφορίας – αλλά βούλησης και κατανόησης ότι οι θεσμοί που είχε δημιουργήσει η Παγκόσμια κοινότητα από το 1950 και ύστερα, βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Και, τούτο γιατί ο σκοπός τους ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η ασφάλεια, η ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα.

Eμείς οι Δυτικοί – αναζητώντας τη σταθερότητα, μάθαμε, πως όλοι χρειάζονται μια πατρίδα, όλοι έχουν ανάγκη από το αίσθημα του ¨ανήκειν¨ – όλοι έχουν δικαίωμα στη Ζωή..  

Αντώνης Βατούσιος

 

CNN Greece, της Μαρίας Καρχιλάκη

Υεμένη: Μαρτύριο δίχως τέλος για χιλιάδες αμάχους το φλεγόμενο μέτωπο της Χοντέιντα

A girl stands behind a fence at a school to which she and her family have been evacuated from a village near Hodeidah airport amid fighting between government forces and Houthi fighters in Hodeidah, Yemen June 17, 2018. REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη σε αριθμούς

Η ανθρωπιστική κρίση στην ‘Ευδαίμονα Αραβία’ -έτσι έλεγαν οι αρχαίοι την Υεμένη- είναι τρομακτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού22,2 εκατομμύρια -δηλαδή, το 75% του πληθυσμού- επιβιώνουν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η, δε, χολέρα, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από δύο χιλιάδες ανθρώπους.

Ολοκληρο το άρθρο εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.