Σημεία ομιλίας του Τάκη Αναστόπουλου, στη 2η Συνεδρίαση της ΚΠΕ του “Κινήματος Αλλαγής”

Θα ήθελα να μεταφέρω έναν αισιόδοξο τόνο. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά. Οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις στις διάφορες πόλεις το επιβεβαιώνουν. Στην Καλαμάτα με την παρουσία του Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη είχαμε πολύ κόσμο. Είδαμε ανθρώπους που είχαμε καιρό να δούμε! Το ίδιο και στις άλλες πόλεις. Όσο θα ολοκληρώνεται η εσωτερική μας οργάνωση, όσο δηλαδή θα βγαίνουμε από τη φάση της εσωστρέφειας στην οποία αναγκαστικά βρισκόμαστε, τόσο ο κόσμος θα έρχεται, στην αρχή να μας ακούσει και στη συνέχεια για να συμβάλει στη διαμόρφωση θέσεων.

Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι εκεί που έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη θέση, όπως πχ για τον εκλογικό νόμο ή το θέμα της Μακεδονίας, που δεν είναι μόνο το ονοματολογικό, ο κόσμος μας ακολουθεί. Προσοχή, όμως!  Όταν η θέση μας δεν είναι καθαρή ή όταν εκφράζονται πολλές και συχνά αντικρουόμενες θέσεις για το ίδιο θέμα, όπως πχ για το θέμα του χρόνου των εκλογών, τότε ο κόσμος μπερδεύεται και μας κοιτάζει δύσπιστος.

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί αναμφισβήτητα μία θετική απάντηση στο αίτημα για ενότητα και ανανέωση του χώρου: τρία κοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονται πλέον κάτω από την ίδια στέγη και μαζί έχουν προσέλθει αρκετά  ανεξάρτητα στελέχη, κόμματα και κινήσεις. Το κόμμα που διαμορφώνουμε εκφράζει το σύνολο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους δημοκράτες του μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε, ωστόσο, πολλή δουλειά μπροστά μας ώστε να ομογενοποιηθεί ο νέος και ενιαίος φορέας, και να γίνει η απαραίτητη ώσμωση που θα οδηγήσει σε κάτι πραγματικά νέο και όχι σε ανακύκλωση του παλιού.

Όταν λέμε ομογενοποίηση δεν εννοούμε μονολιθική, μονοδιάστατη και δογματική ομοφωνία, αλλά πολυφωνία, σεβασμό στις μειοψηφίες, αναγνώριση των τάσεων. Αυτό μένει να το κατακτήσουμε. Οι τάσεις χτίζονται πάνω σε ιδέες και αξίες, όχι σε πρόσωπα. Χρειάζεται να αφήσουμε τη συνομοσπονδιακή μορφή οργάνωσης και όλοι να μάθουμε να αναζητούμε τη σύνθεση μέσα από καθημερινή προσπάθεια: η εσωκομματική δημοκρατία, ο αμοιβαίος σεβασμός, αλλά και η στήριξη της ηγεσίας είναι οι τρεις απαραίτητοι όροι για την επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο δικός μας στόχος είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία που θα μας καταστήσει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Ενωμένοι, χωρίς διφορούμενη στάση που θολώνει το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες. Με στόχο την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στην ανερμάτιστη Συριζαϊκή πολιτική. Για να αλλάξει η μοίρα των συμπολιτών μας που θεωρούν την απογοήτευση και την ιδιώτευση. Ή ακόμα χειρότερα που θεωρούν την άνευ όρων παράδοση στη Δεξιά ως την μόνη τους προοπτική. Στόχο μας είναι να σπάσουμε το δίπολο Σύριζα και ΝΔ.

Και μία τελευταία επισήμανση. Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σημαίνει επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα πρέπει η φωνή μας να ακουστεί πολύ δυνατά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά στο Ευρωκοινοβούλιο. Την Τρίτη που μας πέρασε ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί να μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στην εκεί πολιτική μας οικογένεια, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ότι ο Τσίπρας δεν εκφράζει την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ούτε ανήκει σε αυτήν, αλλά εκπροσωπεί την αλλοπρόσαλλη Αριστερά.

Αθήνα, 3/6/2018

Ο Τάκης Αναστόπουλος, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια