Ανακοίνωση των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” (ΚΠΣ)

Λύση στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ

Οι ΚΠΣ σταθερά υποστηρίζουν την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος με τη γειτονική μας χώρα, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα με ένα συνολικό πακέτο λύσης στη βάση σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση και όλες τις άλλες νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν κάθε αλυτρωτισμό ή ιστορικές παραχαράξεις. Το πακέτο λύσης θα πρέπει να λάβει  το χαρακτήρα διεθνούς συμφωνίας που θα οδηγεί και σε τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.  Η επίλυση του προβλήματος θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, στην οικονομική ανάπτυξη και δημοκρατία ενώ θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ  στην Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Επιθετικότητα Τουρκίας

Η όξυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και Συνθήκες που κατοχυρώνουν την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Περιθώρια αμφισβήτησης ή γκρίζων ζωνών δεν υπάρχουν.  Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας  παράλληλα με την αναγκαία ετοιμότητα. Οι πατριδοκαπηλικές δηλώσεις, η ανεύθυνη ρητορική, οι εξαλωσύνες  και θεατρικές κινήσεις ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Ελληνική κυβέρνηση  βλάπτουν  τα ελληνικά συμφέροντα και δεν  συμβάλλουν στη γρήγορη διευθέτηση του θέματος των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί ευρηματικά όλους τους σχετικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων.  Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητήσει ευρηματικούς τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των αρχών της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συμβάλει στην “επανασύνδεση” της Τουρκίας με την Ευρώπη ως, μεταξύ άλλων,  μέσο για την άσκηση επιρροής προκειμένου η χώρα να επανέλθει στη δημοκρατική ομαλότητα και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η ευρωπαϊκή απομόνωση της Τουρκίας δεν μας εξυπηρετεί.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα αναγνώρισε την ανάγκη και υιοθέτησε ομόφωνα δέσμη προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η αναθεώρηση επιβάλλεται να γίνει με το μέγιστο βαθμό πολιτικής συναίνεσης και στο πλαίσιο των προβλεπόμενων  συνταγματικών διαδικασιών . Η πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, που  υλοποιεί  την απόφαση του Συνεδρίου,  κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Προβλέπει την αναθεώρηση στα άρθρα εκείνα για τα οποία έχει εκδηλωθεί ευρύτερη υποστήριξη, ενώ επιτρέπει να ξεκινήσει η  αναθεωρητική διαδικασία από την παρούσα Βουλή προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον έστω περιορισμένο εκσυγχρονισμό του θεσμικού και πολιτικού συστήματος της χώρας.

Οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να συμπραξουν ενεργά,  ξεπερνώντας οποιεσδήποτε θεμιτές ή αλλες επιφυλάξεις,  στο εγχείρημα αυτό. ‘Οπως  οφείλουν να επιδιώξουν την  αναγκαία  εθνική συννενόηση   προκειμένου να αντιμετωπισθούν  τα κρισιμα ζητήματα και προκλήσεις της  εξωτερικής πολιτικής.

Αθήνα, 3 Απριλίου 2018

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια