O πατριωτισμός σήμερα, του Γιάννη Τούντα*

Χωρίς να αμφισβητώ τα πατριωτικά αισθήματα των περισσότερων Ελλήνων που παραβρέθηκαν στο Σύνταγμα για το «Μακεδονικό», είναι προς το συμφέρον της πατρίδας να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την ονομασία των Σκοπίων προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς μας σχέσεις, να ακυρωθεί κάθε αλυτρωτική τους διάθεση, να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και να προσδεθούν στη δική μας σφαίρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος δεν είναι τόσο η επίσημη ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων ως «Μακεδονία», την οποία την έχουν ήδη αποδεχθεί σχεδόν όλες οι άλλες χώρες, αλλά η μετατροπή τους σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Τουρκικού επεκτατισμού, κάτι που ήδη επιχειρείται και με την Αλβανία, ή πιόνι της Βουλγάρικης και Σερβικής διπλωματίας.
Έχουμε κάνει αρκετά λάθη στη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας μας στο βωμό του «πατριωτισμού», ας μην τα επαναλάβουμε σε μία περίοδο που στην περιοχή μας ελλοχεύουν πολλαπλοί κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες για να αναδειχθούμε ηγεμονική δύναμη.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Γιάννης Μπουτάρης, που ανοίγει νέους δρόμους για τη Θεσσαλονίκη, υπηρετεί πολύ καλύτερα τα πατριωτικά συμφέροντα απ΄ ότι ο Μίκης Θεοδωράκης που υπερασπίζεται τη «μικρή πλην έντιμη Ελλάδα» με τη γνωστή σε όλους μας τραγική κατάληξη πριν από εκατό περίπου χρόνια.
Ο Γιάννης Τούντας είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια