ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ.

Οι “Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”, με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Συντονιστικής  Επιτροπής οι οποίες ακολουθούν στο τέλος του δελτίου τύπου, συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες συγκρότησης του νέου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, προβάλλοντας θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου που ήδη πραγματοποιείται ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, τώρα που ολοκληρώνονται οι διαδικαστικές εκκρεμότητες, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και να εμβαθύνει στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και στον χαρακτήρα του νέου φορέα. Ειδικά για τη συγκρότηση του νέου φορέα οι Κινήσεις Πολιτών υποστηρίζουν τα εξής πέντε βήματα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας:

  1. Συγκρότηση ενός κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών συνιστωσών του εγχειρήματος και των υποψήφιων που θα έχουν λάβει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει τη πολιτική ευθύνη εκπροσώπησης και λειτουργίας της Παράταξης μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο.
  2. Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι μετά τον Μάρτιο του 2018, με τη συμμετοχή εκλεγμένων συνέδρων από τη βάση της παράταξης με βάση το Μητρώο Μελών και εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν.
  3. Την ευθύνη για την οργάνωση του συνεδρίου και τη συγκρότηση των εισηγητικών επιτροπών θα την έχει το Πολιτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλιβιζάτου που έχει αναλάβει τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των σχετικών διαδικασιών.
  4. Αποστολή του Συνεδρίου θα πρέπει να είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωμένης αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, ως πολυτασικού, δημοκρατικού, ανοιχτού κόμματος με όλα τα χαρακτηριστικά του –όνομα, δομή, σύμβολα, ταυτότητα, σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική κατεύθυνση, πολιτικές στοχεύσεις και νέα γραφεία!
  5. Η δυνατότητα συμμετοχής στο ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση  του νέου ενιαίου φορέα, θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, πολίτες και συλλογικότητες  και μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας.                                                                                                                                                                                                                    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2017

Η Συντονιστική Γραμματεία των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ
ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (19.09.2017) 

1. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία», από την ίδρυση τους στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, εργάστηκαν επίμονα και συστηματικά για την ενοποίηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της πατρίδας μας, την ανασύνταξη του χώρου της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και την ανανέωση του προγραμματικού της λόγου και του στελεχιακού της δυναμικού. Αισθάνονται επομένως, ικανοποίηση και δικαίωση, καθώς η προσπάθεια μας αυτή εντός της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» της οποίας ήμασταν ιδρυτικό μέλος, αλλά και οι γενικότερες πρωτοβουλίες μας για να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις του κατακερματισμένου πολιτικού μας χώρου, έχουν εξελιχθεί σήμερα, σε μια βαθιά, ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα. Ο φορέας, που όλοι μαζί διαμορφώνουμε, φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, χωροθετούνται από το ριζοσπαστικόμεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι την ανανεωτική αριστερά. Αγκαλιάζοντας παράλληλα, την πολιτική οικολογία και τα σύγχρονα ρεύματα της παγκόσμιας σοσιαλιστικής σκέψης. Όλοι μαζί θα καταλήξουμε, τους προσεχείς μήνες, σε ένα δημοκρατικό ιδρυτικό-καταστατικό-πολιτικό συνέδριο, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς. Συνέδριο αφετηρία για την αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα μας.
Αυτή η πορεία για την ενοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναταχτεί η χώρα. Προκειμένου, να πραγματοποιηθούν, σημαντικές προοδευτικές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, στους θεσμούς, την δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την παραγωγή, το κοινωνικό κράτος και την αγορά. Ώστε η χώρα να στερεώσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να ανακτήσει το κύρος και την παραγωγική της δυναμική. Και η κοινωνία μας να αποκτήσει την υπόσταση και την συνοχή που ταιριάζει σ’ ένα αναπτυγμένο κράτος.
Σήμερα, πλέον, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικοί, προοδευτικοί και ευρωπαϊστές, καλούνται να αδράξουν μια μεγάλη ευκαιρία. Να «στήσουν» μια νέα παράταξη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας οργανωμένης κοινωνίας και μιας εξωστρεφούς οικονομίας του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία», με την σημερινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής τους, καταθέτουν τις απόψεις τους για την ηγεσία του νέου φορέα, την φυσιογνωμία του, το πλαίσιο των προγραμματικών του θέσεων και την πορεία προς το συνέδριο.
2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ
Οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία προσέρχονται στον ανοιχτό, κοινωνικό και δημοκρατικό διάλογο για την φυσιογνωμία, τις αρχές και το προγραμματικό πλαίσιο του νέου κόμματος, πιστεύοντας βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού – σοσιαλδημοκρατίας, στην Ελλάδα. Και την δημιουργία μιας ισχυρής δύναμης που θα πρωταγωνιστήσει στη πολιτική σκηνή της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους υποψηφίους να τοποθετηθούν δημόσια για όλα τα θέματα τα οποία θέτουμε, αλλά και για τις ιδιαίτερες δικές τους απόψεις, σε οτιδήποτε κρίνουν εθνικά σημαντικό, πολιτικά κρίσιμο, οικονομικά-παραγωγικά δημιουργικό και κοινωνικά αναγκαίο. Θεωρούμε απαραίτητο αυτό να γίνει δομημένα και όχι με παράλληλους μονολόγους ή «μιντιακή» πασαρέλα, που οδηγούν σε αποσπασματική προσέγγιση των επιμέρους θεμάτων και σε ανάδειξη μόνο χαρακτηριστικών προσωπικής φυσιογνωμίας.
Οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» καλούν τα μέλη και τους φίλους τους, αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Η Σ.Ε. των Κ.Π. κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να υποδείξει την στήριξη συγκεκριμένης υποψηφιότητας και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να επιλέξουν ελεύθερα τον υποψήφιο της επιλογής τους. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των συγκεκριμένων θέσεων και των προτάσεων του, αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τις θέσεις-απαντήσεις του, σε σχέση με τα ζητήματα που θίγονται και τις κατευθύνσεις που προτείνουμε με την παρούσα απόφαση μας.
Η κρίση μας είναι πολιτική και ιδεολογική, με άξονα την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική σκέψη. Και υπηρετεί τον στόχο της δημιουργίας μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης-πόλου, που θα ενώνει τον ευρύτερο χώρο της «κεντροαριστεράς». Αλλά κυρίως που θα συμβάλει η χώρα να γυρίσει σελίδα. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να υπηρετεί κατά το δυνατό τους ιδεολογικούς και πολιτικούς που θέτουμε με την παρούσα απόφαση.
3. ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Ειδικότερα οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» προσβλέπουν και στηρίζουν την ανάδειξη ηγεσίας της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης η οποία θα: – Εκφράζει αταλάντευτα και προωθεί τις αξίες, ιδέες και προοδευτικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου, πολιτικής οικολογίας, αλλά και το άνοιγμα της παράταξης στην ευρύτερη προοδευτική κοινωνία των πολιτών – Διαθέτει την ικανότητα, το κύρος και την αποφασιστικότητα να οδηγήσει ενωτικά και συντεταγμένα όλες τις δυνάμεις του χώρου στο ιδρυτικό συνέδριο και τη βούληση για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα ως νέου πολυτασικού κόμματος.

– Στοχεύει αφ’ ενός στην καταπολέμηση κάθε μορφής εμφανούς ή έρποντος λαϊκισμού, και κάθε τάσης εσώκλειστης περιχαράκωσης της ελληνικής κοινωνίας και αφ’ ετέρου στην επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατική και Ευρωπαϊκή κανονικότητα ως χώρα προοδευτικών, ανοιχτών οριζόντων. – Εργάζεται (α) για τη στρατηγική ήττα των παρακμιακών δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, έσπειραν το μίσος, αλλοίωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς, εγκλώβισαν τη χώρα σε νέα μνημόνια με τεράστιο κόστος υπονόμευσαν τις αναπτυξιακές δυνατότητες και έθεσαν τη χώρα «υπό ειδικό καθεστώς» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (β) για την αποτροπή της επικράτησης συντηρητικών δυνάμεων και πολιτικών άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού (γ) για νέα μορφή αειφόρου, κυκλικής ανάπτυξης με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη, τη ριζική προοδευτική μεταρρύθμιση κράτους, διοίκησης, πολιτικού συστήματος, καταπολέμηση όλων των αναχρονισμών, εμπλοκών και παθογενειών της Ελληνικής κοινωνίας, βάθεμα της δημοκρατίας, λογοδοσίας , της ανοικτότητας και της διαφάνειας, αξιολόγησης με σταθερή προσήλωση στο στόχο της βαθύτερης Ευρωπαϊκής ενοποίησης. – Επιδιώκει, με την ανάδειξη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης σε πρωταγωνιστικό συντελεστή του πολιτικού συστήματος και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την προώθηση της ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας κοινής γραμμής/σχεδίου πάνω στα μείζονος σημασίας προβλήματα και προκλήσεις της χώρας).
4. ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ και Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» προσβλέπουν, στηρίζουν και προτείνουν την ανάδειξη μιας ηγεσίας της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, που θα διαθέτει την ικανότητα, το κύρος και την αποφασιστικότητα να οδηγήσει ενωτικά και συντεταγμένα όλες τις δυνάμεις του χώρου στο ιδρυτικό συνέδριο. Αλλά και την βούληση για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα ως νέου πολυτασικού κόμματος, υπηρετώντας τους ακόλουθους ιδεολογικούς και πολιτικούς στόχους:

i. Την χειραφέτηση και τον μετασχηματισμό των σύγχρονων κοινωνιών, απέναντι στον πρότυπο της κερδοσκοπικής, υπερ-καταναλωτικής –μη βιώσιμης περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανάπτυξης. Προωθώντας, αντίθετα, τον κοινωνικό οικονομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό για ένα ανθρωποκεντρικό και αειφόρο αναπτυξιακό πρότυπο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, που μεγιστοποιούν την κοινωνική και την ατομική ευημερία.

ii. Την συνεχή και ποιοτική οικονομική ανάπτυξη, με βάση ένα σύγχρονο και ισόρροπο μοντέλο ευημερίας απεξαρτημένου από τον υπερ-καταναλωτισμό και την φθορά των οικοσυστημάτων, στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας, που λειτουργεί στην βάση μιας ρυθμισμένης και ανταγωνιστικής αγοράς. Με ταυτόχρονη και ισότιμη διασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας, μέσα από αναδιανεμητικές πολιτικές που έχουν στόχο την παροχή ισότητας ευκαιριών (ακόμα και με πολιτικές θετικής διάκρισης) και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού με διασφάλιση της πρόσβαση όλων των πολιτών σε κρίσιμες υπηρεσίες και αγαθά.

iii. Την προσπάθεια για εξανθρωπισμό και εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης, την προώθηση της αειφορίας και την υλοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα, τις πρωτοβουλίες για μείωση των εξοπλισμών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τις προσπάθειες ενάντια στην ανισότητα και την καταπολέμηση της φτώχειας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και τη βία εναντίων των γυναικών, στηρίζοντας την ισότιμη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

iv. Τη προάσπιση και προώθηση διεθνώς των Ελληνικών συμφερόντων, μέσα από στρατηγικές συνεργασίας, φιλίας, σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και αμοιβαίας κατανόησης, με όλες τις χώρες και με γέφυρα τους Έλληνες της διασποράς. Που στοχεύει στην εμπέδωση της σταθερότητας, ειρήνης, καλής γειτονίας και προσέγγισης μεταξύ κρατών και λαών σε διμερή, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

v. Την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με την Ελλάδα στον εσωτερικό πυρήνα ως κανονικό, ισότιμο, ισχυρό κράτος μέλος, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας, αλληλεγγύης και διαφάνειας. Όπου όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι θεσμοί της ζώνης του ευρώ θα είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι. Και που η λειτουργία τους θα αποσκοπεί στην καλλιέργεια των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και την δημιουργίαενδυνάμωση ενός κοινού οράματος της Πολιτικής Ένωσης ως ομοσπονδίας εθνικών κρατών. Αλλά και στην ισόρροπή αειφόρα ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, μακριά από συντηρητικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας. Για μια Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική, χωρίς εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες. Ώστε, να συνεχίσει να είναι πρότυπο δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότητας, πολυπολιτισμικότητας και ασφάλειας για όλο τον πλανήτη.

vi. Την πεποίθηση ότι σήμερα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, συνυπάρχουν σύγχρονες σύνθετες και πολυδιάστατες αντιθέσεις μεταξύ προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού-αντιευρωπαϊσμού και αειφορίας-προντουκτιβισμού. Έτσι, θεωρούμε μη αποδεχτή την δημιουργία τεχνητών μετώπων και μονοδιάστατων διλημμάτων, στην αποκλειστική λογική είτε μόνο «λαϊκισμού-δημοκρατίας», είτε μόνο «αριστεράς-δεξιάς».

vii. Την σύγκρουση με τον πατερναλιστικό κρατισμό, που χαρακτηρίζεται από την πελατειακή διαχείριση του δημοσίου αγαθού και την έκνομη συναλλαγή με παράγοντες ισχύος, συντεχνιακά συμφέροντα και θύλακες παρασιτικής εξουσίας. Προωθώντας, αντίθετα, μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική πολυεπίπεδης, ανοιχτής και «έξυπνης» διακυβέρνησης, η οποία θα διευκολύνει την δημόσια συμμετοχή των πολιτών, την ανοιχτότητα διαδικασιών και δεδομένων και στην κατ’ αρχήν ελεύθερη πρόσβαση στην κάθε είδους πληροφορία. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και διασφάλιση της λογοδοσίας-διαφάνειας-ανοιχτότητας παντού. Με πλήρη αποδοχή της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων των μεταναστών. Με κατοχύρωση της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας.

viii. Την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της συντήρησης –όποιο προσωπείο και αν φορούν: Τον λαϊκισμό μιας ιστορικά ξεπερασμένης «αριστερής» αντίληψης που καταδικάζει συλλήβδην την αγορά και αγνοεί την δημιουργικότητα, την καινοτομία και την κοινωνική χρησιμότητα που μπορεί να προέλθουν από την υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά και με τις δυνάμεις εκείνες που απολυτοποιούν τον ρόλο της αγοράς και υποστηρίζουν ότι μόνο οι αγοραίοι-κερδοσκοπικοί αυτοματισμοί μπορούν να επιλύσουν όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Επιμένουμε ότι οι ιδιωτικές επιχειρηματικές αποφάσεις είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ορθολογικό, τεκμηριωμένο και πολιτικά συμφωνημένο εθνικό σχεδιασμό, μέσα από δημόσιο κοινωνικό διάλογο.

ix. Την αντιπαράθεση με τον εθνικισμό, τα «κλειστά σύνορα», την ξενοφοβία, τον εθνολαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, που δήθεν υπερασπίζονται «κεκτημένα», κατά των «κακών ξένων». Εμποδίζοντας, έτσι διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στην χώρα να κατακτήσει νέους αναπτυξιακούς στόχους. Και στην κοινωνία να αξιοποιήσει την διαφορετικότητα και να διαμορφώσει ένα νέο αποτελεσματικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος.

x. Την αντιπαράθεση με τις πολιτικές οριζόντιας μείωσης των δημοσίων δαπανών, με αντίστοιχη οριζόντια μείωση της φορολογίας. Την υποστήριξη του εξορθολογισμού και της δίκαιης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μέσα από τον περιορισμό της «σκιώδους οικονομίας». Και αντίστοιχα, την δημιουργία ενός σύγχρονου επιτελικού κράτους με ανακατανομή των δημοσίων δαπανών και εκσυγχρονισμό των εργαλείων διαχείρισης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους. Με στόχο την ενίσχυση μιας οικονομικής ανάπτυξης της γνώσης, της καινοτομίας και της οικολογικής ισορροπίας. Αλλά και την στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των άνεργων και των χαμηλο-συνταξιούχων με πολιτικές κοινωνικής προστασίας –όπως την στήριξη των νέων και των νέων ζευγαριών, την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εισαγωγή ενός ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, κ.λπ.

xi. Την υπηρέτηση του κρίσιμου στόχου της οικονομικής ενίσχυσης (στελεχιακής, υλικοτεχνικής, κ.λπ.) του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, ώστε να παίξει καλύτερα τον κοινωνικοποιητικό, μορφωτικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο. Με ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων. Με αλλαγή του περιεχομένου, των στόχων και των εργαλείων της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας. Αλλά και με ενίσχυση της αυτοτέλειας των δομών του, με παράλληλο κοινωνικό έλεγχο, διαρκή αξιολόγηση και συνέργειες με τον κοινωνικό περίγυρο και την αυτοδιοίκηση. xii. Την υπηρέτηση του κρίσιμου στόχου της αξιοποίησης του πολιτισμού ως εργαλείο αναβάθμισης του λαού μας και αυτοπραγμάτωσης μονάδων ή/και συλλογικοτήτων, που επιφέρουν διάχυση της δημιουργικότητας σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αλλά και ως οικονομικό εργαλείο ανάπτυξης με αξιοποίηση της τεχνολογίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, θεωρώντας πάντα τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό.

xiii. Την υπηρέτηση του κρίσιμου στόχου της στήριξης της επιχειρηματικότητας με σεβασμό στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Με παράλληλη ενίσχυση της έρευνας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην λογική της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας. Την ιδιαίτερη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με χαμηλότοκα και μακροχρόνια δάνεια σε start-ups, spin-offs, στην εν γένει νεανική επιχειρηματικότητα, σε επιχειρήσεις καινοτόμου «βιώσιμης» τεχνολογίας και υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, καθώς και σε επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. xiv. Την υπηρέτηση του κρίσιμου στόχου της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ενεργητικού κοινωνικού κράτους, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες με σημαντική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, βοήθεια στο σπίτι, κ.λπ.) Ένα κοινωνικό κράτος όπου οι πολιτικές επιδοματικής αναπλήρωσης εισοδήματος θα συνδέονται με μέτρα ενεργητικής απασχόλησης, ενίσχυσης της ζήτησης και της προσφοράς. Κορυφαία προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα είναι η επανίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θεσμοθέτηση του (δημοσίου ή/και ιδιωτικού) οικογενειακού γιατρού, πολιτικές πρόληψης και προαγωγής υγείας και ανασχεδιασμό/νέα χωροθέτηση όλων των δομών του. Αλλά και η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και διαγενεακά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες.

xv. Την υλοποίηση μιας αποκεντρωμένης, ισότιμης και «έξυπνης» ανάπτυξης όλων των περιφερειών της χώρας, με ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων (φυσικό περιβάλλον, ιστορία-πολιτισμός, αγροτική παραγωγή, μεταφορές, ενέργεια, κ.λπ.) και της τοπικής τους ταυτότητας. Ενισχύοντας θεσμικά και οικονομικά αποκεντρωμένες διοικητικές και αυτοδιοικητικές δομές και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που μπορούν να υλοποιήσουν καλύτερα αυτό το έργο. Με παράλληλη προστασία του δημόσιου χώρου, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη διαχείριση φυσικών πόρων, χωροταξικό σχεδιασμό, αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, πολιτικές ανακύκλωσης, ενεργειακής εξοικονόμησης, κ.λπ.

xvi. Την διαμόρφωση ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας και την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου και διαφανούς πολιτικού συστήματος, θωρακισμένου απέναντι στην αθέμιτη επιρροή του πολιτικού χρήματος, την διαπλοκή τις πελατειακές σχέσεις και τον κομματικό τυχοδιωκτισμό. Με υπεροχή της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του ρόλου των Ανεξαρτήτων Αρχών. Με διαμόρφωση μιας νέας διαφορετικής σχέσης μεταξύ κρατικών λειτουργιών και και οργανωμένης εκκλησίας. Με αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με σύγχρονες πολιτικές ασύλου και προστασίας των μεταναστών. Με κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των πολιτών.

xvii. Την στρατηγική ήττα των δυνάμεων του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του πολιτικού αμοραλισμού και της μισαλλοδοξίας, που δίχασαν και εξαπάτησαν τους Έλληνες, και εισήγαγαν νέες καθεστωτικές και αυταρχικές αντιλήψεις. Των δυνάμεων που νομιμοποίησαν εκ νέου τον κρατισμό, τον κομματισμό, τον πελατειασμό και την ευνοιοκρατία. Δηλαδή τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

xviii. Την αποτροπή της απλής εναλλαγής στην εξουσία αυτών που παραμένουν αμετανόητοι. Αυτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, για τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις, που εξέθρεψαν κατά το παρελθόν, προκαλώντας έτσι την εσωτερική οικονομική κρίση, που οδήγησε στα μνημόνια. Αλλά και που συνέχισαν την εθνικά επιζήμια στάση τους, στις πλατείες και στα “Ζάππεια”, εκπαιδεύοντας την κοινωνία στην αντιμνημονιακή λογική.

xix. Την σταθερή προσπάθεια για δημιουργία κλίματος εθνικής ομοψυχίας και ενότητας των Ελλήνων. Και την αποφασιστική δράση για την διαμόρφωση των μέγιστων δυνατών συγκλίσεων και συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναιρούνται οι διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές και οι διαφορές στην φιλοσοφία, το ύφος και το ήθος άσκησης εξουσίας, απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, τον δεξιό νεοσυντηρητισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Σταθερός στόχος πρέπει να είναι, ανεξαρτήτου συγκυρίας, ο σχηματισμός ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας των δημοκρατικών, προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

xx. Την συμμετοχή σε συγκλίσεις, που οδηγούν σε κυβερνητική συνεργασία, μόνο αν αντικατοπτρίζουν την λαϊκή βούληση δια των πρόσφατων εκλογών, εξασφαλίζουν ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στηρίζονται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δυνητικής διακυβέρνησης, που προωθεί την προοδευτική, εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας και στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της.

xxi. Την διδαχή από τα μεγάλα λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις, κομμάτων και πολιτικών, του παρελθόντος. Αλλά και την διαφύλαξη, ως κόρη οφθαλμού, των θετικών επιτευγμάτων της μεταπολίτευσης και των ιδεολογικών και πολιτικών αξιών της παράταξης, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματικά θεσμική και δημοκρατική λειτουργία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

xxii. Την σημαντική ανανέωση πολιτικών-προγραμματικών θέσεων και προσώπων της παράταξης, θέτοντας σε προτεραιότητα την έξοδο της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, και την δίκαιη κοινωνία, με αναδιανομή και διαγενιακή αλληλεγγύη. Προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα κοινωνικά επιτεύγματα και τις γεωπολιτικές κατακτήσεις της πιο γόνιμης περιόδου του σύγχρονου ελληνικού έθνους, της μεταπολίτευσης.

xxiii. Την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας χώρου, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, μέσα από την διατύπωση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και όχι γενικόλογων θέσεων, ψεύτικων υποσχέσεων ή παροχολογίας. Με τελικό στόχο την σκιαγράφηση ενός λεπτομερούς, χρονο-προγραμματισμένου και κοστολογημένου προγράμματος δυνητικής διακυβέρνησης. Προγράμματος που θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των κοινωνικών κατηγοριών, που περιθωριοποιήθηκαν από την κρίση και την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά και των δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας.

xxiv. Την θεσμική εσωκομματική λειτουργία και την λήψη αποφάσεων με συμμετοχική και ανοδική (bottom-up) προσέγγιση, μέσα σε ένα διαφανές και δημοκρατικό πλαίσιο. Σε ένα κόμμα, που θα παράγει συγκεκριμένες πολιτικές, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση, ως προϊόν δομημένου εσωκομματικού και κοινωνικού διαλόγου, συλλογικής λήψης αποφάσεων και παραγωγής συναινέσεων.

xxv. Την θεσμοθέτηση, στο εσωτερικό της παράταξης, της δημοκρατικής λειτουργίας της διαφάνειας, της διαρκούς ανανέωσης και των ίσων ευκαιριών. Θέτοντας παράλληλα, δικλίδες ασφαλείας ενάντια στην δημιουργία προσωποπαγών μηχανισμών, μέσα από την θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας πολιτικών τάσεων, την λήψη αποφάσεων με διαδικασίες σύνθεσης (και προ αδιεξόδου, με ψηφοφορία), την ύπαρξη θητείας σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και οργανωτικές θέσεις, την ύπαρξη ποσοστώσεων για γυναίκες και νέους και το ασυμβίβαστο μεταξύ νομοθετικού σώματος (βουλευτών) και εκτελεστικής εξουσίας (Κυβέρνησης).
5. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ
Θεωρώντας επιτακτική την ενίσχυση των δυνάμεων του προοδευτικού κέντρου και της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, ως πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα και καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας. Αλλά και έχοντας ως σταθερό στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, προκειμένου, να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, μέσω ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών, με ένα πρόγραμμα ελληνικής γραφής και ιδιοκτησίας.
Καλούμε τους υποψηφίους να τοποθετηθούν σε όλα τα θέματα φυσιογνωμίας-ιδεολογικούς-πολιτικούς άξονες για το νέο φορέα, μέσα από ένα ανοιχτό δημόσιο και οργανωμένο διάλογο. Προκειμένου, να δοθεί η δυνατότητα στους προοδευτικούς πολίτες, να κρίνουν ισότιμα όλους τους υποψηφίους, πάνω σε συγκεκριμένα θέματα για την ιδεολογική φυσιογνωμία, το πολιτικό πλαίσιο και την οργανωτική δομή, που θα χαρακτηρίζουν το νέο κόμμα. Αλλά και σε ευρύτερα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων debate ή/και ανοιχτών συζητήσεων με κοινό, πέραν των δύο που ήδη έχουν καθοριστεί- καλύπτοντας τις ακόλουθες κεντρικές θεματικές ενότητες:

1. Ιδεολογικές αναφορές-αξίες-φυσιογνωμία και οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας (βασικές αρχές/καταστατικό)- κεντρική/περιφερειακή δομή του νέου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

2. Συνταγματική αναθεώρηση – ανασυγκρότηση των δημοκρατικών θεσμών (Κοινοβούλιο, Δικαιοσύνη, κ.λπ.) – νέος εκλογικός νόμος – λογοδοσία – ενίσχυση του κράτους δικαίου – νέα, αποτελεσματική και διαφανής δημόσια διοίκηση – ανοιχτότητα – ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους – ασφαλιστικό σύστημα – καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού – πολιτική συνοχής και ένταξης μεταναστών και μειονεκτούντων ομάδων.

4. Ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αποκεντρωμένη, περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά δίκαιη που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας – σύγχρονη επιχειρηματικότητα (σε όλους τους τομείς)– ρύθμιση της αγοράς – ανταγωνιστικότητα – επενδύσεις – έρευνα – καινοτομία – δίκαιο φορολογικό σύστημα.

5. Πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά – Εθνικό Σύστημα Υγείας – Εκπαίδευση-διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην μόρφωση (παιδεία), την κατάρτιση (τεχνική -επαγγελματική εκπαίδευση) και την εργασία (δια βίου εκπαίδευση).

6. Εξωτερική πολιτική – διεθνείς σχέσεις της χώρας/περιφερειακή γεωπολιτική αστάθεια – όραμα και πολιτικές για την Ενωμένη Ευρώπη και τη νέα αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ – κλιματική αλλαγή.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια