NEO KOMMA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, του Γιάννη Τούντα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017.   

Σε δύο μήνες περίπου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή από τη βάση της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο οποίος θα συγκροτηθεί θεσμικά στο ιδρυτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους. Τα στελέχη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που πρωτοστάτησαν το 2012 στην έναρξη του διαλόγου για την ενότητα και ανανέωση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία του νέου φορέα, αποτελώντας ιδρυτική συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη διάρκεια αυτής της πενταετίας υπήρξαν καθυστερήσεις, αντιδράσεις, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, αμφίσημες πολιτικές, αλλά πάνω από όλα υπερίσχυσε η αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα μέλη της ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρωτίστως η Φώφη Γεννηματά, για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Το τελευταίο δε διάστημα έχουν διαμορφωθεί  ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες με τη μεγάλη επιτυχία του πρόσφατου πολιτικού-προγραμματικού συνέδριου της ΔΗΣΥ, τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλεβιζάτου και τη συμμετοχή του Γιώργου Καμίνη στη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Ειδικά η παρουσία του Ν. Αλεβιζάτου και η υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη, δύο δημόσια πρόσωπα πρώτης γραμμής, που τα διακρίνει το ήθος και η συνέπεια τους, αποτελούν καθοριστικές εξελίξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος γιατί σηματοδοτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιδιωκόμενη  διεύρυνση σε  πολιτικούς χώρους πέρα από τα σημερινά όρια της ΔΗΣΥ, προσδίδοντας έτσι νέα σημαντική κοινωνική δυναμική στην όλη προσπάθεια. Ταυτόχρονα, η παρουσία τους διευκολύνει τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, κινήσεων και στελεχών του χώρου, που εξέφραζαν μέχρι πρότινος επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των διαδικασιών και το εύρος της ανταπόκρισης.

Η πιθανή υποβολή και άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του νέου φορέα θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος στη διαδικασία της εκλογής, θα διευρύνει περισσότερο την εκλογική βάση και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη γόνιμου προεκλογικού διαλόγου για τη φυσιογνωμία και τις πολιτικές του νέου φορέα.

Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί και που θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνέδριου, θα περιλάβει πολλά θέματα αλλά πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα τα στελέχη του χώρου. Το ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα, οι μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες και ο ενιαίος κομματικός ή πολυκομματικός χαρακτήρας του.

Οι Κινήσεις Πολιτών έχουν κατά επανάληψη διατυπώσει τις θέσεις τους για νέο ενιαίο κόμμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας με θεσμοθετημένες τάσεις,  που θα εκφράζει και θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και του προοδευτικού κέντρου. Υποστηρίζουν, επίσης, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και κυβερνήσεων προγραμματικής συμφωνίας της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας στη Βουλή και στην κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Με βάση τις θέσεις αυτές οι Κινήσεις Πολιτών θα καθορίσουν άμεσα τις επιλογές τους σε ότι αφορά την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα.

Ο Γιάννης Τούντας είναι Καθηγητής ιατρικής, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” και του Κεντρικού Συμβουλίου της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
6 years ago

Με το χρέος του ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει?
Θα υπάρξει νέο κόμμα με νέο ΑΦΜ, το παλιό χρέος πως θα εξοφληθεί?
Οφείλετε να απαντήσετε, αλλιώς αντί για νεο φορέα θα φανεί ως νέο πλυντήριο χρεών