ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σημεία της ομιλίας Π.Κ. Ιωακειμίδη, μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας των «Κινήσεων», στην 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ

Αγαπητοί Φίλοι,

Χαιρετίζω από πλευράς Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία την πρώτη συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η σύσταση του Συμβουλίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία συγκρότησης του ενιαίου φορέα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας, προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, πολιτικής οικολογίας.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποκτά μια περισσότερο δομημένη θεσμική έκφραση και δημοκρατική λειτουργία. Οι Κινήσεις Πολιτών συμμετέχουμε στο Συμβούλιο με εκλεγμένους μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εκπροσώπους.

Συναντιόμαστε  σε μια ιδιαίτερα καλή, ευοίωνη  στιγμή  για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά εξαιρετικά κρίσιμη, αν όχι επικίνδυνη, για τη χώρα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Το Συνέδριό μας υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένο. Αποτέλεσε πολιτικό γεγονός. Και αποτέλεσε πολιτικό γεγονός για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί εξέπεμψε έναν άλλο πολιτικό λόγο. Σύγχρονο και καινοτόμο. Ακούστηκαν θέσεις, απόψεις, προτάσεις, επιχειρήματα. Έγινε ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της χώρας αλλά   και του ευρύτερου  πολιτικού μας χώρου , για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, για την ομαλή πολιτική εξέλιξη, για τη θέση μας στην Ευρώπη, για την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Με το Συνέδριό μας η πολιτική επέστρεψε στο προσκήνιο ως αξιακή κατηγορία.

Δεύτερον, παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, το «Σχέδιο Ελλάδα» αλλά και συγκεκριμένη Πολιτική Διακήρυξη για την ταυτότητά μας, για το ποιοί είμαστε, για το πού θέλουμε να πάμε, σε ποιούς απευθυνόμαστε και ποιούς εκφράζουμε.  Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα όσα λένε τα κείμενα αυτά. Απλώς να τονίσω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή και ξεκάθαρη πολιτικο-ιδεολογική ταυτότητα και συγκεκριμένο Σχέδιο (με επιμέρους προτάσεις που εξειδικεύονται) και Στρατηγική για τη χώρα. Είμαστε η δύναμη της προόδου, του εκσυγχρονισμού, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, της ανοιχτής κοινωνίας, της πολυπολιτισμικότητας, της Ευρώπης, των ανοιχτών οριζόντων, της κεντροαριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας, μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Τρίτον, και ιδιαίτερα σημαντικό, το Συνέδριο καθόρισε τον οδικό χάρτη και έλαβε όλες τις αποφάσεις για την προώθηση της διαδικασίας συγκρότησης του ενιαίου φορέα μέσα σε συγκεκριμένο, τακτό χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις αυτές έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις εκτός ΔΗΣΥ, για την υλοποίηση του εγχειρήματος με ένα ενωτικό Ιδρυτικό Συνέδριο δημιουργίας του  νέου, ενιαίου κόμματος και εκλογής του επικεφαλής του από τη βάση.  Η συγκρότηση της «Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών» με Πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, προσδίδει την απαραίτητη αξιοπιστία και φερεγγυότητα στο όλο εγχείρημα.

Είναι επιτακτικό:

Πρώτον,  να επικοινωνήσουμε όλα αυτά στην κοινωνία που θέλει ελπίδα και προοπτική

δεύτερον, να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των όσων αποφασίσαμε με την υλοποίησή τους όπως έχουμε καθορίσει διατηρώντας  (μετά την αναπόφευκτη ανάπαυλα των ημερών)  τη δυναμική, το momentum προς τον τελικό μας στόχο.

Γι’ αυτό Εμείς, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, έχουμε απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους τους φορείς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας να συμμετάσχουν ενεργά και αναδιαμορφώσουν τη συγκρότηση του ενιαίου πολυτασικού φορέα του χώρου χωρίς  άλλη καθυστέρηση.

Είναι η στιγμή της ευθύνης και των αποφάσεων για όλους. Το πολιτικό διακύβευμα είναι τεράστιο, ιστορικό. Η ανανέωση και ενοποίηση του χώρου μας συνιστούν τους πολιτικούς όρους που θα του επιτρέψουν να αναδειχθεί στον πολιτικό πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή για την ομαλή πολιτική, δημοκρατική πορεία της χώρας, την έξοδο από την κρίση, την επιστροφή στην αναπτυξιακή, μεταρρυθμιστική πορεία, στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, μακριά από κάθε λαϊκισμό ή συντηρητισμό του παρελθόντος.

Όπως είπα, οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα.

Αυτή η κυβέρνηση, των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι τελικά ικανή για όλα. Ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Για κάθε δημοκρατική εκτροπή και θεσμική παρεκτροπή, όπως δείχνουν οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη και άλλες αμφιλεγόμενες ενέργειές της. Είναι η κυβέρνηση κατεδάφισης των θεσμών. Κύριο μέλημά της η οικοδόμηση καθεστώτος που θα της επιτρέψει την παραμονή στην εξουσία. Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη επιχειρήσει «να τα κάνει όλα» οφείλεται και  στο  ό,τι η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αποτραπούν τα χειρότερα, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό. Να φύγει χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε «παλινορθώσεις και στα αδιέξοδα σχήματα του παρελθόντος». Η εθνική συνεννόηση  και εθνική στρατηγική μέσω της αλλαγής των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων είναι η μόνη επιλογή.   Και γι’ αυτό είναι επιτακτική η συγκρότηση του νέου ενιαίου πολυτασικού φορέα του χώρου μας τώρα, άμεσα, στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε εξαγγείλει για να καταστεί η πρωταγωνιστική  δύναμη των πολιτικών  εξελίξεων.

Αυτό είναι προϋπόθεση για την  πολιτική ομαλότητα . Και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι, εντός  και εκτός  ΔΗΣΥ.  Η ενότητα της κεντροαριστεράς θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη συγκρότηση του ενιαίου πολυτασικού  φορέα στα χρονικά όρια που έχουμε διαγράψει .  Όχι άλλη καθυστέρηση.  Η παράταση της εκκρεμότητας και συζήτησης κουράζει . Η κοινωνία θέλει λύσεις στα προβλήματα της. Δε θέλει ατέρμονες  συζητήσεις οργανωτικής , διαδικαστικής μορφής…

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια