Συνέδριο ΔΗΣΥ: Σύντομος Απολογισμός, του Παναγιώτη Ιωακειμίδη

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) ολοκληρώθηκε. Και χωρίς υπερβολή νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί ως συνέδριο-σταθμός για την ενοποίηση, ανανέωση, συγκρότηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, μεταρρυθμιστικού κέντρου, οικολογίας. Μια πρώτη καταγραφή ορισμένων συμπερασμάτων:

  1. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φ. Γεννηματά έκανε την υπέρβαση, πήρε τις πολιτικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση του χώρου, εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Οκτώβριο και συνέδριο για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα το Δεκέμβριο με τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής επίβλεψης των σχετικών διαδικασιών υπό την προεδρία προσωπικότητας υψηλού κύρους, του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου. Έχουν δημιουργηθεί έτσι οι αδιάβλητες προϋποθέσεις που δεν επιτρέπουν σε κανένα για διαδικαστικούς ή άλλους λόγους να αρνηθεί τη σύμπραξη στο εγχείρημα της ενιαιοποίησης του χώρου.
  2. Το Συνέδριο από μόνο του εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας με την παρουσία πρώτα απ’ όλα εκεί όλων των ηγετικών προσωπικοτήτων του χώρου (μεταξύ άλλων Κ. Σημίτης, Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, κ.ά.).  Αλλά και η παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων (Δ. Τζανακόπουλος/ ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μητσοτάκης/ ΝΔ, Σ. Θεοδωράκης/ Ποτάμι, κ.ά.) πιστοποίησε το υψηλό ενδιαφέρον του ευρύτερου πολιτικού συστήματος για τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.  Όπως είπε και η Φ. Γεννηματά, «εκεί που μας θεωρούσαν ξεγραμμένους τώρα μας κάνουν επίθεση φιλίας».  Από την άλλη μεριά, η απόφαση του Γ. Ραγκούση, ως ιδρυτικό μέλος της Ώρας Αποφάσεων, να συμμετάσχει και μιλήσει στο Συνέδριο έδειξε ότι ήδη δημιουργείται η δυναμική για την ενιαιοποίηση του χώρου.
  3. Από πολιτιική άποψη το Συνέδριο προσδιόρισε την ιδεολογικο-πολιτική ταυτότητα του χώρου ως κεντροαριστερή δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η κυρίαρχη τάση όπως διατυπώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών στο Συνέδριο. Μια δύναμη της σύγχρονης, δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς που στοχεύει στην εθνική συνεννόηση μέσα από μια εθνική στρατηγική για την έξοδο της χώρας απο την κρίση και παρακμή, την «επιστροφή» της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, την προώθηση της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα («σχέδιο Ελλάδα»).
  4. Καθολική υπήρξε η τοποθέτηση του Συνεδρίου ότι δεν υπάρχει απολύτως καμιά δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεργασία με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Λόγοι πολιτικοί, ηθικοί, αισθητικοί αποκλείουν μια τέτοια σύμπραξη. Έχει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον ότι δεν διατυπώθηκε ουδεμία άποψη  με διαφορετική απόχρωση. Ο κόσμος, στελέχη και βάση της ΔΗΣΥ εμφανίσθηκαν με απόλυτα συμπαγή θέση πάνω στο ζήτημα αυτό, θέση που σηματοδοτεί και τη δυναμική των εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος του παρέα με τους  ΑΝΕΛ. Για τη ΔΗΣΥ η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προτεραιότητα. Παράλληλα το Συνέδριο αναγνώρισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ως δημοκρατική, κεντροαριστερή, σοσιαλδημοκρατική δύναμη, η ΔΗΣΥ έχει ως σταθερό στρατηγικό αντίπαλο τη συντήρηση.
  5. Η ΔΗΣΥ αποβλέπει στο να αναδειχθεί η ηγεμονική, ιδεολογικά και πολιτικά, δύναμη του πολιτικού συστήματος. Η θέση αυτή ορίζει εν πολλοίς και τη στρατηγική για τις μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες και ρόλο .  Όπως τονίσθηκε επανειλημμένα, η ΔΗΣΥ «δεν είναι παρακολούθημα κανενός» αλλά πάντως είναι «μέρος της λύσης» ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο την έξοδο από την κρίση με κυβερνητικό σχήμα ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.
  6. Με το Συνέδριο η ΔΗΣΥ μoρφοποιείθηκε συμβολικά και θεσμικά ως πολιτική δύναμη με  νέο σύμβολο, νέες οργανωτικές δομές , νέα νομιμοποίηση  «εκ των κάτω»,  από το Συνέδριο.

[Τέλος, με την ιδιότητα του μέλους της Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία – ιδρυτικής συνιστώσας της ΔΗΣΥ –  δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συλλογική ικανοποίηση. Ως Κινήσεις επενδύσαμε συστηματικά στα δύο χρόνια που διέρρευσαν στην προσπάθεια για την ενότητα και ανανέωση του χώρου. Με το Συνέδριο έγινε το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Θα συνεχίσουμε δυναμικά πρός την ίδια κατεύθυνση].

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια