Εισήγηση Ίριδας Ζαχμανίδη στην προσυνεδριακή Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Σαλαμίνα 18/6/2017

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι της Σαλαμίνας,

Εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας και στον τόπο σας, πρωτίστως γιατί ο τόπος σας είναι χώρος πολιτισμού, και αυτός τυχαίνει να είναι ο κατεξοχήν τομέας μου. Είμαι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, και αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, και συμμετέχω βέβαια στον Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΣΥ. Ταυτόχρονα, να πω ότι αισθάνομαι μαζί σας οικειότητα γιατί θέσατε μια πολύ αξιόλογη υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και τυχαίνει να έχω δουλέψει ως υπεύθυνη τύπου στην πρώτη, στην Αθήνα –  Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το θεσμό που ίδρυσε η πολυαγαπημένη όλων μας Μελίνα Μερκούρη, μαχητική βουλευτής εξάλλου της περιοχής σας.

Θέλω να σχολιάσω αυτά που έμαθα διαβάζοντας τώρα για την περιοχή σας (που την έχω επισκεφθεί βέβαια μαζί με τη Μελίνα στο παρελθόν, αλλά ομολογώ ότι δεν την έχω επισκεφθεί πρόσφατα) σε συνυφασμό με το εισηγητικό πρόγραμμα που εκπόνησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη εν όψει του Συνεδρίου της 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου στο ΣΕΦ.

«Η αρχαία αυτή πόλη,» λέτε για την ιστορία της Σαλαμίνας στο φάκελο της υποψηφιότητας σας που τον δουλέψατε όλοι οι πολίτες μαζί από ότι αντιλαμβάνομαι, «διέθετε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να γίνει κομμάτι της ξακουστής Αθήνας του Χρυσού Αιώνα του Περικλή: το απάνεμο λιμάνι της, η εύφορη κοιλάδα πλησίον της και η εύκολη επαφή της με το λιμάνι του Πειραιά οδήγησαν στη δημιουργία ενός εμπορικού σταθμού ανταλλαγής αγαθών και ενός ναυτιλιακού χώρου στάθμευσης και κατασκευής των τριήρεων του Αθηναϊκού στόλου. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τη Σαλαμίνα σε μεγάλη ακμή, γεγονός που καταδεικνύεται και από το δικαίωμα που απέκτησε να κόψει δικό της νόμισμα τον 4ο αι. π.Χ.»

Όχι, δε θέλουμε σήμερα να κόψει η χώρα μας το δικό της νόμισμα εμείς της ΔΗΣΥ, θέλουμε όμως να αξιοποιήσουμε, όπως και οι πρόγονοι μας, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να είμαστε κομμάτι μιας Ευρώπης ξακουστής, που θα αξιοποιήσει και αυτή με τη σειρά της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μελών της, και όπως η Σαλαμίνα με τη ναυμαχία της το 480 π.χ. σταμάτησε με τη συνεργασία ΟΛΩΝ των  Ελληνικών πόλεων την επερχόμενη κατάλυση από τους Πέρσες της δημοκρατίας που πρέσβευε η  Αθήνα του Περικλή, έτσι και η σημερινή Ευρώπη θέλουμε να προχωρήσει σε συνεργασία με όλα τα μέλη της σε μια Ευρώπη δημοκρατικότερη και κατ΄επέκταση ισχυρότερη στο να αντιμετωπίσει τις ανισότητες, και άρα τη κακοδαιμονία  του σύγχρονου κόσμου. Τι ζητάμε με το Πρόγραμμα μας από την Ευρώπη σήμερα? «Ολοκλήρωση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης, ξεχωριστό προϋπολογισμό, πλήρη τραπεζική ένωση, αποτελεσματικό και δημοκρατικά νομιμοποιημένο σύστημα διακυβέρνησης.»

Πάμε πάλι Σαλαμίνα: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαλαμίνας σήμερα? Βεβαίως και έχει το απάνεμο και επισκευαστικό Ναύσταθμό της που καταλαβαίνω ότι απασχολεί πολύ κόσμο από το νησί και επιτρέπει να λειτουργούν τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το Ναύσταθμο με τρόφιμα, υλικά και εφόδια, μπορεί να μη διαθέτει πια τόση πολύ γεωργική γη, λόγω του ότι έχει δομηθεί ίσως και λίγο ανεξέλεγκτα, όμως διαθέτει ικανή, εκμεταλλεύσιμη αλιεία, αλλά πάνω από όλα διαθέτει υπηρεσίες, τριτογενή τομέα που εξυπηρετεί τον εσωτερικό καταρχήν τουρισμό της, λόγω της ομορφιάς της και της ιστορίας της, και που με την ευρύτερη αναμόρφωση του τετράπτυχου Δραπετσώνα (265 στρέμματα των Λιπασμάτων αναξιοποίητα) – Κερατσίνι (Ιχθυόσκαλα, κέντρο γαστρονομίας) – Πέραμα (Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής)  – Σαλαμίνα, και με την επιπλεόν συνεργασία της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, μπορεί να δημιουργήσει πολύ ελκυστικές εμπειρικά και πολιτιστικά διαδρομές για τον σύγχρονο τουρίστα.

Παραθέτω σχετικό απόσπασμα από το προτεινόμενο Πρόγραμμα Ελλάδα: «Και στο εθνικό και στο περιφερειακό επίπεδο η ανάπτυξη θα είναι το γόνιμο αποτέλεσμα των συστηματικών συνεργασιών, μεταξύ όλων των παραγωγικών τομέων και τη διασύνδεσή τους με την καινοτομία και την παιδεία:

  • Βιομηχανία – Μεταποίηση – Εμπόριο
  • Τουρισμός – Πολιτισμός
  • Αγροδιατροφικός Τομέας – Περιβάλλον
  • Ενέργεια – Ορυκτός Πλούτος
  • Ψηφιακή οικονομία»

Το τελευταίο, το ψηφιακό κομμάτι, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσουν όλα τα άλλα. Θα επιτρέψει να εκτιναχτούν οι παραπάνω δραστηριότητες, μέσα από την γρήγορη επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ των ενδιαφερομένων επιχειρηματικών μερών, την ενημέρωση των τουριστών, αλλά και τη παροχή μέσω εφαρμογών της τηλεφωνίας κινητών πολιτιστικών οδηγών…

Λέτε ότι κατά το στάδιο διαμόρφωσης, η πρόταση σας για την Σαλαμίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα «ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν φορείς και ιδιώτες εθελοντές, οι οποίοι προσέφεραν την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία και αφοσίωση, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το απότολμο αυτό εγχείρημα.» Δεν ξέρω αν η διαβούλευση αυτή ήταν διαδικτυακή, πάντως να μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ της ΔΗΣΥ πρώτο εισήγαγε την ηλεκτρονική διαβούλευση, και εν γένει διακυβέρνηση  το 2009. Ούτως ή άλλως όμως, η οποιαδήποτε διαβούλευση είναι πάντα θετική, συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί οδηγεί στο ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ που είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Το άλλο μας σύνθημα, για να έρθουμε τώρα και στα ζητήματα πολιτικής, είναι ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Γιατί μόνο με τη «συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σε μια Εθνική Γραμμή για ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια,» μπορούμε να σώσουμε τη χώρα από μια καταστροφή που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουμε ξεπεράσει.

Μάλιστα. Αποφύγαμε προχτές με τη 2η αξιολόγηση τη χρεωκοπία. Πήραμε τα 8,5 δις. Που παρά κάτι ψιλά, τα χρωστάμε. Και αυτό ονομάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ νίκη. Όταν το ΔΝΤ για να αποφανθεί αν το χρέος μας είναι διαχειρίσιμο, μας παραπέμπει στη μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου φάση για να βγάλει το φετφά του (για να έχει δεήσει δηλ. η Γερμανία πια να συναινέσει σε ελαφρύνσεις-ελπίζουμε-που θα μετατρέψουν το χρέος σε διαχειρίσιμο) …

Φίλες, φίλοι, συντρόφισσες, σύντροφοι της Σαλαμίνας, ούτε όμως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πάρει συγχωροχάρτι από μας. “Αυτή εκπαίδευσε την κοινωνία στην αντιμνημονιακή λογική και θεμελίωσε το δρόμο της πολιτικής νομιμοποίησης των αντιμνημονιακών αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ,” λέει η ΔΗΣΥ. Και λέει ακόμη και κάτι πολύ σημαντικό για το χώρο της Κεντροαριστεράς:  Ότι “η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη σε ακραία συντηρητικές αξιακά αντιλήψεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.”

Διεκδικούμε λοιπόν επιτακτικά, ως ΔΗΣΥ, την ΑΛΛΑΓΗ των Κοινωνικών και Πολιτικών Συσχετισμών, με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις επόμενες εκλογές και την ακύρωση κάθε λογικής «αυτοδυναμίας».

Αυτό βέβαια που εκκρεμεί ακόμη στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ είναι η απόφαση με ποιο τρόπο θα πορευτούμε μέχρι τον τελικό μας στόχο, που είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Μετά το Προγραμματικό μας Συνέδριο στο τέλος του μήνα, τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στη ΔΗΣΥ—ή θα συμμετάσχουν, καθώς ο δρόμος είναι ανοιχτός για φορείς και στελέχη που επιθυμούν να είναι μέρος αυτού του νέου εγχειρήματος—πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν την άμεση δημιουργία ενός ενιαίου πολυτασικού φορέα με ταυτόχρονη διάλυση των κομμάτων ή αν θέλουν ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τον τελικό ενιαίο φορέα, οπότε εν τω μεταξύ η μορφή της ΔΗΣΥ θα είναι αυτή του πολυκομματικού φορέα.

Οι Κινήσεις Πολιτών έχουν ήδη ταχθεί με την μορφή του ενιαίου πολυτασικού και όχι πολυκομματικού φορέα, σημειωτέον. Προσβλέπουν σε ένα ιδρυτικό συνέδριο της ενιαίας πολυτασικής ΔΗΣΥ ακόμη και εντός του 2017.

Κλείνω με το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι νομίζω από τα προσυνεδριακά κείμενα που θα βρείτε ήδη στην ιστοσελίδα www.dsymparataxi.gr:

“Στρατηγικός στόχος είναι η ΔΗ.ΣΥ., η ισχυρή πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς, να αναδειχτεί στην ισχυρή ηγεμονική πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς που θα προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για την παραγωγή νέου πλούτου που θα διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και την οικοδόμηση μιας ανεκτικής και πλουραλιστικής κοινωνίας.”

Καλό μας Συνέδριο. Και μην ξεχνάτε: το Σάββατο 1η Ιουλιου, 3-6μμ,  λειτουργεί ένα από τα παράλληλα στο Συνέδριο εργαστήρια, που είναι ανοιχτά  για το κοινό. Τίτλος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Σας ευχαριστώ.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια