Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών

Οι “Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” συγχαίρουν τον πραγματικό νικητή των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εργατικό κόμμα υπό την ηγεσία του Τζ. Κόρμπιν. Κέρδισαν σημαντικά σε εκλογική δύναμη με ένα προεκλογικό αφήγημα σαφούς προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού περιεχομένου.

Οι εκλογές έδωσαν ένα “μετέωρο Κοινοβούλιο” δηλαδή χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Από τα δύο κόμματα που πρωταγωνίστησαν, η μεγάλη ηττημένη είναι η Πρωθυπουργός Μέι: προκάλεσε πρόωρες εκλογές και έχασε το στοίχημα. Ουσιαστικά ηττήθηκε η σκληρή γραμμή της για το Brexit και η πολιτική μονομερούς λιτότητας που πλήττει κύρια την κοινωνική πολιτική (με το ξεχαρβάλωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας) και τον δημόσιο τομέα (με μεταξύ άλλων  τις περικοπές σε θέματα προστασίας του πολίτη). Αντίθετα, το Εργατικό κόμμα με τη σταθερή στόχευση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και με την ήπια γραμμή για τη διευθέτηση των σχέσεων με την Ευρώπη ανέτρεψε τα μέχρι πρότινος καταστροφικά προγνωστικά και κατακτά κεντρική θέση στις πολιτικές εξελίξεις. Μεγάλο μέρος της μεταστροφής οφείλεται στην επιστροφή των νέων στην πολιτική και την αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες.

Το μήνυμα των χθεσινών εκλογών ξεπερνά τα όρια των βρετανικών νησιών. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα μαθήματα, ιδιαίτερα για τη σημασία της κοινωνικής ατζέντας στη διαδικασία ενίσχυσης της πολιτικής τους θέσης.  Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδώσει την κεντρική σημασία στην κοινωνική διάσταση στη διαδικασία εμβάθυνσης της ενοποίησης.

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που ενισχύει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως εκφράζεται από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Της Αριστεράς του κράτους δικαίου, της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης ανάπτυξης. Της  Αριστεράς των δημοκρατικών αξιών που είναι ανοιχτή στην κοινωνία, στους νέους, στα κινήματα, στην Ευρώπη.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια