Σημεία του Χαιρετισμού του Μιχάλη Χάλαρη, μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”, στην έναρξη της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, 02.06.2017

Δείτε το σχετικό video από 1.48.58 έως 1.56.29:

Η ανασυγκρότηση σε ενιαία έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα είναι επιτακτική για πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς λόγους.

Tα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας την τελευταία τριετία καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της προσπάθειας για ενότητα και ανανέωση,   αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των νέων,  των κοινωνικών ομάδων  και των κινημάτων αναφοράς μας.

Η Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πρέπει και μπορεί να ανασυγκροτηθεί ορίζοντας το αξιολογικό / ιδεολογικό της περιεχόμενο με αναφορά στις λειτουργικές διαχρονικές αξίες και επιδιώξεις, όπως:

– δόμησης κράτους πρόνοιας,

– αναδιανομής και προστασίας των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων – και κοινωνική ευημερία

με την προώθηση πέντε κεντρικών στόχων:

  1. Επαναπροώθηση της δίκαιης κοινωνίας της ισότητας και αναδιανομής.
  2. Προώθηση νέου οικονομικού προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
  3. Επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους, προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, οργάνωσης και λογοδοσίας.
  4. Προώθηση της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακές βάσεις.
  5. Εκδημοκρατισμό της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης με νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Η ισόρροπη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι στο κέντρο της πολιτικής μας.

Η φορολογική πολιτική και η διαχείριση του χρέους δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσα για την επίτευξη του κεντρικού μας στόχου.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην απόφαση του Προέδρου Trump για απόσυρση των Η.Π.Α. από την παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή λίγες μέρες πριν την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και προσωπικά ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε η αέναη μάχη για την αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλανήτη, να κερδηθεί και ταυτόχρονα να αποτελέσει τη μεγάλη νέα πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της Πράσινης ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας

Διότι Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας

Γυρνώντας στα δικά μας και  παρ’ ότι  η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φθίνει ο κοινωνικός της ρόλος παραμένει αναγκαίος και κρίσιμος.

Ωστόσο ο χώρος που εκπροσωπούσε  ιστορικά και πλειοψηφικά χρειάζεται με την παρούσα ή άλλη μορφή, ριζική οραματική και προγραμματική ανανέωση.

Η νέα σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιήσει στα όργανα πολιτικού σχεδιασμού των φορέων της την ευρύτατη εμπειρία εφαρμογής μεθόδων δομημένου διαλόγου,  συλλογικής λήψης αποφάσεων και παραγωγής συναινέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η προοδευτική πολιτική να συνδεθεί  άμεσα με την επιστημονική συζήτηση και τις καινοτόμες πρακτικές που αφορούν την πολιτική λειτουργία, την συλλογική λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών.

Ένα αποφασιστικό και κρίσιμο βήμα είναι η υιοθέτηση  από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα νέων μεθόδων λειτουργίας και παραγωγής πολιτικής.

Παραγωγή πολιτικής  όμως δεν σημαίνει απλώς διατύπωση «θέσεων».

Σημαίνει σκιαγράφηση ενός λεπτομερούς, χρονο-προγραμματισμένου και κοστολογημένου προγράμματος δυνητικής διακυβέρνησης

Ο πολιτικός σχεδιασμός πρέπει να επιχειρείται μέσα από μια συμμετοχική και ανοδική (bottom-up) προσέγγιση. Δηλαδή δεν προκύπτει αποκλειστικά από τα πάνω (top-down) με διατύπωση απόψεων από διακεκριμένους εμπειρογνώμονες ή «αρμόδια» κομματικά στελέχη και την επιβολή τους δια της αυθεντίας ή της ιεραρχίας.

Αντίθετα απαιτείται «εκδημοκρατισμός  της εμπειρογνωμοσύνης» : ευρύτατος διάλογος με ισότιμη συμμετοχή προσώπων με έγκυρη άποψη από πολλούς χώρους: την  ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, στελέχη υπηρεσιών, αποδέκτες της πολιτικής -χρήστες των υπηρεσιών από την κοινωνία και την αγορά.

Η Πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ:

– το μεταβατικό προγραμματικό-οργανωτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ στα τέλη Ιουνίου να χαράξει τον οδικό χάρτη για το Ιδρυτικό Συνέδριο και τη δημιουργία ενός ενιαίου πολυτασικού φορέα, ανοιχτού στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας,

– την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔηΣυ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη νέα πορεία της προοδευτικής παράταξης, προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ανανέωσης,

– τη διοργάνωση, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, Ιδρυτικού Συνεδρίου νέου και ενιαίου φορέα και στη συνέχεια εκλογή επικεφαλής από τη βάση,

– το μεταβατικό διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη συγκρότηση της ΔΗΣΥ, κεντρικά και περιφερειακά με τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού Κεντρικού Συμβουλίου, την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας, συμπεριλαμβανόμενης και της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση, καθώς και την σοσιαλδημοκρατική της φυσιογνωμία, με ένα νέο σύμβολο που δεν θα περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια