ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εκδήλωση ΔΗΣΥ στην ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Με στόχο τη διαμόρφωση της πρότασης εκείνης που θα καταστήσει βιώσιμη την κοινωνική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκίνησε και στην Κέρκυρα τον προσυνεδριακό της διάλογο, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Φαληράκι.

Στη συνάντηση διεξήχθη ένας γονιμότατος διάλογος, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να απαντηθούν δεκάδες ερωτήματα των παρόντων στην εκδήλωση, από τους διοργανωτές, οι οποίοι ήταν ο βουλευτής Ηρακελίου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης,  ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας και εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ Κέρκυρας, Αλέξης Αλεξάκης, ο Κωστής Παυλίδης από τις “Κινήσεις Πολιτώνγια τη Σοσιαλδημοκρατία”, καθώς και ο ο γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Παντελής Γιαννούλης, όπου συντόνισε και την συζήτηση.

 Κατά την τοποθέτησή του, εκ μέρους των “Κινήσεων Πολιτών”, ο Κωστής Παυλίδης αναφέρθηκε στην ιστορία των ΚΠΣ, στους στόχους τους, καθώς και που απευθύνονται.

 Η ομιλία

 Χαιρετίζω σήμερα, αυτή την σημαντική συνάντηση και εύχομαι να αποτελέσει την αφετηρία σπουδαίων και μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων

Είμαι πεπεισμένος ότι ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας μπορεί σήμερα να αποτελέσει ισορροπούσα αποφασιστική δύναμη, μιας Δημοκρατικής Πολιτείας των ενεργών ανθρώπων, των ενεργών πολιτών.

Ξέρετε ότι οι κινήσεις πολιτών είναι το αρχαιότερο κοινωνικό «παρόν». Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα ως πρώτιστο καθήκον των ελεύθερων ανθρώπων αλλά και ως απαραίτητη και ξεκάθαρη δύναμη. Οι κινήσεις αυτές των πολιτών συνθέτουν τις προϋποθέσεις τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων των κοινωνιών.

Ουδέτεροι δεν είμαστε, μόνον ενεργοί πάντα με ξεκάθαρες θέσεις και διαθέσεις. Σήμερα, κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σύμπλευσης, σύνθεσης και οργάνωσης ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, μοναδικού, που να μπορέσει να παρέμβει αποφασιστικά στην καταπολέμηση  δέσμιων πολιτικών και ανάρμοστων πολιτικών κατεστημένων. 

Όσοι προσέρχονται σήμερα με σκέψεις κοινής προσπάθειας και αποτελεσματικής θέλησης  έχουν θέση σ’ αυτό το μεγάλο κάλεσμα.

Όσοι έρχονται να ποδηγετήσουν  ή να τροχοπεδήσουν τη δύναμη που χρειάζεται, την προωθητική, καλύτερα να αποχωρήσουν τώρα! Οι καιροί είναι σφικτοί και ο χρόνος ανύπαρκτος. Η κοινωνία στενάζει υπό το βάρος αντιλαϊκών μέτρων και οι συζητήσεις με τους θεσμικούς δανειστές είναι ατέρμονες χωρίς, αρχή, μέση και τέλος. Η πολιτική πραγματικότητα εμφανίζει δυναμική κατώτερη των περιστάσεων.

Τα μικρά κόμματα θεωρούνται αναποτελεσματικά. Το πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιδημοκρατικοί και έντονα γραφειοκρατικοί. Η περίοδος της βαθειάς αυτής οικονομικής κρίσης με έντονα τα σημάδια μιας αφερέγγυας πολιτικής πρακτικής, αποτελεί το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η δυσδιάκριτη πρόταση επίλυσης, μεταξύ της Δεξιάς συντήρησης και της αριστεράς, της κυβερνητικής παράταξης, περιθωριοποιούν την κοινωνία και την καταστούν αμέτοχη και παθητικό παρατηρητή.

Ο χώρος της κεντροαριστεράς ή ορθοτέρα της σοσιαλδημοκρατίας, εμφανίζεται διάσπαρτος αισθανόμενος όμως βαθειά την ευθύνη της ανασυγκρότησης και οργανωμένης παρέμβασης στα πράγματα.

Πρέπει η νέα αντίληψη πολιτικής και κοινωνικής θεώρησης, βασιζόμενη στην ορθή κατανόηση του παρελθόντος, στην κριτική στάση των μεγάλων κοινωνικών φαινομένων αλλά και των λαθεμένων επιλογών, να θεμελιώσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο ικανό να ανταπεξέλθει στην τραγικότητα της σημερινής κατάστασης του λαού και της χώρας. Δεν υπάρχει κανενός είδους περιθώριο. Δεν θα υπάρξει και καμιά δικαιολογία.

Ο χώρος που ορίζεται ως κεντροαριστερά πρέπει να οργανωθεί, να ομογενοποιήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές του πρακτικές και να οδηγήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην κοινωνία και τη Δημοκρατία που αρμόζει.

Ιδιαίτερα σήμερα, σ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που οι εθνικιστικές κραυγές ανεβαίνουν, η αποφασιστικότητα για την εξυπηρέτηση των εθνικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων πιέζει έντονα, στην ανάγκη συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα, απηλλαγμένου απ’ τις αγκυλώσεις, τις υστερίες και τις προκρούστιες λογικές του παρελθόντος.

Η αποσταλινοποίηση της οργάνωσης των κομμάτων και των μαζικών χώρων, είναι ανάγκη επιτακτική. Η αδράνεια του κοινωνικού ρεμβασισμού που εμφανίστηκε με τέτοια μανία μεταπολιτευτικά πρέπει να εκτονωθεί και να γίνει σιγά – σιγά δύναμη αποτελεσματική αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Οι στιγμές είναι πράγματι ιστορικές.

Η εναρμόνισή μας με τις δυσκολίες άμβλυνσης των ανισοτήτων και των τραχιών επιφανειών πρέπει να γίνει ο γνώμονας της σκέψης και της πράξης μας.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι έννοιες αλλά και χώροι ταυτόσημοι. Σε κανέναν δεν χαρίζουμε ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την Ευρώπη που γεννήσαμε.

Οφείλουμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην κατανόηση της μιας ευρωπαϊκής πορείας που θα υπηρετεί τις ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών.

Στην γειτονιά μας, την  Ν.Α. Ευρώπη πρέπει να δουλεύουμε στην βάση κατανόησης του κοινού συμφέροντος, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πορείας με την ένταξη του συνόλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα φτωχότερα διαβαλκανικά σύνορα, όπως υπάρχουν σήμερα, πρέπει να γίνουν παράγοντας μιας σπουδαίας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σ’ όλα τα επίπεδα. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό να διανύσουμε.

Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σ’ όλους τους τομείς  της οικονομίας.

Πρωτογενή Τομέα, Μεταποίηση, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμό και πάνω απ’ όλα το μοναδικό της περιβάλλον. Υπάρχει σπουδαίο υλικό να πλάσουμε και να αναπτύξουμε.

Οι Κινήσεις Πολιτών,  είναι ενεργείς κοινωνικές δυνάμεις που πάντα υπάρχουν αλλά σήμερα οφείλουν να συγκροτήσουν μαζί με τους παραδοσιακούς πολιτικούς χώρους τον ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ πολιτικό φορέα.

Η οργάνωση του Συνεδρίου που αποφασίστηκε, είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει την αρχή σπουδαίων και μεγάλων πολιτικών παρεμβάσεων και εξελίξεων της Ελληνικής Κοινωνίας. Είναι η μοναδική κοινωνική δύναμη που αν θέλει μπορεί να αποτελέσει την απελευθερωτική δύναμη απ’ τα δεσμά των κοινωνικών μας και οικονομικών λειτουργιών.

Η εξωστρέφεια πρέπει να χαρακτηρίσει τις πράξεις μας. Η κοινωνία περιμένει δυναμικές και αισιόδοξες λογικές. Η νέα περίοδος που ανοίγεται περιμένει ανθρώπους αποφασισμένους να την υπηρετήσουν.

-Η Εθνική αξιοπρέπεια,

-Η κοινωνική απελευθέρωση,

-Η Δημοκρατία των πολιτών,

Η πλατειά συμμετοχή θεσμών και ανθρώπων, πρέπει να μετουσιωθούν σε καθημερινή  πράξη. Η συνάντηση σήμερα στην Κέρκυρα, ας γίνει προωθητική δύναμη σύγκλισης των σκέψεων και των πράξεων.

Η Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν την σπουδαία πορεία προσπάθειας, μοναδικής του ελληνικού λαού.

Μεμψιμοιρίες δεν έχουν θέση αφού όλοι συστρατευτούμε στον μοναδικό στόχο.

Την μια και μοναδική παρέμβαση, αγωνιστικά για τα μεγάλα μας προβλήματα.

Σ αυτήν την πορεία δυνάμεις αλληλέγγυες θα βρεθούν παντού. Οι αντίπαλοι θα κουβαλήσουν όλο το βάρος αυτής της καταστρεπτικής περιόδου. Ο λαός θα τους απομονώσει αρκεί εμείς να αποδείξουμε εμπράκτως την καθαρότητα των λόγων και των πράξεών μας.

Με την ευχή αλλά και την πίστη ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, σας χαιρετώ αγωνιστικά.

Δευτέρα 29/05/2017 

Για τις Κινήσεις Πολιτών:

Σωτήρης Μικάλεφ

Μιχάλης Μουζακίτης

Κωνσταντίνος Παυλίδης

 

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια