H τοποθέτηση του Μιχάλη Χάλαρη, μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου(ΟΕΣ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην 1η συνεδρίαση της ΟΕΣ, 14/5/2017

Η σημερινή 1η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ συμπίπτει με τέσσερα γεγονότα ή/και επετείους:

  1. Χθες τα μεσάνυχτα κατατέθηκε το 4ο μνημόνιο που  καταδεικνύει με τον πιο αρνητικό τρόπο ότι η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αδιέξοδη μας οδήγησε στο 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Με τις πρώτες εκτιμήσεις φέρνει ζημιές από 19,81 δισ. έως 30,5 δις Ευρώ! για την πενταετία 2017-2021. Μάλιστα κατανέμει τις ζημιές κατά 75% στην καθυστέρηση και τη χειροτέρευση της οικονομίας και κατά 25% στα λάθος μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία !

Όσοι και όσες  δεν αντέχουμε άλλο να παρατηρούμε αμέτοχοι  την ολοένα και βαθύτερη κρίση, την παρατεινόμενη ύφεση, τη διαρκή υποβάθμιση και την προϊούσα αποσταθεροποίηση της χώρας οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις  την αναγέννηση της ευρείας προοδευτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης.

  1. Σήμερα τιμάμε της μητέρες, Και μην ξεχνάμε, ότι ο θεός έφτιαξε τις μητέρες γιατί δεν μπορούσε να τα “προλάβει” όλα μόνος του… Χρόνια τους πολλά λοιπόν, να είμαστε όλοι γεροί, να τις χαιρόμαστε, να τις θυμόμαστε, να τις τιμάμε..
  2. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την 1η πανελλαδική πολιτική – προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διεξήχθη 14 & 15 Μαΐου 2016 στο ΣΕΦ όπου εκεί μπήκαν τα θεμέλια για την προγραμματική ομογενοποίηση μας.
  3. Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο  Άδενδρο Θεσσαλονίκης όπου είχαμε 3 νεκρούς και από τη βήμα αυτό εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αναμένοντας ότι θα ριχθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

Τέλος Ιούνη η ΔΗΣΥ οδηγείται σε ένα συνέδριο που κάποιοι λένε ότι είναι αχρείαστο.  

Η μέχρι τώρα εξελίξεις διεθνώς αλλά και στη χώρα μας καταδεικνύουν ότι είναι ΛΑΘΟΣ αυτή η αντίληψη.

Η ιδεολογική ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας, είναι προϋπόθεση της ενότητας και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει όσο παν-ευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας.

Διαφορετικά τα ρήγματα του παρελθόντος (κρατισμός εναντίον οικονομικού φιλελευθερισμού) υποσκάπτουν τον διάλογο και την σύγκλιση και οδηγούν στον πολιτικό ετεροκαθορισμό (προτάσσονται οι συμμαχίες).

Η σοσιαλδημοκρατία φθίνει εκλογικά διότι δεν κατορθώνει να επανακαθορίσει ένα διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Στην σημαία της γράφει «Επιχειρηματικότητα» και «Ατομικότητα», το ίδιο ακριβώς που γράφει στις σημαίες των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων κομμάτων.

Γι’ αυτό την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η τρέχουσα κρίση την καρπώνεται ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός.

Η σοσιαλδημοκρατία για να ανανεωθεί ιδεολογικά θα πρέπει επαν-επεξεργαστεί ρεαλιστικά στοχεύοντας σε ένα διαφορετικό μοντέλο ευημερίας και ανάπτυξης και σε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης με βάση εκτενή κοινωνικό διάλογο και συμμετοχική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Άξονας των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών πρέπει να είναι η ορθολογική και στοχευμένη κοινωνική και περιφερειακή αναδιανομή. Ειδικά στην Ελλάδα η αναδιανομή πρέπει να βασιστεί σε ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας. Στόχος μας στα πλαίσια μιάς ομοσπονδιακής Ευρώπης η δια-περιφερειακή αναδιανομή μέσω της σημαντικής αύξησης του Ενωσιακού προϋπολογισμού.

Η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να επεξεργαστεί και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση με όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες όχι γενικευτικές θέσεις αλλά συγκεκριμένες, χρονο-προγραμματισμένες και κοστολογημένες δημόσιες πολιτικές. Για να παράξει τέτοια εφαρμόσιμα προγράμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία όπως τα «εργαστήρια πολιτικής».

Κομβικό σημείο είναι ποιες θα είναι οι αρχές λειτουργίας τόσο του νέου φορέα όσο και της ΔΗΣΥ ως μεταβατικού σχήματος.

Δεν μας ενδιαφέρει ένα γραφειοκρατικό κόμμα που ελπίζει να μαζέψει την αντιδεξιά ψήφο των δυσαρεστημένων πρώην Πασόκων του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πολιτών που θα το ψηφίσουν όχι επειδή έχει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση για την επομένη των εκλογών αλλά για το τι ήταν κάποτε …Αυτά μας αφήνουν παγερά αδιάφορους!

Επιδιώκουμε στη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου κομματικού φορέα του που θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων.

Ο φορέας, οφείλει να στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, να διεκδικεί να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή τον παρακολουθούν: να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τις διακηρυγμένες θέσεις και αρχές του.

Τα μέλη και οι φίλοι του να προσδιορίζονται πολιτικά και να συμβάλλουν συνειδητά στην επεξεργασία και την προώθηση των σκοπών και της πολιτικής του.

Η λήψη των αποφάσεων με δημοκρατικό τρόπο και η ουσιαστική συμμετοχή των μελών και φίλων,

η επιλογή της ηγεσίας με τρόπο που να μην επιτρέπει τη διαμόρφωση προσωποπαγούς κατάστασης,

η ελεύθερη δικτυακή οργάνωση ώστε να υπάρχει υποβοήθηση της συμμετοχής,

η καθιέρωση της άμεσης πληροφόρησης με χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων,

η σαφής δυνατότητα συμβολής των συμμετεχόντων στη φυσιογνωμία και τις θέσεις που θα λαμβάνει ο φορέας μας κατά χώρο αλλά και κεντρικά,

η καθιέρωση της συμμετοχής των φίλων στη λήψη των αποφάσεων σε ζητήματα που θα ορίζονται τακτικά, αποτελούν χαρακτηριστικές αρχές λειτουργίας μας.

Σας καλώ να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του Συνεδρίου που θα είναι ο τελικός καταλύτης για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα .

Οφείλουμε να πετύχουμε και η Παράταξη μας ενωμένη να ξαναδώσει Πρωθυπουργό στη χώρα που θα την επαναφέρει στην κανονικότητα!

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια