ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Γιάννη Τούντα για τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των ΚΠΣ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ «ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΑ» ΣΤΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με την Ιδρυτική Διακήρυξη στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συγκροτήθηκαν για να συμμετάσχουν ως τρίτος συντελεστής και ισότιμος εταίρος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να υπηρετήσουν από καλύτερες θέσεις τον κοινό στόχο για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι Κινήσεις Πολιτών πρωτοστάτησαν στην πολιτική και οργανωτική συνοχή της ΔΗΣΥ, στην ανανέωση του προγραμματικού της λόγου και στον διάλογο για τη σύγκλιση με τις ευρύτερες δυνάμεις τις Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Οι «Κινήσεις» συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ διατηρώντας υψηλό βαθμό αυτονομίας προκειμένου τα μέλη τους να διασφαλίσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους ως Ευρωπαϊστες, Μεταρρυθμιστής και Σοσιαλδημοκράτες.

Η προσπάθεια των «Κινήσεων» για την ενίσχυση των πολιτικών και οργανωτικών συμπαραταξιακών χαρακτηριστικών της ΔΗΣΥ έναντι των στενών κομματικών, απέδωσε σε έναν βαθμό, άλλα με  σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της απροθυμίας ορισμένων δυνάμεων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν περισσότερο ως ΔΗΣΥ και λιγότερο ως ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αντιστάσεις αυτές, η ΔΗΣΥ, εκτός από τη λειτουργία του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου, μπόρεσε να επιταχύνει, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα, τη συγκρότηση Περιφερειακών και Νομαρχιακών Οργάνων και να πληθύνει τις δημόσιες εκδηλώσεις της έναντι των κομματικών. Η εικόνα είναι καλύτερη σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ, αν και συχνά η ΔΗΣΥ αναφέρεται στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ ως σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ λόγω της κοινής εκλογικής καθόδου των δύο κομμάτων. Μεγαλύτερη υστέρηση παρουσιάζει ο τομέας των Δελτίων Τύπου, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα να κυριαρχεί η κομματική και  όχι η  συμπαραταξιακή πρακτική. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη λειτουργία ενός Γραφείου Τύπου της ΔΗΣΥ που θα πρέπει να συσταθεί άμεσα και λόγω των αναγκών του επικείμενου Συνεδρίου.

Σε ότι αφορά την ανανέωση του προγραμματικού λόγου της ΔΗΣΥ, οι «Κινήσεις Πολιτών» συνέβαλαν σημαντικά στην επεξεργασία κοινών σύγχρονων προγραμματικών θέσεων και στην επιτυχή διεξαγωγή της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον Μάιο του 2016. Αν και οι προγραμματικές θέσεις που εγκρίθηκαν αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ανανέωσης του προγραμματικού λόγου, οι συμβιβασμοί που πραγματοποιήθηκαν και οι αντίστοιχες διατυπώσεις σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως ο διαχωρισμός κράτους –εκκλησίας και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν επέτρεψαν να υιοθετηθούν όλες οι σχετικές προτάσεις των «Κινήσεων», ώστε να χαρακτηριστεί η όλη αυτή προσπάθεια ως μία ριζοσπαστική προγραμματική ανανέωση. Όμως, ακόμα και τα όποια θετικά αποτελέσματα, σε μικρό βαθμό αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια σε πολιτικές πρωτοβουλίες και δημόσιες εκδηλώσεις, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προγραμματικές θέσεις της ΔΗΣΥ στο ευρύτερο κοινό. Επίσης, σημαντικό εμπόδιο αποτέλεσε η καθυστερημένη συγκρότηση θεματικών Τομέων – Επιτροπών της ΔΗΣΥ, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί σε κρίσιμες ενότητες, όπως στην παιδεία και την υγεία. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της συγκρότησής τους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το Συνέδριο με την ενεργό παρουσία και συμβολή των εκπροσώπων των «Κινήσεων».

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση ενίσχυσης της ΔΗΣΥ με την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ και της ΕΔΕΜ, βουλευτών που προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ ή που ανεξαρτητοποιούνται και συνεργάζονται με αυτήν, καθώς και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού στις δημόσιες εκδηλώσεις της ΔΗΣΥ. Η ενίσχυση αυτή καταγράφεται με τη δημοσκοπική άνοδο της ΔΗΣΥ η οποία όμως παραμένει μικρή  σε σχέση με τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αιτίες έχουν να κάνουν πρώτα απ’ όλα με το γεγονός ότι η προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ ενίσχυσε αριθμητικά τη ΔΗΣΥ άλλα δημιούργησε και αρκετές αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο, δίνοντας μια αίσθηση περισσότερο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και όχι υπέρβασής του. Σε κάθε περίπτωση, η θέση των «Κινήσεων» για ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς παραμένει το βασικό κριτήριο για κάθε νέα συμμετοχή, καθιστώντας όμως ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης σε θέσεις και πρόσωπα.

Ανασταλτικά, επίσης λειτούργησε και λειτουργεί η συνεχιζόμενη αδυναμία ενότητας των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που απογοητεύει και αδρανοποιεί πολλούς προοδευτικούς πολίτες. Η συσπείρωση όλων σχεδόν των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στη ΔΗΣΥ δεν θα πρέπει να αναστείλει την προσπάθεια διαλόγου και σύγκλισης και με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου (Ποτάμι, Ώρα Αποφάσεων, Δημιουργική Ευθύνη) για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Για το σκοπό αυτό οι «Κινήσεις» θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στην προσπάθεια ενότητας και ανανέωσης υποστηρίζοντας τη θέση για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης του νέου ενιαίου φορέα. Τρίτος βασικός λόγος που δυσχεραίνει τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, αποτελεί η αντιφατική διαχείριση της θέσης της ΔΗΣΥ για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Οι «Κινήσεις» υποστηρίζουν τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας στη βουλή και στη κοινωνία με την αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, προκειμένου να μπορέσει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση να υπηρετήσει αποτελεσματικά την εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση. Το πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί η επιλογή αυτή δεν μπορεί παρά να αποφασιστεί την επαύριο των εκλογών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες και τις δυνατότητες προγραμματικών συμφωνιών.

Η θέση αυτή, για τις μετεκλογικές συνεργασίες που έχει υιοθετηθεί και από το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ, δεν υπηρετήθηκε απ’ όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλώσεις ηγετικών στελεχών συχνά  δημιουργούσαν περισσότερο σύγχυση παρά αποσαφήνιση της θέσης αυτής. Άλλα στελέχη θέτουν ως προϋπόθεση κυβερνητικής συνεργασίας και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα δείχνουν τη σαφή τους προτίμηση για  συνεργασία με τη ΝΔ χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως από τη λαθεμένη αυτή διαχείριση των μετεκλογικών συνεργασιών, το σύγχρονο πολιτικό/ιδεολιγικό στίγμα που θα έπρεπε να εκπέμπει η ΔΗΣΥ επλήγη και από παρωχημένες πολιτικές ρητορείες, από άστοχους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και από την εύκολη υιοθέτηση συντεχνιακών αιτημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν προσυνεδριακά και να αποφασιστούν συνεδριακά, ώστε μετά το Συνέδριο να μπορέσει η ΔΗΣΥ να πορευτεί πιο ανανεωτικά, πιο ενωτικά και πιο αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά το επικείμενο Συνέδριο η προκήρυξη του από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα θετικό βήμα στην πορεία συγκρότησης της, η επιτυχία της όμως συνδέεται με την επεξεργασία και διατύπωση νέου πολιτικού λόγου και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση και για την Ελλάδα του αύριο. Όμως, το συγκεκριμένο Συνέδριο είναι κατώτερο των προσδοκιών μας, εφόσον δεν οδηγεί άμεσα στη δημιουργία του νέου φορέα με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Από την άλλη στα θετικά του Συνεδρίου καταγράφεται η απόφαση για συγκρότηση κεντρικού πολιτικού οργάνου (έχει προταθεί 50μελές), η επιλογή νέου συμβόλου για τη ΔΗΣΥ, η αποσαφήνιση της πολιτικής πρότασης και η σαφής διακήρυξη για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα με εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα βήμα περαιτέρω πολιτικής και οργανωτικής συνοχής της ΔΗΣΥ, η οποία αποτελεί βασική επιδίωξη των «Κινήσεων» μέχρι τη συγκρότηση του νέου φορέα. Για τους συνέδρους, θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί, ότι από τη στιγμή που η ΔΗΣΥ παραμένει ομοσπονδία και το Συνέδριο είναι «Συντακτικό» και όχι «Ιδρυτικό», ο τρόπος εκλογής–επιλογής των συνέδρων δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός. Το δε αίτημα των «Κινήσεων» για εκλογή ηγεσίας από τη βάση συνδέεται με τη συγκρότηση του νέου φορέα, θέση που έχει γίνει αποδεκτή από τη ΔΗΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση οι “Κινήσεις” θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία του Συνεδρίου. Για το σκοπό αυτό οι “Κινήσεις Πολιτών” θα υποστηρίξουν προσυνεδριακά και στο συνέδριο τις εξής βασικές θέσεις:

  • Να οριοθετηθεί ξεκάθαρα η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία της ΔΗΣΥ και ο ευρωπαϊκός, προοδευτικός μεταρρυθμιστικός λόγος της.
  • Το νέο σύμβολο της ΔΗΣΥ που θα αποφασίσει το συνέδριο να μην περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.
  • Να ενισχυθεί η οργανωτική της συγκρότηση δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση σε συμμετοχικές – δημοκρατικές μορφές οργάνωσης και λειτουργίας , με τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση.
  • Να διακηρυχθεί ως άμεση προτεραιότητα η συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού – πολιτιστικού φορέα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά και να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
  • Να υπάρχει θητεία σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και οργανωτικές θέσεις που καταλαμβάνουν στελέχη της ΔΗΣΥ.
  • Να υπάρχουν ποσοστώσεις σε όλες τις θέσεις για γυναίκες και νέους.
  • Οι αποφάσεις στο συνέδριο να λαμβάνονται ομόφωνα ή με ψηφοφορίες και όχι δια βοής.
  • Το κάλεσμα προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου για διάλογο, συνεργασία και σύγκλιση να είναι ειλικρινές και διαρκές.

Στη Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν τα παρακάτω ερωτήματα:

– Οι “Κινήσεις” θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία του Συνεδρίου. Για το σκοπό αυτό οι “Κινήσεις Πολιτών” θα υποστηρίξουν προσυνεδριακά και στο συνέδριο τις εξής βασικές θέσεις:

– Να οριοθετηθεί ξεκάθαρα η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία της ΔΥΣΥ και ο ευρωπαϊκός, προοδευτικός μεταρρυθμιστικός λόγος της.

– Το νέο σύμβολο της ΔΗΣΥ που θα αποφασίσει το συνέδριο να μην περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.

– Να ενισχυθεί η οργανωτική της συγκρότηση δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση σε συμμετοχικές – δημοκρατικές μορφές οργάνωσης και λειτουργίας, με τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση.

– Να διακηρυχθεί ως άμεση προτεραιότητα η συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού – πολυτασικού φορέα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

– Να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά και να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

– Να υπάρχει θητεία σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και οργανωτικές θέσεις που καταλαμβάνουν στελέχη της ΔΗΣΥ.

– Να υπάρχουν ποσοστώσεις σε όλες τις θέσεις για γυναίκες και νέους.

– Οι αποφάσεις στο συνέδριο να λαμβάνονται ομόφωνα ή με ψηφοφορίες και όχι δια βοής.

– Το κάλεσμα προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου για διάλογο, συνεργασία και σύγκλιση να είναι ειλικρινές και διαρκές.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια