ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για τη «Δήλωση της Ρώμης» – 60 Χρόνια Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκή πολιτική κίνηση στην Ελλάδα, χαιρετίζει τη «Δήλωση της Ρώμης» που υιοθέτησαν τα είκοσι-επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την ευκαιρία της 60ής επετείου από την ίδρυση της ΕΕ.  Θεωρεί ότι η Agenda της Ρώμης για μια Ευρώπη της ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών, μια κοινωνική Ευρώπη που θα προωθεί κυρίως σοσιαλδημοκρατικές αξίες και στόχους για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα και μια ισχυρή Ευρώπη στο διεθνές περιβάλλον με αναβαθμισμένη κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τονίζει ωστόσο ότι για να ξεπεράσει η σημερινή Ευρώπη τις πολλαπλές κρίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών της θα πρέπει να προχωρήσει με πολύ πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Πολιτικής Ένωσης στη λογική της «ομοσπονδίας των εθνικών κρατών» μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Οι Κινήσεις Πολιτών τονίζουν  ειδικότερα την ανάγκη η Ένωση να εστιάσει συστηματικά στους ακόλουθους στόχους:

  1.    Να προχωρήσει σύντομα στην ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) με τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής ένωσης και οικονομικής ένωσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ – ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ).
  2.     Να ενισχύσει ουσιαστικά τον ενωσιακό προϋπολογισμό και να εμβαθύνει την κοινωνική της διάσταση με ολοκληρωμένες πολιτικές και δράσεις για την απασχόληση, σύγκλιση, συνοχή, καταπολέμηση των νέων ανισοτήτων, φτώχειας και περιθωριοποίησης, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και άλλων συνοδευτικών πολιτικών και την   εκδημοκρατικοποίηση της παγκοσμιοποίησης.

3.      Να αναπτύξει την αμυντική ολοκλήρωση με στόχο η Ένωση να αποκτήσει τα μέσα και δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί ως αποτελεσματικός παράγων σταθερότητας, ειρήνης, επίλυσης κρίσεων στο παγκόσμιο σύστημα και προστασίας των πολιτών και κρατών μελών που τη συγκροτούν.

Η προώθηση των στόχων αυτών θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης της δημοκρατικής Πολιτικής Ένωσης με τη σύμπραξη όλων των κρατών μελών αλλά με μια προσέγγιση που θα επιτρέπει «διαφοροποιημένες μορφές» δράσης και ολοκλήρωσης όπου τούτο είναι αναγκαίο με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις των Συνθηκών.

Αθήνα 26 Μαρτίου 2017

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια