Εισήγηση του Τάκη Αναστόπουλου, στην εκδήλωση της ΔΗΣΥ, στην Τρίπολη, 6/3/2017,

 Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

θα επικεντρωθώ σε μερικά βασικά θέματα. Για να δοθεί σε σας ο χρόνος να μιλήσετε. Γιατί όσο δεν ακούμε εσάς όλος αυτός ο οργανωτικός ακτιβισμός θα είναι τελικά καταδικασμένος. Και μετά από αυτήν εδώ την αίθουσα να βγούμε στην κοινωνία. Εκεί κερδίζεται το παιχνίδι.

Γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ ; Για να κουβεντιάσουμε για τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Πάντα, σε όλους τους πολιτικούς οργανισμούς η διαδικασία Συνεδρίου περνά από μία φάση εσωστρέφειας. Πρέπει το ταχύτερο να βγούμε από αυτή με ορατό τέλος και κυρίως με ξεκάθαρο στόχο. Γιατί τώρα κάθε μέρα σχεδόν ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο αλλάζει.

Σήμερα δεν ξέρουμε καν αν πηγαίνουμε σε συνέδριο ή σε κάτι που ονομάζουμε συνέδριο. Τι είδους θα είναι αυτό, ποιοι θα συμμετάσχουν και τι αποφάσεις θα κληθούν να πάρουν. Ένα είναι σίγουρο: ότι το Συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο. Αλλά είμαστε πια στη δεύτερη βδομάδα του Μάρτη και εκκρεμότητες παραμένουν πολλές. Μπορούμε πειστικά να πούμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα είμαστε έτοιμοι για τον Ιούνιο; Ελπίζω η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα να είναι καρποφόρα. Εν τω μεταξύ η επονομαζόμενη task force έχει επιφορτισθεί να φέρει κοντά τις διαφορετικές απόψεις. O oδικός χάρτης πρέπει να εμπλουτιστεί, να γίνει λεπτομερής, να αποσαφηνιστούν οι στόχοι, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορέσουμε να βγούμε στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τη δική μας ανάγνωση αυτό που ζητά η κοινωνία, που αναζητά η κοινωνική μας βάση είναι ενότητα και ανανέωση. Στις ΚΠΣ πιστεύουμε ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα λαμβάνοντας υπόψη το διακηρυγμένο από όλους στόχο για ενότητα:

  • Σύγκλιση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Ιούνιο 2017, με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας. Όχι σε συνέδριο μηχανισμών αλλά με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων.
  • Δημιουργία ενός νέου πολυτασικού φορέα της ενωμένης κεντροαριστεράς.
  • Εκλογή του επικεφαλής από την βάση της Παράταξης μετά το Συνέδριο.

Όμως είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε ότι είναι άλλο να διατυπώνεις τις επιθυμίες σου και άλλο να τις δεις να μετατρέπονται σε χειροπιαστή πραγματικότητα :

  • Ο πολυτασικός φορέας πρέπει να παραμείνει σαν απώτερος στόχος. Έτσι λειτουργούν τα σοιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Στοχεύουμε καθαρά στη δημιουργία μίας νέας κομματικής ταυτότητας η οποία τελικά θα απορροφήσει τις υπάρχουσες. Μέχρι τότε όμως μπαίνουμε όλοι κάτω από μία ομπρέλα ενός κόμματος ομοσπονδιακού χαρακτήρα, δηλαδή διατηρώντας ταυτόχρονα για όσο αυτό χρειαστεί τα υπάρχοντα κόμματα.
  • Όταν λέμε ενωτικό συνέδριο, το εννοούμε. Σήμερα στη ΔΗΣΥ είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και οι ΚΠΣ. Θα θέλαμε να μην σταματήσουν οι προσπάθειες για να ξαναβρεθούμε όσοι έχουμε σαν χώρο αναφοράς την κεντροαριστερά. Τόσο με κομματικούς οργανισμούς και κινήσεις/πρωτοβουλίες (όπως είναι το Ποτάμι, οι Μετά του Λυκούδη, η Ώρα Αποφάσεων, η Δημοκρατική ευθύνη) όσο και με μεμονωμένους ενεργούς πολίτες. Κυρίως με αυτούς, το μεγάλο όγκο των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών που μας κοιτάζει αμήχανα και με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα.
  • Καλές οι συμφωνίες κορυφής, αλλά το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις, τα οφέλη προς το παρόν είναι μικρά, μισό ή 1%, δηλαδή στα επίπεδα του στατιστικού λάθους. Δεν δημιουργείται η αίσθηση της πανστρατιάς ! Και κυρίως δεν είμαστε εμείς οι βασικοί κερδισμένοι της κάθετης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ είναι το οξύμωρο. Είμαστε εμείς που ασκούμε ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση και όμως αυτό δεν καταγράφεται δημοσκοπικά.
  • Θα έπρεπε σήμερα να έχουμε έτοιμα τα κείμενα και να διερχόμαστε διεξοδικά και όχι επιδερμικά όλα τα μεγάλα θέματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό που να απαντά με σύγχρονους όρους στα σύγχρονα προβλήματα. Δεν θα ανταγωνιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναπαραγωγή του κρατικίστικου μοντέλου, με κούφιο ριζοσπαστικό λόγο. Αντίθετα να αρθρώσουμε την ανατροπή του σημερινού αδιεξόδου με ανανεωτικό λόγο και ορθολογισμό, μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά και άμεσες καινοτόμες δράσεις στην οικονομία, την παραγωγή, την οργάνωση του κράτους, που θα επιτρέψουν να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Σε τρεις τομείς πρέπει να κινηθούμε με απόλυτη προτεραιότητα: τη Δικαιοσύνη, το φορολογικό, το ασφαλιστικό.

Στο δρόμο προς το Συνέδριο, αντί λοιπόν να ορθώνουμε τείχη πρέπει να ρίχνουμε γέφυρες επικοινωνίας. Να δώσουμε βήμα να εκφραστούν οι ανοργάνωτοι πολίτες και κυρίως οι νέοι. Πού είναι οι νέοι ; Τους ακούμε τους νέους ; Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι, τα παιδιά μας τί μας λένε ; Γιατί μένουν αδιάφορα και μας κοιτάζουν στην καλύτερη περίπτωση με συγκατάβαση;  Έτσι όπως βαδίζουμε οι υπάρχοντες μηχανισμοί, που φροντίζουν για την αναπαραγωγή τους, κλειδώνουν τις διαδικασίες. Πρέπει να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα, να μπει καθαρός αέρας. Οι κλειστές αίθουσες μυρίζουν μούχλα ! Το νέο που θέλουμε να φτιάξουμε χρειάζεται νέες ιδέες και νέους ανθρώπους.

Ως ΚΠΣ έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες προσπαθώντας να κρατήσουμε τον διάλογο ζωντανό. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο όνομα της ενότητας και της ανανέωσης.

Ομιλητές : Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ελενόπουλος, Τάκης Αναστόπουλος

Τρίπολη, 6/3/2017

Ο Τάκης Αναστόπουλος είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια