Ομιλία του Ιάκωβου Β. Γιακουμή, στην Εκδήλωση Επιτροπής Νέας Γενιάς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ‘‘Παίρνουμε το Λόγο, Κερδίζουμε το Αύριο’’

Κατηγορία: Καινοτομία και Περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ορισμό της καινοτομίας του ΟΟΣΑ, ως καινοτομία λογίζεται η μετατροπή μιας ιδέας σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία.

Επομένως, η καινοτομία είναι ένα κατεξοχήν επιχειρηματικό εργαλείο, που στοχεύει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της τεχνολογικής βελτιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης.

Αποτελεί επίσης, προνομιακό πεδίο συνεργασιών των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα) μιας χώρας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την εμπορική αξιοποίηση τους.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Αν αναλύσει κάποιος τα στατιστικά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» για την διετία 2014-2015 παρατηρεί τα εξής:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην πολύ καλή 12η θέση από πλευράς χρηματοδότησης στην Ευρώπη των 28, για τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά κέντρα.
  • Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 24η θέση στην Ευρώπη των 28 στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων μόλις 1,9% (τέσσερις φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Αυτό αφορά το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, ως μικρομεσαία λογίζεται μια επιχείρηση με μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών και μέχρι 250 άτομα προσωπικό.

Σε προσωπικό επιχειρηματικό επίπεδο είμαι περήφανος που η επιχείρηση μου είναι στο 1,9% των ελληνικών επιχειρήσεων με επιτυχία στα ανταγωνιστικά προγράμματα του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020», όμως η 24η θέση της χώρας δεν με κάνει καθόλου υπερήφανο ως Έλληνα επιχειρηματία.

Επομένως, ως χώρα είμαστε από πολύ καλοί έως άριστοι στην παράγωγη νέας γνώσης, ενώ λαμβάνουμε κάτω από την βάση στην εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίησή της.

Ακόμα χειρότερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Ελληνικά Ιδρύματα λειτουργούν ως ερευνητικά κέντρα ξένων επιχειρήσεων τα οποία και αξιοποιούν τόσο την καινοτομία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα όσο και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που παράγουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα (το λεγόμενο brain drain).

Τα συμπεράσματα αυτά προφανώς είναι παρόμοια και για τους κλάδους του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, η Αθήνα έχει την τέταρτη χειρότερη ατμόσφαιρα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (αντί να πρωτοπορεί), ενώ η Γερμανία καταγράφει την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόσφατος εξαπλασιασμός, μάλιστα, των τελών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 5€ σε 30€ ανά τόνο, που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15/02/2017, θα οδηγήσει πολλές ελληνικές παραγωγικές μονάδες στην περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Ανάμεσα τους, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι λυγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και οι χαλυβουργίες. Μόνη λύση η καινοτομία στον κλάδο του περιβάλλοντος και της μείωσης των παραγόμενων αέριων ρύπων.

Επομένως, απαιτούνται άμεσα μέτρα, ώστε η παραγόμενη γνώση να μετατραπεί σε καινοτομία για τις υπάρχουσες και τις νέες Ελληνικές Επιχειρήσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα (όχι επιδοτήσεις) ώστε οι Έλληνες Ερευνητές να απεγκλωβιστούν από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια και να βγουν στην αγορά, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να είναι:

  • Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (voucher κ.α.) να πριμοδοτούν νέους επιστήμονες, κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
  • Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στους ερευνητές που επιχειρούν (start-ups, νεοφυείς, κλπ.).
  • Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης εξωστρεφών επιχειρήσεων.
  • Προσέλκυση, με την βοήθεια της πολιτείας, επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals) τα όποια θα συμμετέχουν στο επιχειρηματικό κεφάλαιο νέων και υπαρχουσών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Γύρω στα 1600, ο Σερ Φράνσις Μπέικον είπε ότι: «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ».

Θα πρέπει να μετατρέψουμε την γνώση που παράγεται στην Ελλάδα σε ελληνική καινοτομική επιχειρηματικότητα, ώστε η χώρα να αποκτήσει την χαμένη της δύναμη…

Ο Ιάκωβοσ Β. Γιακουμής είναι Επιχειρηματίας, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. & Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία”.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια