ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συνεδρίασε το Σάββατο 18/2/ 2017 με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της κεντροαριστεράς. Μετά την συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση, τα κύρια σημεία της οποίας είναι:

  1. Η Ελλάδα έχει φθάσει ξανά σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει στις αρχές του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Η απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη (Grexit) έχει επιστρέψει. Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, ο αντιευρωπαϊσμός, η τοξική ρητορική του μνημονίου-αντιμνημονίου και τα κρούσματα αλλοίωσης των ερεισμάτων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.
  2. Προτεραιότητα αποτελεί σήμερα, η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στις επόμενες εκλογές και συγκρότηση κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα υπηρετήσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η χώρα δεν πρέπει να μπει στην περιπέπεια της ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών.
  3. Οι Κινήσεις Πολιτών παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο στόχο της ενότητας και ανανέωσης των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου/σοσιαλδημοκρατίας/μεταρρυθμιστικού κέντρου/πολιτικής οικολογίας, με ενθάρρυνση της σύμπραξης όλων των δυνάμεων, οντοτήτων, προσωπικοτήτων του χώρου. Παρά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις που δυσχαιρένουν την πορεία ενοποίησης, πιστεύουμε ότι υπάρχει έδαφος για τη συνέχιση των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών, χωρίς λογικές κομματικών περιχαρακώσεων, χωριστικών ενεργειών και αναφορών με προσβλητικό προσωπικό χαρακτήρα. Δεν διευκολύνουν την προσέγγιση και, επιπλέον, δεν έχουν σχέση με πραγματικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων.
  4. Οι Κινήσεις Πολιτών εργάζονται, συμμετέχοντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για να μετατραπεί το Συνέδριο της του Ιουνίου 2017, σε Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Κάνουν έκκληση στο «Ποτάμι», την Πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων», τους «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς», τη «Δημοκρατική Ευθύνη» να συνεργαστούμε για ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο που θα οδηγήσει στην ενοποίηση του χώρου υπό ένα πολυτασικό, σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό σχηματισμό, με προγραμματικό λόγο για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Συνέδριο που θα αποφασίσει τον τίτλο, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό, την εκλογή Πολιτικού Οργάνου και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή Προέδρου από την κοινωνική βάση της παράταξης.
  5. Οι Κινήσεις Πολιτών θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να επικρατήσουν απόψεις σύνεσης και ομοψυχίας για τον διακηρυγμένο από όλους ενωτικό στόχο, δεν θα ευνοήσουν και δεν θα συμμετάσχουν στη δημιουργία νέων σχημάτων που θα επιτείνουν τον κατακερματισμό και παραμένουν στη Δημ. Συμπ., στο μέτρο που ικανοποιούνται οι βασικές αρχές και στόχοι τους που είναι και ιδρυτικοί στόχοι της Δημ. Συμπ. Θα το κρίνουν αυτό, με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των τριών άλλων συλλογικοτήτων της Δημ. Συμπ.

Οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»

Νίκος Διακουλάκης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Τούντας

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια