Β.2.7. Διεθνή-Ευρώπη-ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Και η συμμετοχή της Ελλάδας στον εσωτερικό πυρήνα της ΕΕ ως ισότιμο και κανονικό κράτος μέλος, απαραίτητος όρος για τη δημοκρατία, ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια της χώρας. Τα περίπλοκα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε (προσφυγικό/μεταναστευτικό, ανάπτυξης, ανεργίας, διευρυνόμενων ανισοτήτων, τρομοκρατίας, περιφερειακής αστάθειας, κλιματικής αλλαγής, κ.ά.) δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά παρά μόνο στο υπερεθνικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι  σήμερα είναι θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ατελής. Δεν είναι επαρκώς δημοκρατική ενώ κυριαρχείται εν πολλοίς από πολιτικές που δεν συμβάλλουν ισόρροπα και συμμετρικά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού χώρου και στην ισομερή  κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης. Θέλουμε επομένως περισσότερο ενοποιημένη Ευρώπη αλλά μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ένωση) ως κοινότητα αξιών και σύστημα συνοχής και αλληλεγγύης που θα λειτουργεί ως θεσμός μεγιστοποίησης της κοινωνικής ευημερίας και εμβάθυνσης της πολιτικής δημοκρατίας για όλους τους πολίτες.

Για το σκοπό αυτό,  υποστηρίζουμε:

  1. Την  ολοκλήρωση της ΟΝΕ με την προωθηση της δημοσιονομικής ένωσης, οικονομικής ένωσης και  τραπεζικής ένωσης .Η ΟΝΕ  θα πρέπει να αποκτήσει όλα τα μέσα και πολιτικές για ισομερή κατανομή κόστους και ωφελειών και την στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κρίσεις η προβλήματα προσαρμογής.
  2. Την  προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης, των Πολιτικών Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Συνοχής  και ενίσχυσης του Προϋπολογισμού της ΕΕ,
  3. Τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση, την οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης και καταπολέμισης της κλιματικής αλλαγής, έρευνας ,  τεχνολογίας και καινοτομίας.
  4. Την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικης( ΚΕΠΠΑ) και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας( ΚΕΠΑΑ)  
  5. Και τελικά την  προώθηση της Πολιτικής Ένωσης ομοσπονδιακής λογικής και θεσμών σε δημοκρατικές βάσεις και νομιμοποίηση.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Δημητρης Χριστόπουλος
7 years ago

Ειναι σημαντική και ίσως πιο κρίσιμη απο ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια Ευρώπη; Στην Ευρώπη του διαφωτισμου, της Αλληλλεγγύης των κοινωνικών κινημάτων, της Ελευθερίας του Λόγου και της Ειρήνης πρέπει να πούμε ενα μεγάλο ΝΑΙ και να βοηθήσουμε να δώσουμε μάχες τόσο εντος όσο και εκτός συνόρων για να κυριαρχήσει αυτη η Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την Ευρώπη οπου χωρες μέλη της δίνουν εξοπλιστικά προγράμματα σε τρομοκράτες δεν πρέπει να υποστηρίξουμε μια Ευρώπη ξενοφοβική των κλειστών συνόρων. Δεν πρέπει να στηρίξουμε μια Ευρώπη οπου το σημαντικό συνδετικό στοιχείο είναι το χρήμα και όχι η αλληλλεγγύη.