Β.2.3.5. Βιώσιμη Ανάπτυξη (περιβάλλον, ποιότητα ζωής, χωροταξία)

  1. Η θέσπιση αντισταθμιστικής πολιτικής στα πλαίσια της  περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για τις μεγάλες εξωγενείς επενδύσεις. Πρόκειται για ένα παράλληλο πρόγραμμα με στόχο την συμβολή της επένδυσης στην τοπική/περιφερειακή ανάπτυξη.
  2. Διοικητική ενοποίηση των δομών περιβαλλοντικής πολιτικής (φυσικού περιβάλλοντος) που μέχρι σήμερα παραμένουν στεγανοποιημένα ως ‘φέουδα’  λόγω  γραφειοκρατικής παράδοσης, επαγγελματικού  συντεχνιασμού και ισχυρών δεσμών με πολιτικούς φορείς. Είναι αναγκαία και για την ουσιαστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και των διεθνών συμβάσεων για την βιοποικιλότητα. Να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) την αρμοδιότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των χωρικών σχεδίων (περιφερειακών και Τοπικών/πολεοδομικών και στα πλαίσια αυτά να προωθήσει  κοινωνικά σύμφωνα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
  3. Προώθηση ενός ευρέως προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με εξοικονόμηση ενέργειας (όχι μόνο σε δημόσια κτίρια όπως μέχρι τώρα), αλλά σε συνδυασμό με:
  • Την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για  μόχλευση και ιδιωτικών επενδύσεων
  • Την εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια
  • Την ενίσχυση της καινοτομίας σε επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών
  • Τη δημιουργία clusters στον ίδιο τομέα στραμμένα σε προγράμματα ανάπλασης περιοχών με έμφαση στην  ενεργειακή αναβάθμιση
  • Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο και πιο σύνθετο «εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια