Η ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά στη Συνδιάσκεψη μας 16/04

fofi

Φίλες και Φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε σήμερα μαζί!

Μαζί με φίλους, συναγωνιστές, συντρόφους των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», στη Συνδιάσκεψη που διοργανώνετε.

Χαίρομαι όμως ακόμα περισσότερο γιατί πορευόμαστε μαζί.

Γνωρίζω την αγωνιστική σας πορεία στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Γνωρίζω την αφοσίωση σας στο στόχο της ενότητας, της ενιαίας έκφρασης του χώρου και τις  προσπάθειες που έχετε καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεργασία μας όλους αυτούς τους μήνες έχει αποδώσει καρπούς.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη θετική συμβολή σας στην λειτουργία μας μέχρι σήμερα.

Έχω μιλήσει πολλές φορές ως τώρα για την βαθιά πίστη μου στην δημιουργία του μεγάλου αυτόνομου πόλου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Του δυναμικού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα αντιμετωπίσει το διχαστικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεκδικήσει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Το πρώτο βήμα έγινε το καλοκαίρι με την συμφωνία μας του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βήμα που στήριξαν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με το θετικό αποτέλεσμα που είχαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποκτήσει πια «σάρκα και οστά», έχει δυναμική πολιτική παρουσία στην Βουλή, έχει άμεση παρέμβαση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, διαμορφώνει τις δικές της εναλλακτικές θέσεις σε ανοιχτό διάλογο με τους φορείς της παραγωγής και της κοινωνίας.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες ημερίδες διαλόγου για το Αγροτικό ζήτημα και την Κοινωνική Προστασία.

Τώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρεί στην Πολιτική και Προγραμματική Συνδιάσκεψή της στις 14-15 Μαΐου.

Δεκάδες στελέχη δούλεψαν για την διαμόρφωση των Εισηγήσεων που  ήδη ολοκληρώθηκαν. Ανάμεσά τους και πολλοί από εσάς από τις Κινήσεις Πολιτών.

Σύντομα αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα για τον Δημόσιο Διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της, ενώ προχωρούμε σε νέες ημερίδες διαλόγου ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα των Θεσμών και του Πολιτικού Συστήματος στις 21-04.

Οι κατευθύνσεις που έχουν οι ομάδες δουλειάς είναι προοδευτικό πρόσημο τόλμη, μεταρρυθμιστική διάθεση, στα μεγάλα θέματα της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης, του Κοινωνικού Κράτους, των αλλαγών στο κράτος, στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση, τα θέματα του Πολιτισμού. Όπως και τις θέσεις μας για την μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο και τις νέες προτεραιότητες της Σοσιαλδημοκρατίας σ’ αυτήν.

Στην Συνδιάσκεψη αυτή επιδιώκουμε να δώσουμε σύγχρονο περιεχόμενο στην ταυτότητα μας. Είμαστε η δύναμη που μπορεί να ενώσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη με την αναδιανομή και το Κοινωνικό κράτος

Φίλες και Φίλοι,

Όμως πριν λίγες ημέρες έγινε και το δεύτερο βήμα. Συγκροτήσαμε μαζί, με το Ποτάμι, το Δίκτυο, αλλά και πολλούς ανεξάρτητους πολίτες με εμπειρία με άποψη και κοινωνική αναφορά και αποδοχή, την Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Μια Επιτροπή όπου κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία.  Δεν μας ενδιέφερε αυτό. Δεν μας αφορά η αναβίωση  μηχανισμών, ούτε η δημιουργία μιας κλειστής ελίτ.

Θέλουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις, την έκφραση της κοινωνία.

Και επισημαίνω ότι η Επιτροπή είναι πάντα ανοιχτή για κόμματα και συλλογικότητες του χώρου μας που ως τώρα δεν έχουν αποδεχθεί την συμμετοχή τους.

Η Επιτροπή θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και ελπίζω πραγματικά μέσα στο χρονικό διάστημα του 2μηνου που έχουμε καθορίσει, να μας παραδώσει μια ολοκληρωμένη  πρότασή, το ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων που προσδοκούμε.

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο που θα αποτελέσει την βάση για την συνέχεια του διαλόγου με την ίδια κατεύθυνση, την ίδια προσδοκία, την δημιουργία της Μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης στην χώρα.

Γνωρίζετε τις πρωτοβουλίες μου και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις παρά μόνο μία. Κριτής όλων μας να είναι η κοινωνική μας βάση. Τελικό βήμα, αν υπάρξει διεύρυνση και μέσα από τις δυνάμεις να είναι η εκλογή επικεφαλής με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από την κοινωνία.

Θέλω και σήμερα να σας διαβεβαιώσω με το χέρι στην καρδιά, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσει το εγχείρημα, για να διαμορφώσουμε το μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας.

Όλες μαζί οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της οικολογίας.

Όλοι μαζί για να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας μια δύναμη που

θα διεκδικήσει την ενεργή παρουσία στην πορεία της χώρας, που δεν θα είναι συμπλήρωμα ή «ουρά», ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μας αξίζει, αυτό πρέπει να είναι το ΟΡΑΜΑ και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ.

Photo 16-4-16 - 15 07 54

Φίλες και Φίλοι,

Είπα χθες στην Βουλή ότι η παράσταση «ηρωική διαπραγμάτευση νο2» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει πλέον θεατές.

Τους πήραν είδηση εντός και εκτός χώρας.

Δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση, δήθεν πολύωρες συζητήσεις, ψευτομαγκιές, και στο τέλος τα δίνουν όλα και στέλνουν την λυπητερή στον ελληνικό λαό!

Το μόνο που θα μείνει από αυτά είναι τα νέα 5,5-6 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.

Με μέτρα που ουσιαστικά αποδομούν το Ασφαλιστικό!

Με εξοντωτικές φορολογικές παρεμβάσεις.

Με πώληση των δανείων σε ξένα funds που δημιουργούν κίνδυνο απώλειας της Α’ Κατοικίας για μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα 2 σημεία.

Το πρώτο. Ο κ. Τσίπρας διαφημίζει πως από τον νέο ορυμαγδό των μέτρων δεν θα θιγούν οι μη προνομιούχοι πολίτες.

Ψέμματα:

  • Mε την αύξηση στο 24% του ΦΠΑ θα θιγούν όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά, μια και ο φόρος αφορά και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

  • Με την περικοπή του ΕΚΑΣ θα θιγούν βάναυσα 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

  • Με την έλλειψη κάθε αναπτυξιακής Προοπτικής, με τα μαζικά λουκέτα στις επιχειρήσεις, με την εικόνα κυβερνητικού τσίρκου στις ξένες επενδύσεις,  καταδικάζονται στην ανεργία πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και ιδίως νέοι άνθρωποι.

Αυτή είναι η ουσία, αυτό είναι το δράμα στο οποίο καταδικάζει την χώρα η Κυβερνητική πολιτική.

Και το δεύτερο. Υποβαθμίζουν  το μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους πηγαίνοντας ουσιαστικά την συζήτηση πίσω από την απόφαση του eurogroup του 12.

Υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης της χώρας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ποιος είναι ο στόχος?

περιμένουμε απαντήσεις σε αυτό το μείζον ζήτημα.

Φίλες και Φίλοι,

Έρχομαι για λίγο στο προσφυγικό.

Έχω αναφερθεί στην πλήρη απουσία του κράτους και στις εικόνες ντροπής στην Ειδομένη και τον Πειραιά και στο Ελληνικό.

Από χθες αποκαλύψαμε ότι η νομοθέτηση στο «πόδι» που τους χαρακτηρίζει, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Κι αυτό γιατί με τις ισχύουσες διατάξεις πρέπει όσοι βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής προς επιστροφή στην Τουρκία, να αφήνονται «ελεύθεροι» μετά από 25 ημέρες, που ήδη παρέρχονται.

Ο ορισμός της ανεπάρκειας και τις ανικανότητας της Κυβέρνησης.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να καλωσορίσω τους επιφανείς θρησκευτικούς ηγέτες που ήρθαν σήμερα στην χώρα μας. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία τους.

Ελπίζω η επίσκεψη αυτή να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αποφάσεις, να δούν επιτέλους την πραγματικότητα.

Και η  Κυβέρνηση που επέτρεψε στην συντηρητική Ευρώπη να κρυφτεί πίσω από την ανεπάρκεια της έλπιζω να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Ελληνες πολίτες και στους πρόσφυγες

Δυστυχώς μόνο στα χαρτιά έχουμε σήμερα Κυβέρνηση.

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν χάσει πλήρως τον έλεγχο, δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγεία και την ασφάλεια ούτε των πολιτών ούτε των προσφύγων.

Η κυβέρνηση δεν έχει πια κανένα ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Είναι ένας μηχανισμός εξουσίας. Ένας μηχανισμός διαχείρισης – και μάλιστα αποτυχημένης – χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες.

Ανοίγω  μια παρένθεση. Πόσο μπορεί ο κόσμος της Αριστεράς να δικαιολογεί να ανέχεται Υπουργούς με στολές παραλλαγής , Υπουργούς που μιλούν  με όρους πεζοδρομίου, Υπουργούς που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως επενδυτές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ούτε ριζοσπαστική Αριστερά, ούτε σοσιαλδημοκρατία.

Αντιμετωπίζει το ζήτημα της εξουσίας ως αυτοσκοπό. Και για αυτό το λόγο είναι ικανός για όλα.

Η μόνη προσφορά τους στον τόπο, η μόνη επωφελής λύση θα είναι η παραίτησή τους.

Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερα για το λαό μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια