Τοποθέτηση Γιάννη Τούντα εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στην εκδήλωση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «Μεταρρυθμίσεις στην πράξη: Αναγκαίες αλλαγές για μια κοινωνία αξιοπρέπειας, Αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη σημερινή εκδήλωση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις αναγκαίες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ο Γιάννης Τούντας, ως εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, τόνισε μεταξύ άλλων την προτεραιότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στην άσκηση ισχυρής κοινωνικής πολιτικής, όχι όπως την αντιλαμβάνεται η δεξιά ως δίκτυ ασφαλείας για τα φτωχότερα στρώματα, αλλά ως τον πυρήνα ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου.

Σημείωσε, επίσης, πως από τις χώρες που βρέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια σε κρίση, όσες δεν μείωσαν τις κοινωνικές τους δαπάνες παρά την πίεση των Διεθνών Οργανισμών, όπως η Μαλαισία και η Ισλανδία, μπόρεσαν όχι μόνο να προασπίσουν την υγεία του πληθυσμού τους, αλλά πέρασαν στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες, που μείωσαν τις κοινωνικές δαπάνες, όπως η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.

Ειδικά για την Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, το γεγονός ότι δεν κατέρρευσαν ακόμη οι κοινωνικοί θεσμοί, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κυρίως από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, προστάτευσε και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό την υγεία του Ελληνικού πληθυσμού, εξασφαλίζοντας ακόμη και στα χρόνια της κρίσης τη συνεχή βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, σε αντίθεση με ότι συνέβη στις χώρες ανατολικής Ευρώπης, όταν κατέρρευσαν μαζί με τα κομμουνιστικά καθεστώτα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Γι΄ αυτό και είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές, όχι όμως στην παραδοσιακή λογική των οριζόντιων μέτρων με ίσες παροχές προς όλους, αλλά με κάθετες στοχευμένες πολιτικές όπου να δίνονται περισσότερα σε όσους έχουν περισσότερες ανάγκες. Τέτοιες αναγκαίες πολιτικές είναι όλες όσες ανέφερε στην εισήγηση της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά και αυτές οι πολιτικές αποτελούν για εμάς τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας. Της πολιτικής της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια