Τοποθέτηση Χ.Ι.Μπούρα, Εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Πάτρα 21 Φεβρουαρίου 2016

bourasΤοποθέτηση Χ.Ι.Μπούρα, Εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Πάτρα 21 Φεβρουαρίου 2016

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να υλοποιήσει έστω και ένα ελάχιστο μέρος όσων υποσχέθηκε και να συγκροτήσει μία ρεαλιστική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση με αποτέλεσμα να προσδένεται όλο και περισσότερο στο άρμα του λαϊκισμού.

Η τακτική της στηρίζεται στην αναπαραγωγή του μύθου της μεταπολίτευσης που θεωρούσε ότι τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστη προσπάθεια χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον κρατισμό ακριβώς όπως τον χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την άσκηση και ενδυνάμωση των πελατειακών τους σχέσεων.

Είναι επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας η συσσώρευση και όξυνση των αδιεξόδων που γεννά η μη-αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και η σκόπιμη συνολική απόδοση της ευθύνης σε εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να εμπεδώνεται στον ελληνικό λαό ο ευρωσκεπτικισμός και να αυξάνεται η αναξιοπιστία των πολιτικών θεσμών.

Η χώρα δεν αντέχει να ζει κάθε χρονιά ένα Grexit. Πέρυσι ήταν το Grexit από το ΕΥΡΩ, φέτος το Grexit από τη συνθήκη Σένγκεν

Ο χώρος της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλει ως μεταρρύθμιση έναν ψευδεπίγραφο φιλελευθερισμό και ως λύση τις κυρίαρχες αυτή την στιγμή πολιτικές στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν στην αποδόμηση των εννοιών του κράτους δικαίου και των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, τις οποίες θεωρούν ως τη μόνη εφικτή και βιώσιμη πρακτική, επιμένοντας στην εδραίωση του δικαίου των αγορών.

Εκφράζουμε την αγωνία μας για:

  • Την παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, και πολιτισμική κρίση που εξελίσσεται στη χώρα μας η οποία έχει κορυφωθεί τα τελευταία έξι χρόνια
  • Την κυριαρχία του λαϊκισμού και του παραλόγου στο σύνολο σχεδόν των κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών
  • Την ανυπαρξία συγκροτημένης πρότασης για την εκκίνηση της διαδικασίας υπέρβασης της κρίσης και της αλλαγής του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας της τελευταίας 40ετίας
  • Την αναστροφή της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της τάσης του Ευρωσκεπτικισμού
  • Τη διάχυτη απογοήτευση και τη συνεπακόλουθη τάση ιδιώτευσης και προώθησης προσωπικών λύσεων, η οποία γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο εμφανής στην Ελληνική Κοινωνία, ως αποτέλεσμα της παταγώδους διάψευσης των προσδοκιών της.

Αναγνωρίζουμε:

  • Τη σημαντική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, που εξέφρασαν στη χώρα μας τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ανανεωτικής Αριστεράς από την μεταπολίτευση και μετά, για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα και την καθοριστική συμβολή τους στην εδραίωση πρακτικών και αντιλήψεων που στηρίχθηκαν στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την κυριαρχία του λαϊκισμού.
  • Την πολιτική σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι, κυβερνητικές κυρίως, πρακτικές πολιτικών φορέων της Δυτικοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που ταυτίστηκαν με ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές κυρίως στον χώρο της οικονομικής πολιτικής.

 

Με βάση τα δεδομένα αυτά προτείνουμε την προώθηση στόχων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων πάνω στο τρίπτυχο:

  • Ανάπτυξη για ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα
  • Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, με στέρεο πολιτικό σύστημα και θεσμούς με ισονομία και δικαιοσύνη για μια δίκαιη κοινωνία
  • Ευρωπαϊκή ενοποίηση για σταθερή προοπτική και ισχυρή παρουσία στο διεθνές σύστημα

 

Με πέντε ορόσημα

  • Επαναπροώθηση της δίκαιης κοινωνίας της ισότητας και αναδιανομή
  • Προώθηση νέου οικονομικού προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
  • Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κράτους – Προώθηση ανοικτής διακυβέρνησης με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, οργάνωσης και λογοδοσίας.
  • Εμβάθυνση της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης
  • Ο Εκδημοκρατισμός της Παγκοσμιοποίησης

Σήμερα η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να δώσει μάχες ενάντια στο Λαϊκισμό, να πει αλήθειες, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να δημιουργήσει περιβάλλον για επενδύσεις και θέσεις εργασίας, να έχει πολιτικές ρυθμίσεις της αγοράς, να αποδομήσει μύθους πως όλα είναι εύκολα και όλοι είμαστε ικανοί για όλα και τα πάντα, τη λιγότερη προσπάθεια, την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει, και να καλέσει για εργατικότητα, υπευθυνότητα, στοιχεία που όλα μαζί θα δημιουργήσουν πλούτο και επομένως πολιτικές αναδιανομής οι οποίες μεταξύ των άλλων θα τονώσουν Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική προστασία και Ασφάλεια.

Γνωρίζουμε: (α) τις δυσκολίες συγκρότησης μίας πραγματικά προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του τόπου σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και μέσα στα όρια που θέτει η επικράτηση συντηρητικών πολιτικών στην Ε.Ε., (β) την πλήρη κυριαρχία του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και (γ) τον ουσιαστικό περιορισμό της δυνατότητας άσκησης εθνικής οικονομικής πολιτικής

Προτείνουμε:

  • Την άμεση διαβούλευση για την ιδεολογική συγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας. Η διαβούλευση αυτή θα πρέπει να έχει ως κατάληξη την κατάθεση μιας καθαρής Σοσιαλδημοκρατικής πρότασης, για μία προοδευτική διακυβέρνηση σε μία Ελλάδα της κρίσης, σε μία Ευρώπη συντηρητική, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
  • Την οργάνωση ανοικτού Ιδρυτικού Συνεδρίου ενός σύγχρονου φορέα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Ενός ιδρυτικού συνεδρίου ανοικτού σε όλους, κομματικούς σχηματισμούς και πολίτες, που αισθάνονται ότι ανήκουν πολιτικά σε αυτό το χώρο και θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση του.

Αυτό πρέπει να γίνει με την

  • αντιπροσωπευτική σύνθεση του πανελλαδικού σώματος της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης που θα συγκληθεί
  • διαμόρφωση συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων δυνάμεων και στελεχών, κεντρικά αλλά και σε κάθε περιφέρεια και δήμο της χώρας
  • οργάνωση του πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην αποσαφήνιση της πολιτικής ταυτότητας του νέου φορέα και της πρότασης για την έξοδο από την κρίση, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής

Βασική αφετηρία αυτού το εγχειρήματος είναι η σύγκλιση των απόψεων μας πάνω σε βασική δέσμη προτάσεων που θα καταλήξουν σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το δημοκρατικό, αναπτυξιακό, ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια