Οι Αγρότες Φοροδιαφεύγουν;

Οι Αγρότες Φοροδιαφεύγουν;  Η σύντομη απάντηση είναι απλώς «ΝΑΙ». Όμως, τόσο αυτή, όσο και οι πίνακες που κυκλοφορούν πολλά ΜΜΕ για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών, κρύβουν την αλήθεια.

Ναι, αγαπητέ κ. Μανδραβέλη της «Καθημερινής», μπορεί σχεδόν το 75% των αγροτών να δήλωσε μέχρι 2.000€ εισόδημα, αλλά δεν είναι μόνοι: Το 60% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε μέχρι 5.000€.

Η ουσιαστική ερώτηση είναι πόσο αληθινές είναι αυτές οι δηλώσεις;

Η απάντησή μου είναι ότι είναι περισσότερο αληθινές από των ελευθέρων επαγγελματιών! Θα σας εξηγήσω το γιατί:

Οι περισσότεροι αγρότες έχουν ελάχιστες ευκαιρίες για να πουλήσουν «μαύρα», χωρίς παραστατικά.

Κατ’ αρχάς, όλοι οι αγρότες της μεγάλης καλλιέργειας και οι κτηνοτρόφοι έχουν δηλωμένες τις εκτάσεις τους και τα ζώα τους, αντιστοίχως, για να πάρουν την όποια ενίσχυση δικαιούνται.

Και, στην συνέχεια, ρωτάω: πόσο στάρι μπορεί να πουλήσει ένας αγρότης χωρίς παραστατικά; Σε ποιον; Πόσο βαμβάκι μπορεί να πουλήσει ένας αγρότης χωρίς παραστατικά; Σε ποιον; Πόσο γάλα μπορεί να πουλήσει ένας κτηνοτρόφος χωρίς παραστατικά; Πόσο κρέας;

Και, ναι, μπορεί ένας κτηνοτρόφος να πήξει λίγο τυρί και να πουλήσει «μαύρα», αλλά πάντα σε μικρές ποσότητες. Το τίμημα δεν θα αλλάξει σοβαρά την φορολογική του δήλωση.

Βεβαίως, ως κάτοικος των Αθηνών και μη έχων σχέση με τον αγροτικό κόσμο, κ. Μανδραβέλη, όταν σκέπτεστε αγρότη, σκέπτεστε μάλλον τον παραγωγό της λαϊκής. Και αυτός, ναι, πωλεί κόβοντας ελάχιστες αποδείξεις. Surprise surprise! Στα εστιατόρια ή τα άλλα μαγαζιά κόβουν όλες τις αποδείξεις; Οι ταξιτζήδες, πόσες αποδείξεις κόβουν;

Να σας πληροφορήσω, όμως, ότι αν το Κράτος θέλει να συλλάβει αυτήν την παρανομία, μπορεί εύκολα. Έχετε ακούσει κάτι για τον ΟΣΔΕ; Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Ο κάθε αγρότης, κάθε παραγωγός είναι υποχρεωμένος όταν καλλιεργεί να δηλώνει στον ΟΣΔΕ τις εκτάσεις που φυτεύει ή σπέρνει. Χωρίς δήλωση στον ΟΣΔΕ, δεν μπορείς να πωλήσεις κάτι στην λαϊκή.

Επίσης, όσοι παράγουν λάδι, έχουν μεγάλες ευκαιρίες να πωλήσουν ελαιόλαδο χωρίς παραστατικά. Οι μικροί παραγωγοί δηλαδή, διότι το Κράτος παίρνει μέτρα εδώ και χρόνια κατά των πωλήσεων χύμα ελαιολάδου και άρα όποιος παράγει πάνω από μερικές εκατοντάδες λίτρα, θα αναγκασθεί να πουλήσει τουλάχιστον τμήμα με παραστατικά.

Να σημειώσω όμως ότι οι παραγωγοί της λαϊκής είναι λίγες μονάδες τοις εκατό στο σύνολο των αγροτών.

Μπορείτε, αγαπητέ κ. Μανδραβέλη να μου εξηγήσετε πόσο τοις εκατό των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ευκαιρία να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή μεγάλο μέρος αυτών, χωρίς παραστατικά; Πόσοι καθηγητές μέσης κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήρια με παραστατικά; Στην υγεία, τι συμβαίνει;

Μέχρι να βγουν αποδείξεις περί του αντιθέτου, επιτρέψτε μου να υποστηρίζω ότι λιγότεροι αγρότες φοροδιαφεύγουν από ό,τι ελεύθεροι επαγγελματίες!

Και αφού φοροδιαφεύγουν λίγο, γιατί είναι τόσο χαμηλές οι δηλώσεις των αγροτών;

Πρώτον, το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έκαναν δηλώσεις χωρίς το τραγικό δήθεν «αντικειμενικό» σύστημα. Σίγουρα, πολλοί έκαναν χαμηλές δηλώσεις που ευκόλως μπορούν να ελεγχθούν από την εφορία.

Δεύτερον, ισχυρίζομαι ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα με την έννοια ότι ο αγρότης που δήλωσε 1.000€ μπορεί να κέρδισε 4 ή 5.000€ αλλά όχι 20.000€.

Τρίτον, μόλις ένας αγρότης είναι λίγο πιο πετυχημένος και συστήσει εταιρεία, τον αρπάζει ο ΟΑΕΕ και πλέον για το Κράτος και την εφορία είναι «έμπορος». Άρα οι αγρότες που είναι πιο πετυχημένοι, δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που έχετε δημοσιεύσει.

Καλά, ο άλλος καλλιεργεί 100 στρέμματα. Πώς μπορεί να δηλώνει τόσα λίγα;

Ένα στρέμμα σιτάρι, αν όλα πάνε καλά, θα δώσει καθαρά περίπου 30€ τον χρόνο, με τις ενισχύσεις. Άρα αν ο αγρότης καλλιεργεί 100 στρέμματα, θα έχει εισόδημα φορολογητέο της τάξης των 3.000€.

Ένας παραγωγός με 5 στρέμματα υπαίθριας τομάτας μπορεί να έχει ένα καθαρό κέρδος προ φόρων της τάξης των 1.600 – 6.000€ τον χρόνο, αν όλα πάνε καλά. Δείτε την σχετική ανάλυση εδώ. Σπάνιοι είναι οι παραγωγοί που βάζουν 20-100 στρέμματα τομάτα.

Και πώς ζει η αγροτική οικογένεια με 2.000€;

Πρώτον, κάποιος από την οικογένεια έχει μια άλλη δουλειά. Σε αυτήν την περίπτωση, τα έσοδα από την άλλη δουλειά δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα με τις δηλώσεις των αγροτών.

Δεύτερον, οι αγρότες, συνήθως, ιδιοπαράγουν αρκετά από τα τρόφιμά τους: λαχανικά, μερικά φρούτα, κότες, αβγά κλπ.

Τρίτον, ειδικώς στις φτωχότερες περιοχές, έχει αναπτυχθεί αρκετά η ανταλλακτική οικονομία: Εμένα μου περισσεύουν πατάτες από τα 250 τ.μ. που έβαλα στην αυλή και σου δίνω κι εσύ μου δίνεις λίγο κοτόπουλο ή αβγά.

Το εισόδημα από την ιδιοπαραγωγή και την ανταλλακτική οικονομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορολογηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να φορολογούμε και τις νοικοκυρές για πλασματικό εισόδημα από τις δουλειές του σπιτιού.

Ο κάτοικος της πόλης, είναι πολύ αποστασιοποιημένος από την αγροτική παραγωγή και δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημασία της ιδιοπαραγωγής στην επιβίωση της αγροτικής οικογένειας. Εδώ, κοντεύει να ξεχάσει πόσα πόδια έχει το κοτόπουλο…

Και πώς οι αγρότες έχουν αγοράσει όλα αυτά τα πανάκριβα τρακτέρ;

Η ύπαρξη τόσων τρακτέρ είναι ένα πρόβλημα κακής επενδύσεως σε πάγια. Όμως τα τρακτέρ έχουν αγορασθεί με χρήση επιδοτήσεων της ΕΕ και δανείων. Το Υπουργείο κάκιστα ενέκρινε την κατασπατάληση των πόρων της ΕΕ σε αγορά τόσων πολλών τρακτέρ: Αυτό ωφέλησε κυρίως την Γερμανική βιομηχανία, όχι τους αγρότες.

Η ύπαρξη των τρακτέρ δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Εξ άλλου πόσα είναι τα τρακτέρ που σας εντυπωσιάζουν στους δρόμους; 6-7.000; Δεν είναι περισσότερα. Οι αγρότες μας είναι πάνω από 700.000 σήμερα.

Και όλες αυτές οι Porsche Cayenne;

Αυτός και αν είναι αντι-αγροτικός λαϊκισμός! Πόσες είναι οι Καγιέν στην Λάρισσα; Μερικές δεκάδες; Αυτό τι αποδεικνύει; Παραπάνω, σας ανέφερα ότι 1 στρ. στάρι δίνει περίπου 30€ καθαρά τον χρόνο. Αν θυμάμαι καλά, μερικοί συνδικαλιστές του Κάμπου, στην δεκαετία του 1990, δήλωναν ότι καλλιεργούσαν από 3.000 έως και 8.000 στρέμματα, δηλαδή ένα ετήσιο κέρδος 90.000 – 240.000€. Μερικές δεκάδες Καγιέν δικαιολογούνται. Το αν τότε οι δηλώσεις τους ήταν πολύ χαμηλές, δεν σημαίνει ότι ήταν παράνομες! Υπήρχε τότε το απαράδεκτο «αντικειμενικό» καθεστώς που οδηγούσε σε πολύ μικρές φορολογικές δηλώσεις!

Συμπέρασμα

Ο μέσος αγρότης έχει πολύ λιγότερες ευκαιρίες να αντισταθεί στην φοροεπιδρομή του Κράτους από ό,τι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας. (Και η φορολόγηση 29% + 38% κοινωνική ασφάλιση, ειδικώς στα χαμηλά εισοδήματα, είτε αγροτικά είτε ελευθέρων επαγγελματιών, είναι φοροεπιδρομή!)

Οι συνεχείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ για την προκλητική φοροδιαφυγή των αγροτών, δεν πρέπει να πτοούν τους αγρότες. Δεν είναι η πρωταθλήτρια στην φοροδιαφυγή κοινωνική τάξη.

Πηγή: http://laxanokipos.com

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια